Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Dado MesariŠ na vrhu Island Peak-a (Imja Tse), 6198m, Nepal
foto: «eljko Bockovac, 10/2005

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Penjanje u suhoj stijeni

Penjanje u snijegu i ledu

Ekspedicije

Visokogorstvo

Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Bugarska 2005.

Na poziv Federation of Bulgarian Alpine Clubs (FBAC) upu├Žen HPS-u i proslije├░en Komisiji za alpinizam, oti┬╣li smo u Bugarsku ├Ęetiri predstavnika iz Hrvatske na sudjelovanje u ├Ęetvrtom International Climbing Meeting in Vratza. Sva ├Ęetvorica unova├Ęeni smo iz redova AO ┬«eljezni├Ęara: Marko Martinovi├Ž, Marko Duk┬╣i, Marko Vu├Ęini├Ž i Orsat Kratofil.

Skup je odr┬żan od 21. do 25. rujna 2005. Osim Hrvata, na skupu su slu┬żbeno sudjelovali i predstavnici iz Bugarske, Makedonije, Turske, Velike Britanije, Irske, ┬ęvedske i SAD-a, a neslu┬żbeno i iz Makedonije.

Doma├Žini su preuzeli brigu o prijevozu sudionika izme├░u Vraca i stotinjak kilometara udaljene Sofije kao i o pronalasku smje┬╣taja za goste. Tako├░er, preuzeli su i tro┬╣ak smje┬╣taja za najvi┬╣e dva predstavnika iz svake zemlje dok nam je ostalo platila Komisija za alpinizam HPS-a.

Tijekom zajedni├Ękih dru┬żenja doma├Žini su sudionicima s velikim zadovoljstvom predstavili najpoznatije penja├Ęko podru├Ęje u Bugarskoj i prenijeli mnoge korisne informacije o tamo┬╣njim dugim smjerovima. Smjerovi su uglavnom lo┬╣e osigurani ili neosigurani, visine do 470 m i raznolikih ocjena te┬╣ko├Že. Najpoznatija stijena je Centralna stena (Sredi┬╣nja stijena) sa smjerovima do oko 400 m visine. Skupljanje informacija o smjerovima u toj impresivnoj stijeni nije nikome ni┬╣ta pomoglo jer za cijelo vrijeme trajanja skupa padala je ki┬╣a, uz kra├Že pauze. Zbog toga su sve velike stijene bile u oblacima i mokre.

Srijeda, vremenske neprilike u po├Ęetku su nas dr┬żale u prevjesnim sportskim sektorima poput Malkata dupka (Mala rupa). Ni tamo stijena nije bila suha, ali barem pru┬ża zaklon od ki┬╣e. 

├łetvrtak je bio dan s najmanje ki┬╣e, no pouzdaju├Ži se u proljep┬╣anje vremena najavljeno za sljede├Že dane, odgodili smo kakav mogu├Ži ve├Ži uspon i taj dan proveli penju├Ži sportske smjerove u sektorima Bezengi i Prohoda Vracata.AO ┬«eljezni├Ęar u Bugarskoj 2005. To su malo izlo┬żenija mjesta, a taj je dan puhao neki povjetarac pa se i stijena izmedu ki┬╣a su┬╣ila. Michael (Amerikanac, iz Italije) i Erik (Australac, iz ┬ęvedske) iscijedili su jedan du┬żi smjer kao nastavak na jedan popularni sportski sektor. Kao da popnete neki od nastavaka smjerova u sektoru Klanci u Paklenici, samo bez prekr┬╣ajnog gonjenja. Na┬żalost, nisam uspio zainteresirati Martinovi├Ža za sli├Ęan du┬żi smjer, on je bio zadovoljan isprobavaju├Ži neki kra├Ži sportski 6b. Kraj nas je penjao stari himalajac Doug Scott i ostavio dobar dojam.

