Fotografski kutak: slike s penjanja.

gdje: Starigrad Paklenica
foto: Marko Duk╣i, 12/2004

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Penjanje u suhoj stijeni

Penjanje u snijegu i ledu

Ekspedicije

Visokogorstvo

Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Triglav, 1975.

Zoran Kralj 

ZIMI U BAMBERGOVOM SMJERU

 

[Poku┬╣aj uspona Bambergovim smjerom zimi trajao je od 14. do 21. sije├Ęnja 1975. Stariji planinari sje├Žaju se sli├Ęnog podviga od prije 25 godina (Rak, Kiva├Ę, Bela├Ęi├Ž) koji je, dodu┬╣e, uspio ali uz cijenu amputacije no┬żnih prstiju jednog ├Ęlana (NP 1949. i 1955.). Ovaj puta su Bamberga penjali:

ZORAN KRALJ (Zagreb 14.02.1951), student kemije u Zagrebu, ├Ęlan AO PD ┬«eljezni├Ęar i njegov pro├Ęelnik, planinar je od 1968, penja├Ę od 1972, pripadnik je stanice GSS Zagreb. Ispenjao 70 smjerova, medu kojim Brankov u Kleku, Jenjavi u Ani├Ža kuku, Mosora┬╣ki, Rumenu zajedu u Koglu. Sudionik zimskog penja├Ękog logora PSH 1974. kod Vodnikove ko├Ęe, vo├░a penja├Ękog logora u Vratima 1975.

BRANKO OGNAN├łEVI├ć - ├ÉUZA (Zagreb 11.03.1948), student biokemije u Zagrebu, ├Ęlan PD Troglav od 1964, te AO PDS Velebit od 1974, (32 penja├Ęka uspona).

ZDRAVKO CERAJ, predratni alpinist, poslije rata atletski reprezentativac (biografija: NP 1973.).]

 

┬«eljeli smo po Bambergovom putu popeti se na Triglav i spustiti preko Planike u dolinu Krme. Nismo uspjeli. Po┬╣lo nam je za rukom da se nakon pet prisilnih bivaka vratimo u dolinu neozlije├░eni. Na put smo po┬╣li nas trojica, Zdravko, Branko i ja. Tog sun├Ęanog utorka sakupili smo jo┬╣ dio hrane u Mojstrani i le┬żernim korakom uputili se u Vrata. Jo┬╣ istoga dana namjeravali smo no├Žiti u bivaku pod Luknjom, ali ugodno zagrijana zimska soba Alja┬ża bila je za nas suvi┬╣e veliko isku┬╣enje. Dokoni, ve├Ęer smo proveli u ugodnom ├Ęavrljanju s na┬╣im novim znancima, dvojicom Slovenaca koji su stigli prije nas i nalo┬żili pe├Ž. Sutradan rano izjutra uputili smo se prema Luknji i po relativno tvrdom snijegu brzo stigli do prvih sajli u Bambergu. Radosni smo. Fotografiramo i uskoro je taj neprekinuti dugi niz sajli i klinova bio za nama. Od sada pa nadalje snijega i leda bit ├Že podosta. Stoga se navezujemo i obla├Ęimo dereze.

Du┬żine se redaju, vrijeme je jo┬╣ uvijek lijepo, no izgleda da se na zapadu ne┬╣to kuha. Nadobudni, nismo obra├Žali pa┬żnju na te sitnice. Predve├Ęer smo stigli do posljednjeg strmog dijela puta. Kako je ve├Ž kasno, bivakiramo na jednoj omanjoj, ali udobnoj polici.

Ujutro gusta magla. Zdravko predla┬że povratak. Razum i opreznost govore: dolje! Mladena├Ęka neopreznost, i mo┬żda avanturizam, nalazi ispriku: trebalo bi bar poku┬╣ati jer, naravno, uvijek ├Žemo se nekako mo├Ži vratiti. Krenuli smo.

