Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Sini╣a Alavanja, Vranjska draga
foto: Iva Ka╣tela, 11/2007

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Penjanje u suhoj stijeni

Penjanje u snijegu i ledu

Ekspedicije

Visokogorstvo

Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Bosna i Hercegovina 2006.

„Ekstremisti“ u Blagaju

Ovdje donosimo ├Ęlanak Hrvoja Jeneija (AO Velebit), objavljen u H.P.-u, o usponu u stijeni Blagaja, koji su 2006. izveli on i Kre┬╣imir Milas (AO ┬«eljezni├Ęar).

Oko 10 km jugozapadno od Mostara nalazi se mjesto Blagaj sa jednim od najve├Žih kra┬╣kih vrela u Europi, onim rijeke Bune koja se nakon svega 8 km toka ulijeva u Neretvu. Iznad samog vrela uzdi┬że se impozantna, u sredi┬╣njem dijelu 180 m visoka, Blagajska stijena. Stijena je trapeznog oblika sa sredi┬╣njim dijelom koji je do polovice kontinuirano prevjesan. Struktura stijene je u sredi┬╣njem dijelu vrlo kompaktna i monolitna sa mjestimi├Ęnim plitkim udubljenjima, veli├Ęine ┬╣ake i ve├Žim, u kojima bi eventualni penja├Ęi najvjerojatnije napipali samo pti├Ęji drek jer se iste tamo gnijezde u velikom broju. Boja stijene, koja na tom dijelu odudara od ostatka, kao i konfiguracija sugeriraju da je rije├Ę o velikom odlomu. Prema rubovima „trapeza“ nagib prelazi u vertikalu, a na samim rubovima biva ├Ęak i polo┬żeniji od 90┬░. U tim dijelovima prevladavaju pukotine, plo├Ęe, police i ostali oblici koji u kombinaciji sa kvalitetnom stijenom pru┬żaju prepoznatljiv ugo├░aj penjanja sli├Ęan onome u velebitskim stijenama. U polo┬żitijim dijelovima i ┬żljebovima ima podosta grmlja i raslinja ┬╣to ubrzava postavljanje me├░uosiguranja, ali zato mjestimi├Ęno dosta ometa napredovanje.

Po pri├Ęama mje┬╣tana jedini poznati ozbiljni poku┬╣aj uspona u sredi┬╣njem dijelu stijene dogodio se negdje po├Ęetkom 80-ih godina pro┬╣log stolje├Ža, najvjerojatnije od strane zeni├Ękih alpinista. Tom prilikom nije ispenjan sredi┬╣nji prevjes ve├Ž se do┬╣lo samo do velike otvora u stijeni s lijeve strane prevjesa. To je ujedno i bilo ispunjenje dijela plana jer je jedan od motiva, pored alpinisti├Ękog, bio i taj da se „istra┬żi“ taj otvor za koji se pretpostavljalo da je ulaz u ┬╣piljski sustav koji po lokalnoj legendi spaja izvor Bune, u podno┬żju stijene, sa starom utvrdom „┬ę├Žepan grad“ koja se nalazi na grebenu koji se nadovezuje na vrh Blagajske stijene. Ipak, po pri├Ęama mje┬╣tana, to nije jedina penja├Ęka aktivnost tom kraju. Nedaleko od izvora nalazi se manje uo├Ęljiv, ali tako├░er zanimljiv klanac sa ne┬╣to ni┬żim stijenama. Tamo se po├Ęetkom 50-ih godina pro┬╣log stolje├Ža zaputio mladi francuski alpinist s namjerom da istra┬żi penja├Ęke potencijale klanca. Tri dana kasnije mje┬╣tani su ga na┬╣li mrtvog u podno┬żju stijena.

Spomenuta utvrda „┬ę├Žepan grad“ narodno je ime za stari grad Blagaj poteklo od hercega Stjepana koji je u njemu stolovao. Ru┬╣evine koje se i danas dobro vide iz doline ostatci su nekad mo├Žne i strate┬╣ki va┬żne obrambene utvrde iz XIV stolje├Ža. Bilo je to sjedi┬╣te bogate vlastelinske porodice Hrani├Ž Kosa├Ęa. Unato├Ę svom vrlo dobrom strate┬╣kom polo┬żaju na uzvisini s dobrim pogledom na dolinu i dobroj arhitekturi ipak pada pod Turskom najezdom 1465. zbog masovnog povla├Ęenja stanovni┬╣tva prema dubrova├Ękom podru├Ęju. Zbog gubitka na obrambenoj va┬żnosti postupno biva napu┬╣ten i propada. Na izvoru Bune malim gumenim ├Ęamcem na vesla ├Ęlanovi vesla├Ękog kluba „Blagaj“ vode posjetitelje na 10 minutnu vo┬żnju u grotlo samog izvora. Od njih smo saznali da je izvor jedan od najzanimljivijih speleo-ronila├Ękih objekata u Europi. Posljednje 4 godine ekipa francuskih speleo-ronilaca provodi 7 dana godi┬╣nje u sustavnom istra┬żivanju i mapiranju sustava potopljenih kanala. Do sada istra┬żen sustav prote┬że se 385 m u duljinu i 68 m u dubinu. Ipak do sada nije prona├░en izlaz i veza sustava sa zale├░em ┬╣to bi objasnilo porijeklo tako velike koli├Ęine vode.

