Fotografski kutak: slike s penjanja.

Tko: Stipe MikuliŠ
Gdje: silazak sa ętruce, nakon smeri ╚rnivec-Pibernik IV/III
Foto: Rene Lisac, 04/2012

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

Na rad na┬╣eg odsjeka u devedesetim presudno je djelovao rat, ┬╣to se o├Ęitovalo ne toliko u broju ispenjanih smjerova, koliko u kvaliteti istih. Cijela jedna generacija izuzetnih penja├Ęa, predvo├░ena Berislavom i Bo┬żicom Pape┬╣-Mokos, polako se povukla u prvenstveno obiteljski ┬żivot, a nova generacija, uglavnom, jo┬╣ nije sposobna za postignu├Ža prethodne, prije svega u velikim stijenama i zimskom alpinizmu. No, nije sve tako crno jer su i devedesete donijele pregr┬╣t dobrih uspona i nove snage koje, zajedno s neuni┬╣tivim starijim ├Ęlanovima, hrabro ulaze u slijede├Ži milenij.

vlatkovi├Ž (dugi), natjecanje Zagreb, 1991.Godine 1991. pro├Ęelni┬╣tvo je od Miroslava Nemeca-Jare preuzeo Kre┬╣imir Klasan-Klacko, koji je tu du┬żnost obavljao sve do 1995. godine, kada je izabran novi pro├Ęelnik Nevenko Spoljaric. Nevenko se u toj klimavoj, i ne ba┬╣ ┬żeljenoj, stolici nalazio do 1997. godine kada pro├Ęelnik postaje Nikica Reni├Ž, ├Ęime se odsjek ponadao trajnijem rje┬╣enju svog vodstva. No, sve nije bilo tako sjajno jer Nikica na mjestu pro├Ęelnika nije izdr┬żao niti do kraja svog mandata. Naime, do┬żivjev┬╣i te┬╣ku nesre├Žu na de┬żurstvu GSS-a svoje je mjesto morao prepustiti jednom od najaktivnijih mladih penja├Ęa Orsatu Kratofilu, koji ├Že - kako sada stvari stoje - obna┬╣ati tu ├Ęasnu funkciju i na prijelazu tisu├Žlje├Ža.

I kad je ve├Ž o ├Ęelni┬╣tvu rije├Ę, recimo da smo se do├Ęepali i Komisije za alpinizam HPS-a. Vladavinu nad njom prvo je, 1991. godine, dograbio Neven Petrovi├Ž, pa ga je 1993. naslijedio Dalibor Vlatkovi├Ž, a njega 1995. Kre┬╣imir Klasan. Prava ┬żeljezni├Ęarska ┬╣tafeta! Ali, avaj, medalju nisu osvojili.

Alpinisti├Ęke ┬╣kole odr┬żavale su se tradicionalno, svake godine na jesen, s izuzetkom 1991. godine kada se zbog ratnog stanja nije moglo normalno odlaziti na penjanje. Tada su se odvijale va┬żnije stvari od na┬╣eg najdra┬żeg gubljenja vremena. ├łim se situacija u Hrvatskoj malo smirila, krenuli smo u akciju i u prolje├Že 1992. odr┬żali po├Ęetni alpinisti├Ęki te├Ęaj, pod vodstvom Hrvoja Bakra├Ęa. Situacija u tom trenutku nije ba┬╣ bila sjajna: na sastanke odsjeka dolazilo je svega sedam, osam 1judi, a mnogi su ├Ęlanovi bili na rati┬╣tima diljem domovine. No, od tog je te├Ęaja sve krenulo nabolje i dana┬╣nji, na┬╣i aktivni ├Ęlanovi su potvrda dobrog rada na┬╣ih alpinisti├Ękih ┬╣kola. ┬«alosti samo jedna ├Ęinjenica: ┬╣to ┬╣kole vodi samo mali broj uvijek istih osoba. A to su: Neven Petrovi├Ž, koji je vodio ┬╣kole 1992., 1995. i 1996. godine, Kre┬╣imir Klasan, koji je vodio ┬╣kole 1993. i 1997., te Andreja Mandi├Ž-Budi├Ž koja je vodila ┬╣kole 1998. i 1999. godine. Specifi├Ęni su slu├Ęajevi alpinisti├Ęka ┬╣kola 1994., koju je vodio, tj. zapo├Ęeo Vladimir Mesari├Ž - Dado, a zavr┬╣ili su ju Klacko i Neven, te ┬╣kola iz 1998. koja je zbog niza propusta u organizaciji i pripremi imala, vjerovali ili ne, samo dva polaznika.