Ponovo penjemo. No, taj posljednji dio nije se dao tako lako. Solidno naoru┬żan ledom i manjim snje┬żnim strehama, potpomognut iz zraka jakim vjetrom, odolijevao je cijelo dopodne. Savladali smo i posljednju te┬╣ko├Žu, ali je na┬╣ najve├Ži neprijatelj, magla, sada pokazala zube na ┬╣irokom prostranstvu iznad Jugove grape. Tu smo se lijepo zavrtjeli i lutali dva-tri sata, dok kona├Ęno nismo shvatili da je jo┬╣ jedino pametno bivakirati i sutra poku┬╣ati spu┬╣tanje. Budu├Ži da je na grebenu bilo dovoljno mjesta, odlu├Ęili smo razapeti lijepi, novi Salewin ┬╣ator tipa "Gerila". Po svemu sude├Ži taj je ┬╣ator konstruirao ljubitelj enigmatike i crnog humora. Na vrlo jakom vjetru i prili├Ęno niskoj temperaturi morali smo pozakop├Ęavati oko ├Ęetrdesetak dugmadi i to samo zato ┬╣to smo vru├Že ┬żeljeli spavati u ┬╣atoru. Obaviti tako precizan posao s onako utrnulim prstima bio je te┬żak zadatak. Odgoneta├Ęka strast dostigla je vrhunac kada su se mnoga dugmeta otkinula. Nakon dva sata ipak smo nekako uspjeli sastaviti malo zavjetrine. Skuhali smo ├Ęaj i uvu├Ęeni u tople vre├Že poku┬╣avali nadoknaditi izgubljene kalorije.

Drugog jutra jo┬╣ uvijek je gusta magla. Nema dvojbe, moramo si├Ži. Sre├Žom, novi snijeg jo┬╣ nije prekrio sve tragove pa se bez problema orijentiramo. Ali tome je ubrzo do┬╣ao kraj. Tragova odjednom vi┬╣e nije bilo. Jo┬╣ neko vrijeme silazili smo po njuhu, a onda ne mogav┬╣i na├Ži pravi smjer, morali smo se zaustaviti i ├Ęekati bar malo bolju vidljivost. Ispod nas se nalazio pravi labirint ┬żlijebova presje├Ęenih strmim skokovima. Uz vidljivost od svega petnaest do dvadeset metara nismo se nikako mogli orijentirati. Ostala su nam jo┬╣ samo tri klina za eventualne absajle.

U takvoj situaciji odabrali smo najmanje riskantno rje┬╣enje. Na jednom pove├Žem rebru postavili smo ┬╣ator. U zavjetrini je sasvim ugodno. Ve├Ęeramo dvije litre gorkog ├Ęaja, a i ne┬╣to malo ├Ęvaraka. Hranu smo, naime, skoro sasvim racionirali. U me├░uvremenu vjetar se osjetno poja├Ęao, a i snijeg sada ┬żestoko pada. Me├Žava je! Uskoro smo sasvim prignje├Ęeni te┬żinom snijega koji iznutra ne mo┬żemo zbaciti sa ┬╣atora.

Tek pred svitanje oluja se uti┬╣ala. Gotovo smo potpuno mokri jer u ┬╣atoru je dovoljno toplo, pa se snijeg topi. Ponovo smo pred dilemom: da li ostati i ├Ęekati bolje vrijeme ili riskirati i spu┬╣tati se? Slo┬żili smo ┬╣ator, spremili smo ruksake i kre├Žemo. Silazim prvi, oprezno, korak po korak, jer jedva razabirem konfiguraciju snijega. U jednom ├Ęasu zakora├Ęio sam u prazno i skoro izgubio ravnote┬żu. Nisam vi┬╣e mnogo razmi┬╣ljao; bilo mi je jasno da je pametnije ├Ęekati. I tako je po├Ęela bitka s vremenom, gladi i studeni.

U svemu tome je mo┬żda bilo najte┬że izdr┬żati psihi├Ęki. Sve dotle dok se giba, ├Ęovjek ne stigne razmi┬╣ljati. Crne se slutnje hrane ├Ęekanjem. Nekako prolazi taj dan. Povremeno provirujem iz ┬╣atora u nadi da se magla bar malo razrijedila, no vani je jo┬╣ uvijek ista bijela slika. Tokom no├Ži opet je po├Ęela me├Žava, ali slabija, tako da smo se «samo» tri puta otkopavali. Izjutra se nevrijeme opet sti┬╣alo, no jo┬╣ uvijek ne vidimo ni prst pred nosom. Pomalo gubimo ┬żivce, nervozniji smo, ├Ęekanje nas iscrpljuje. Protekle no├Ži su┬╣ili smo se skoro do jutra na svije├Ži i u tome skoro potpuno uspjeli.