A sad o tome kak je nama bilo….

Potegnemo mi tam jedno popodne iz ├łapljine, gdje smo proveli tjedana dana u kolovozu pro┬╣le godine, da malo pogledamo kaj ima i kaj bi se moglo. Do├░emo tam, sparkiramo se i odemo prek mosta na drugu stranu rijeke otkud se stijena bolje vidi. Stojimo tam i gledamo desni rubni greben stijene dalekozorom i planiramo smjer, ┬╣tandove i sli├Ęno. Kak je to potrajalo neko vrijeme najedanput zove nas nekto sa obli┬żnje terase….

 • N (Ne├Žko): Alo momci, ┬╣ta vas zanima?
 • KiH: Pa evo, malo gledamo stijenu i tak…
 • N: O├Žete se pet?
 • KiH: (Hrvoje zbunjen, Kre┬╣o odgovara) Ja, pe├Žemo se….
 • N: ….ma ├Žete se pet il` ├Žete silazit?
 • KiH: Pet ├Žemo se, pet!
 • N: (silazi s terase i dolazi k nama) A ├░e bi se vi peli, jadni nebili? Jel tamo iznad vode?
 • KiH: Ma ne sad bi za po├Ęetak tu desno da malo usnimimo situaciju…
 • N: Aaaa-ja, to mo┬╣, bola`, bes problema! Ja mislio da bi vi tamo u sredini ├░e je crveno. Zna`┬╣ta ti je tu fol? Sa├Žu ti ja re├Ž….to ti je, bola`, kontra nagib konta┬╣? Da je to vako pravo (pokazuje rukom okomicu), bola` to bi s`aki bes problema peo, al ovako jok..

 ….i tak smo nastavili pri├Ęu sa simpati├Ęnim Ne├Žkom i njegovim ocem koji nam se pridru┬żil malo kasnije. Od njih smo ├Ęuli pri├Ęe o alpinisti├Ękom poku┬╣aju iz 80ih i o nestretnom francuzu, kojeg je me├░u ostalim mje┬╣tanima, tra┬żio i sam Ne├Žkov otac. Nakon kakvih vuru vremena ugodnog dru┬żenja zapalili smo nazad u ├łapljinu sa odlukom da se vra├Žamo sutra ujutro sa svom opremom. Vratili smo ce idu├Že jutro oko 8 sati i uz kavicu pri├Ęekali da se strese, tog ljeta redoviti, jutarnji pljusak i jo┬╣ malo da se stijena kolko tolko posu┬╣i.

Delfinov smjer (Za Stanku)

Pristup kre├Že po ┬╣odranoj stazici iza restorana na suprotnoj strani rijeke od parkinga. Sa stazice se skre├Že na sipar tamo gdje je zidi├Ž koji ga podupire malo sru┬╣en pa se tamo najlak┬╣e popne na sipar. Po siparu dalje dr┬że├Ži se desno i ravnaju├Ži se prema stijeni. Taj komad je dosta nezgodan zbog strmog i kli┬żu├Žeg sipara te zbog grmlja. Mora se stalno biti na siparu koji tvori prirodne prolaze kroz grmlje. Ulaz u smjer ozna├Ęen je ├Ęovuljkom u podno┬żju stijene i dosta je tijesan za dvojicu pogotovo za pripremu opreme i presvla├Ęenje. Ipak smo odustali od desnog grebena i odabrali smjer lijevo od samog grebena tj uz desni rub stijene jer nam se greben ├Ęinio prerazveden i nezanimljiv.

Prva du┬żina duga je samo 30 m. Prvo prolazi po laganim plo├Ęama i ┬żljebovima (III) i polagano prelazi u strmije ┬żljebove (IV). Odmah nakon toga dolazi klju├Ęni detalj (A1) smjera, nezgodna kosa glatka plo├Ęa koja visi u lijevo, a s desna joj je glatki trbuh. Tu je Kre┬╣o stao i na nekakvom jadnom drvcetu napravio „nazovi“ ┬╣tand u nadi da ├Žu ja ,kao lak┬╣a polovica naveza, uspjeti nekak pro├Ži.