U petak na doru├Ęku ponovno sam predlo┬żio du┬żi smjer i ponovno bio odbijen u korist posjeta gradskom muzeju i spilji Ledenika. Michael, Erik i Nick (Britanac) imali su vi┬╣e sluha pa smo dogovorili popeti ├łajku - najdu┬żi smjer tamo. IV-, 470 m.AO ┬«eljezni├Ęar u Bugarskoj 2005. Dovoljno lagano za penjati po ki┬╣i. No tad je ve├Ž i Martinovi├Ž vidio da vrag uzima ┬╣alu i rekao da bi i on s nama. Kiro i Peter (Bugari) po┬╣tedjeli su nas tra┬żenja pristupa i poveli nas jedan dio. Hvala de├Ęki! Krenuli smo penjati oko 16 h. Tko zna za┬╣to smo mislili da ├Žemo sti├Ži do vrha prije mraka. Popeli smo 4-5 du┬żina nakon ├Ęega su Erik i Marko zaostali pri├Ęekati Michaela da ovaj izabseila s grebena (takav je bio dogovor jer je Michael htio ranije natrag). Dok sam osiguravao Nicka dvije du┬żine iznad, Martinovi├Žev poziv da se vratimo sve nas je preusmjerio na abseil. Naime, Michaelov abseil bio je preduga├Ęak i morali smo dolje za njim s jo┬╣ u┬żadi. A to se pretvorilo u pustolovinu koju ne├Žu ovdje prepri├Ęavati. Uglavnom, cijeli abseil je protekao u mraku i oblacima, magli, skroz na slijepo, a iza┬╣li smo sretni i zadovoljni. Nije nam jasno kako smo uspjeli povu├Ži u┬żad nakon zadnjeg abseila. Radilo se o punom abseilu po dvije spojene 60-metarne devetke, napijene vode kao spu┬żve. Kad smo ├Ęetvorica na ho-ruk uspjeli dovu├Ži kraj u┬żeta k sebi, imali smo ┬╣to za vidjeti. Dovukli smo ga zajedno sa zapetljanom granom za koju je po putu zapeo i probijao se tako kroz ┬╣umom i grmljem obrastao teren.

Looking back, Nick nas je iznenadio sposobno┬╣├Žu rafalnog postavljanja me├░uosiguranja, dodu┬╣e ├Ęesto potpuno nepotrebnog i jednako tako beskorisnog (na primjer: stoper, frend i mikrostoper, svi iza skoro odvojene, tanke ljuske na razmaku manjem od pola metra) kao i upitnim "osiguravanjem" partner├ó. Michael se tu┬żio da ne mo┬że ni┬╣ta postaviti - barem je prepoznao stvarnu situaciju. Proglasio je Nicka pobjednikom netom izmi┬╣ljenog Silly sling contest kad je vidio njegov pje┬╣├Ęani sat. A svidjelo mu se penjati s Erikom jer, re├Ęe, "za njim ne moram ├Ęistiti, sve se po├Ęisti samo od sebe prije nego ja i┬╣ta dohvatim". Sve u svemu, Martinovi├Ž i ja osje├Žali smo se skroz kao doma, dok su stranci iskusili ne┬╣to sasvim novo.

Dogovorili smo sljede├Že jutro vratiti se u ├łajku i dovr┬╣iti posao. Naravno, i u subotu je padala ki┬╣a. Svi osim Martinovi├Ža odustali su u korist posjeta nekom udaljenijemAO ┬«eljezni├Ęar u Bugarskoj 2005. frikali┬╣tu. No pridru┬żili su nam se Orsat i Vu├Ęini├Ž, hura! Startali smo u 11 h. Na prvoj te┬żoj du┬żini (V+) po├Ęelo je. Najprije moje proklizavanje po glatkoj stijeni, zatim Martinovi├Žev pad kao drugi, pa Orsatovo sklizanje pri obilasku detalja i pad na policu kao prvi, a Vu├Ęini├Ž je sve to gledao i ├Ęekao na svoj red. :) To je definitivno najljep┬╣a du┬żina smjera, ima 30-metarnu ravno odrezanu plo├Ęu koja ├Ęini desnu stranicu uspravnog i ravnog brida grebena. Detalji su s├óm brid te napu┬╣tanje istog pri vrhu i izlaz desnom plo├Ęom na polo┬żeniji dio.

Izgleda da su se Orsat i Vu├Ęini├Ž dosta premi┬╣ljali ispod nas (jer nije da ina├Ęe sporo penju) kad smo ih prili├Ęno dugo ├Ęekali da nam se pridru┬że na ┬╣tandu pod petom, najte┬żom du┬żinom. A tamo je Martinovi├Ž imao pove├Žih problema, sve dok se nije sjetio kako je taj detalj pro┬╣ao prethodni dan. Radi se o neosiguranoj eksponiranoj pre├Ęnici bez stopinki s horizontalnom pukotinom za ruke koja na jednom mjestu nestane i tad se treba nekako prebaciti daleko lijevo na neku ljusku, skroz na ravnote┬żu. Krasan detalj. Dan ranije pet minuta sam visio tamo i otpetljavao u┬że s ruksaka ┬╣to mi je Erik priu┬╣tio povev┬╣i du┬żinu preko mog u┬żeta dok sam ja osiguravao Nicka. Sve bi bilo u redu da nije Nick prethodno i tamo ispalio tri me├░uosiguranja na me├░usobnom razmaku od pedanj-dva ┬╣to je Erik sve od reda ukop├Ęao. No ipak sam se nekako otpetljao i pro┬╣ao slobodno, ┬╣tovi┬╣e, u patikama.