U ├Ęekanju smo proveli i taj dan, te sljede├Žu no├Ž i opet jo┬╣ jedan dan. Predve├Ęer, magla se odjednom digla. Pukao je nevjerojatno lijep vidik. Zaista nikad u ┬żivotu nisam do┬żivio ne┬╣to ljep┬╣e. Na ┬żalost, veselje nije trajalo dugo, ponovo nas je obavila gusta magla, ali sada smo puni nade nestrpljivo ├Ęekali drugo jutro. No├Žu je zahladilo, pa smo se, ┬╣to od studeni ┬╣to od nervoze, budili svaki sat dva. U ├Ęetiri sata, sada ve├Ž kao izvanredno izvje┬żbana trojka, u rekordnom vremenu skuhali smo posljednju juhu u namjeri da odmah krenemo. No, to malo topline toliko nas je zagrijalo da smo kao uljuljani po prvi puta te no├Ži ├Ęvrsto zaspali.

Oko sedam sati po├Ęeli smo se spremati.. Iscijedili smo vre├Že i vestone da jo┬╣ i tu vodurinu ne moramo nositi u dolinu. Po obroncima su se vukle magle, a ono malo zubatog sunca ulilo nam je mnogo nade i elana. Otkrili smo sistem polica i po njemu se spu┬╣tali. Nismo ni poku┬╣ali otkriti pravi put, jer je na stijeni bio sloj od tridesetak centimetara leda. Po vrlo strmim zlijebovima i delikatnim prij├Ęnicama silazili smo uz punu opreznost. Iznenada, iza jednog grebena, skoro pod nogama, ugledasmo markaciju, a ne┬╣to ni┬że se jasno nazirao pravi put. Uspjeli smo!

U sumrak smo se razvezali na Luknji. U Vratima nas je ponovo do├Ęekala magla i opet smo zalutali. Na┬╣li smo se u ┬╣umi i odlu├Ęili jo┬╣ jednom bivakirati. Put nismo pogodili, baterije ve├Ž odavno nisu svijetlile, bili smo iscrpljeni i tumarati, najvjerojatnije cijelu no├Ž, izgledalo nam je suvi┬╣e te┬╣ko. Vatra koju smo uskoro nalo┬żili ├Ęinila nam se kao rijetka rasko┬╣.

Utorak ujutro. Ve├Ž je tjedan dana pro┬╣lo kako smo napustili civilizaciju. Vrijeme je fantasti├Ęno, ┬żurimo u dolinu. Sa plaza pod Stenarom ugledamo helikopter koji leti prema Bambergu. Tra┬że nas! Mahanjem poku┬╣avamo svratiti pozornost na sebe, no pilot nas ne vidi. ┬«urimo kako bismo ┬╣to prije zaustavili akciju spa┬╣avanja i obavijestili svoje. Na povratku nas je u dolini uzela u svoj automobil domarka ku├Že na Peri├Ęniku i to├Ęno u podne smo se iskrcali ispred «Marketa» u Mojstrani. ┬«ao nam je ┬╣to smo prouzrokovali akciju spa┬╣avanja. Jo┬╣ jedino mo┬żemo najtoplije zahvaliti svima koji su na bilo koji na├Ęin brinuli o nama, organizirali potragu ili po┬╣li u akciju.

 

Preuzeto iz Na┬╣ih planina, br. 7-8, 1975.

NAPOMENA: ├Éuza je jo┬╣ jednom, s drugim partnerima, zimi poku┬╣ao pro├Ži Bambergom ali nije uspio. Kome je to od hrvatskih alpinista po prvi puta po┬╣lo za rukom, ├Ęitajte u slijede├Žem nastavku.
created by: neven @ 2003-10-03 19:40:26 / updated by: neven @ 2003-12-29 21:31:28