Na┬╣ je odsjek uspio organizirati i dva izuzetno uspje┬╣na predavanja s alpinisti├Ękom tematikom: i to predavanje Stipe Bo┬żi├Ža i Tome ├łesena.

Na ┬żalost, u toku proteklih desetak godina samo su tri na┬╣a ├Ęlana dobila naslov Alpinist, i to su: Dalibor Vlatkovi├Ž, Andrea Mandi├Ž Budi├Ž i Nevenko ┬ępoljari├Ž.

Potpun pregled rada odsjeka u proteklih desetak godina bio bi i glomazan i suhoparan, pa ├Žemo radije spomenuti samo na┬╣e najistaknutije ├Ęlanove i njihove najbolje uspone. Pregled je napravljen prema du┬żini sta┬ża u odsjeku, i obuhva├Ža samo aktivnost u ovom desetlje├Žu.

Vladimir Mesari├Ž-Dado: ├łlan na┬╣eg odsjeka skoro od stolje├Ža sedmog, ispenjao je desetak prvenstvenih uspona u stijenama Velikog Kozjaka, uspeo se sa klijentom na Mt. Kenyu, sudjelovao je u projektu Stipe Bo┬żi├Ža »Sedam vrhova«, turno skijao, penjao se i aktivno pomagao u radu alpinisti├Ękih ┬╣kola.

Petrovi├Ž, Profesorska prije├Ęnica, Klek

Neven Petrovi├Ž: Pored neumornog djelovanja na odgoju novih penja├Ękih generacija, ispenjao je dva zna├Ęajna prvenstvena uspona na Kleku: «Profesorsku prije├Ęnicu» 6+, A0 i «Niti ┬żene, niti jadikovke» 6+, A1. Na sportskim penjali┬╣tima ispenjao je smjer ocjene 7+, ure├░ivao je penjali┬╣te na Oki├Žu, a usponi tipa Klina u Paklenici ili ┬«ohara na Kleku za njega su ne┬╣to sasvim uobi├Ęajeno. Vrijedi spomenuti i njegovu zavidnu znanstvenu karijeru. Kad Neven posustane, treba se zabrinuti za budu├Žnost odsjeka.

Ranko ┬«nidari├Ž: Nova Rankova mladost trajala je, na┬żalost, samo par godina - po├Ęetkom devedesetih - kada je harao po Kleku i Alpama. Vrijedi spomenuti ponavljanje ┬«eljezni├Ęarskog 20 bez stremena 7+, A0, kombinaciju ├łop-Helba u Triglavu, te mno┬╣tvo sportskih smjerova ocjene 7 i 7+. Tada je ├Ęesto pohodio i Himalaju, gdje se popeo na Mera Peak 6450 m. Danas se vi┬╣e posve├Žuje biznisu i obitelji nego, recimo, tamo nekoj Dragmanici.

Neven Kalac: Nikad previ┬╣e eksponiran a uvijek prisutan. Ima odli├Ęnih rezultata u sportskom penjanju, a opet je uvijek prisutan kad treba pomo├Ži alpinisti├Ękoj ┬╣koli.

Dalibor Vlatkovi├Ž-Dugi: Bez konkurencije najbolji penja├Ę u zadnjih desetak godina. Slobodno ponavljanje ├łopa s Helbom, Crne ma├Ęke u Ve┬żici 8+, 1. slobodno ponavljanje Brankovog smjera i Smjera svih svetih na Kleku, oba ocjene 7+, Tempi moderni 7+, Il Gogna 7-, oba u Marmoladi. Penje i zale├░ene slapove i tehni├Ęke smjerove, gdje valja izdvojiti Spomin u Ani├Ža kuku 6+, A2. Ispenjao je i jedan od najte┬żih prvenstvenih uspona na Kleku, spomen smjer Roga 8-, A1. Godine 1994. vodio je zajedno s Hrvojem Supi├Žem sportsko penja├Ęku ┬╣kolu, a na penjali┬╣tima ispenjao smjer ocjene 10 - (Guernica u Kote├Ęniku).

Silvija Hi┬żman: Silva se udala i promijenila odsjek, ali dok je jo┬╣ bila na┬╣a, bila je najbolja penja├Ęica, ne samo u odsjeku, nego i u Zagrebu. Uspon po Kamni┬╣koj u Koglu to samo potvr├░uje, kao i rezultati s natjecanja u sportskom penjanju.