Tako je i Martinovi├Ž, jednom kad se sjetio kako, pro┬╣ao detalj bez daljnjih komplikacija, te se, i dalje neosiguranim, napornim ┬żlijebom-pukotinom do├Ęepao ┬╣tanda. Ta se du┬żina sre├Žom mo┬że odli├Ęno osigurati frendovima i stoperima. Jedan stoper i nisam mogao izvaditi. Mislim da je poanta u tome da originalno smjer zaobilazi desno, no tehni├Ęki, a budu├Ži da se taj smjer skoro i ne penje, na klinove se (ako ih uop├Že ima) ne ┬żelite niti navu├Ži.

AO ┬«eljezni├Ęar u Bugarskoj 2005.Kad je i Martinovi├Ž to pro┬╣ao, Orsat i Vu├Ęini├Ž rekli su "dovi├░enja" i abseilali. Ja sam im pokupio opremu i Martinovi├Ž i ja smo nastavili dalje. Na koncu nekih 15-tak du┬żina na┬╣li smo se u neobranom gro┬ż├░u. Ma zapravo, da bar gro┬ż├░u! Neobranom trnju, br┬╣ljanima, drve├Žu, you name it... Trebali smo biti na vrhu smjera i pljunuti na markaciju, no sljede├Žih sat i pol do dva komunikacija se svodila na: - Jo┬╣ jedan skooook! - Fuuuuck!!!. I tako dalje i tako dalje, uspinjali smo se kisnuv┬╣i skoro cijelo vrijeme.

Mala digresija, zanima li vas koja odje├Ža nakon cijelog dana ki┬╣e ne upija ni kap vode? Ona koja u samom po├Ęetku upije koliko god stane u nju! U mom slu├Ęaju sinteti├Ęka majica kratkih rukava i ultra-tanki flis. ┬ęalim se, mokar sam bio samo izvana, ipak smo se stalno kretali ┬╣to me dr┬żalo skoro potpuno suhim uz tijelo.

Martinovi├Ž je uspio jo┬╣ jednom pasti, sva sre├Ža opet kao drugi. Nije ga i┬╣la karta, opet mu je nestao oprimak usred giba - ovaj puta grana koju sam najprije upotrijebio za me├░uosiguranje, a potom se za nju povukao, od nje odgurnuo te, naravno, i stajao na njoj ubacuju├Ži frend za svaki slu├Ęaj :-). Kad smo napokon do┬╣li na markaciju smje┬╣ak nam se rastegnuo od uha do uha i bez problema prona┬╣li smo silaz (vrlo zanimljiv silaz, dabome) i sjurili se niz sipar, jedva jo┬╣ za dana.

Ispalo je da ocjena IV- koju smo vidjeli negdje na Internetu potje├Ęe jo┬╣ iz vremena kad nije bilo potrebno nagla┬╣avati da smjer ima tehni├Ękih dionica. Tako da ima i 3-4 du┬żine izme├░u IV i V, a bome i po jedna V+ te VI-. Tura je bila prili├Ęno ozbiljna, no uglavnom zbog vra┬żjeg "silaza".

AO ┬«eljezni├Ęar u Bugarskoj 2005.Tu ve├Ęer sudjelovali smo na sve├Ęanom zatvaranju Skupa i domjenku, nakon kojeg je izlazak u grad potrajao do kasnih no├Žnih, gotovo jutarnjih sati. Fajrunt je progla┬╣en kad su nam za vrat sjeli bugarski skinsi raspolo┬żeni za tu├Ęnjavu, a inspirirani bugarskim porazom od Hrvatske u nekom ni tad ne tako svje┬żem rukometnom ili ko┬╣arka┬╣kom ili kakvomve├Ž susretu.

Za vrijeme trajanja skupa odr┬żana su predavanja i prikazani dijapozitivi stranih sudionika (Doug Scott, Michael Dong, Erik Carleberg) kao i predavanje uz prikazivanje dijapozitiva sudionika ovogodi┬╣nje bugarske ekspedicije na K2. Tijekom skupa izmijenili smo korisne informacije s predstavnicima FBAC-a, usput pokloniv┬╣i im penja├Ęke vodi├Ęe Croatia i Paklenica posve├Žene od strane HPS-a, te zna├Ęke HGSS-a. I ostali sudionici pokazali su zanimanje za mogu├Žnosti penjanja u Hrvatskoj, a Irci su i predvidjeli posjet Hrvatskoj u sljede├Žoj godini. Na kraju, slo┬żili smo se da je skup unato├Ę lo┬╣im vremenskim uvjetima ipak bio uspje┬╣an, s obzirom na ┬╣irok odaziv sudionika i koli├Ęinu razmijenjenih informacija, ┬╣to ve├Ž u bliskoj budu├Žnosti mo┬że rezultirati i kakvom me├░unarodnom suradnjom.

Manje slu┬żbeno i jo┬╣ manje skromno, a ┬╣to da ka┬żem, od svih sudionika Skupa jedino smo ┬«eljezni├Ęari popeli i┬╣ta ozbiljno. :-)

 

Marko Duk┬╣i          
created by: duksi @ 2006-02-07 15:24:30 / updated by: duksi @ 2006-02-08 10:21:47