Kre┬╣imir Klasan-Klacko: ┬ęest prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni i ┬╣est prvenstvenih zale├░enih slapova i kombinacija. Prvenstveni zale├░eni slap «Krv, znoj i slava», IV-V/90 stupnjeva, u Prednjoj glavi Prisojnika. Uspon na Kilimand┬żaro. Preko 50 ispenjanih zale├░enih slapova i 250 uspona u suhoj stijeni od 1990., ukratko - najaktivniji ├Ęlan odsjeka.

supi├Ž, smjer gladni jura, klek, 1995.Hrvoje Supi├Ž: Meteorska karijera, koja je na┬żalost prebrzo prekinuta (trenirati je te┬╣ko!). Hrvoje je danas pasionirani biciklist i skoro pa magistar na FER-u, a mi se samo mo┬żemo prisje├Žati lako├Že njegovog penjanja. Parmezana na Kleku 7+, Albatros u Anica kuku 7+, samo su neki od primjera njegovih sposobnosti.

Jasminka Vicenski: Iako je i ona promijenila boje odsjeka i pobjegla u »Velebit«, treba spomenuti njezino u├Ęe┬╣├Že u vi┬╣e Hrvatskih Himalajskih ekspedicija, uspon na Imja Tse 6171 m, Kilimand┬żaro, te prvenstveni uspon «Po starom morskom dnu» Ale, 4+, na otoku Pagu.

Andrea Mandi├Ž Budi├Ž: Najistaknutiji ┬żenski penja├Ę zadnjih godina. Orijentirana je prvenstveno na duga├Ęke smjerove u Alpama, gdje valja izdvojiti Skala┬╣ko-Gorenjsku u Triglavu, Bela├Ę-Zupanovu u ┬ęitama, Hudi├Ęev steber u Prisojniku, te uspon na Matterhorn s talijanske strane.

Tomislav Zori├Ęi├Ž - Tom: Na┬╣ feniks! Polili ga benzinom, zapalili i solidno oprljili, ali se nanovo uzdigao i udario u visoka brda. Aconcagua, Kilimand┬żaro, Mt. Kenija - Point Lenana, te brojni alpski vi┬╣etisu├Žnjaci zavr┬╣ili su pod njegovim gojzericama. Jedino ga ne┬╣to Matterhorn nije i┬╣ao.

Tomislav Vu├Ęak: Jedan iz mlade, neustra┬╣ive garde, nas najbolji leta├Ę, stalno u brdima.

Mlada ili, mo┬żda, bolje re├Ęeno najmla├░a garda: Orsat Kratofil, Dubravko Vukmirovi├Ž; generacija Interneta sa sna┬żnim temeljem u sportskom penjanju. Samo treba rezultate iz penjali┬╣ta prebaciti u velike stijene i tko zna gdje ├Že im biti kraj.

Naravno, treba spomenuti i one, koji nisu bili toliko penja├Ęki aktivni, ali bez ├Ęijeg rada odsjek ne bi mogao funkcionirati, a to su: Tomislav Uhrl, Koraljka Bakra├Ę, Hrvoje Bakra├Ę, ┬«eljko Golec, Vesna Mijat, Tanja Butkovi├Ž, Ingrid Raci├Ž i Anamarija Galjani├Ž.

I tako dolazi neko novo vrijeme i nove vrijednosti (ili stare). Alpinizam se ponovo vra├Ža iz penjali┬╣ta u velike stijene. Insistira se na ┬╣to ├Ęi┬╣├Žem slobodnom penjanju. Paklenica se stalno ure├░uje. Na Kleku jo┬╣ uvijek ima mogu├Žnosti za prvenstvene smjerove. Velebit i primorske stijene su neiscrpno vrelo inspiracije. Poslije dugo vremena kona├Ęno se sprema ┬żeljeznicarska ekspedicija. Posla ima, i samo o nama u Alpinisti├Ękom odsjeku HPD ┬«eljezni├Ęara ovisi ┬╣to nam nosi novo tisu├Žlje├Že.

Kre┬╣imir Klasan


Pogledajte podstranice:

Pogled u devedesete

Junaci ovog (a i kasnijeg) doba

Kronika devedesetihcreated by: marko @ 2003-07-30 10:55:24 / updated by: marko @ 2003-11-21 10:17:44