Dakle drito na po├Ęetku druge du┬żine je opisani detalj i (A1) ulaz u njega je prili├Ęno nezgodan. Odmah mi je bilo jasno da ne├Žu ni poku┬╣avati pro├Ži slobodno jer nadohvat nije bilo mjesta za me├░uosuguranje (razlog zakaj je K. radil ┬╣tand na tom drvcetu), a samo ┬╣tand sigurno nebi izdr┬żal pad faktora 2. ├łak i obila┬żenje Kre┬╣e na ┬╣tandu je bilo nezgodno, a sam ulaz u detalj se svodio na jednu dobro postavljenu nogu i drugu koja se oslanja samo na trenje dok rukama samo grlim plo├Ęu i trbuh Kad sam se uspravio na noge Kre┬╣o mi je pritiskao onu slabiju nogu na stijenu, da ne prokli┬że, dok sam ja lijevom rukom zabijao duga├Ęki profilni klin u pukotinu izme├░u plo├Ęe i trbuha. Tek kad sam ga zabio i stao u uba├Ęeni stremen mogli smo malo odahnuti jer je je klin izgledao prili├Ęno sigurno barem pod mojom te┬żinom. Do kraja detalja je slijedio jo┬╣ jedan klin sa stremenom nakon ├Ęega sam iza┬╣ao na lak┬╣i (IV) teren. Do idu├Žeg ┬╣tanda, na odli├Ęnoj polici u hladu pravog drveta, napravio sam jo┬╣ 30 metara.

Tre├Žu du┬żinu (IV+) od 20 m je vodio Kre┬╣o, a i┬╣ao je samo do velikog platoa na grebenu. Tamo je slo┬żio ┬╣tand da smanji trenje jer je od tamo smjer skretao lijevo u izraziti ┬żlijeb.

Prvih 20 m ├Ęetvrte du┬żine ide po razvedenom ┬żlijebu (IV-V) sa dosta grmlja za me├░iosiguranje. Stijena u njemu je dosta klimava pa sam si tako prlikom postavljanja prvog me├░uosig., na nekih 7-8 m, izvalio glon├░u veli├Ęine dvogodi┬╣njeg djeteta ravno u krilo. Jedva sam ju istresao, a da mi ne opadne na nogu, ┬╣trik ili Kre┬╣u. Zadnjih 20 m ide po razvedenim plo├Ęama do pove├Že police na kojoj su se sun├Ęali poskoci. To je ujedno i kraj smjera jer preostalih 40-ak metara do vrha rastegnuto preko otprilike 200 metara jako razlomljenog grebena ┬╣to prekida kontinuitet penjanja.

Spust smo izveli ugodnim abseilom 4x30m koriste├Ži pouzdano grmlje kao sudri┬╣ta. Vjerojatno bi se u budu├Že mogle bolje podijeliti du┬żine tako da ih bude samo tri, ali malo dulje.

Na povratku iz smjera spu┬╣tamo se po siparu prema rijeci. Kod silaska sa sipara na stazicu kojom smo do┬╣li, iz daleka vidimo dvojicu kr┬╣nih momaka, iz spomenutog vesla├Ękog kluba „Blagaj“. Stoje popreko na stazici, ruku prekri┬żenih na prsima, i ├Ęekaju nas. „Ba┬╣ super!“ - pomislim si. Sad budu nas jo┬╣ i lokalci, na kraju, zafrkavali zato kaj smo se „peli“ bez pitanja ili nekaj tome sli├Ęno i to u BiH!?!?. Jo┬╣ da smo u kakvom NP ├Ęovjek bi razumio, ali ovdje…? I tak do├░emo mi do njih, lijepo ih pozdravimo i krenemo dalje pro├Ži, a kad odjednom njihova se smrknuta lica razvuku u srda├Ęni ju┬żnja├Ęki osmjeh.

 • N (Ne├Žko 2.): Zdravo momci! Jeste vi ona dvojica ┬╣to su se peli tamo gore?
 • KiH: Paaaa ooovaaaj, jesmo, da. Za┬╣to?
 • N: Pa ni┬╣ta, tako eto vid`li vas ├░e se spu┬╣tate pa vas do┬╣li malo pozdravit i tako.

 Odmah nam je bilo lak┬╣e! De├Ęki su super! Zapri├Ęali se mi s njima o njihovim planovima za razvoj turisti├Ęko-pustolovne ponude Blagaja i o tome kak je to njima sve super (alpinizam i penjanje), ali ne znaju ba┬╣ dovoljno pa se toga jo┬╣ nisu latili. Za sada su uspjeli pokrenuti samo obilazak vrela ├Ęamcem, a uskoro planiraju trasirati nekoliko biciklisti├Ękih tura. Za kraj su nas pozvali na tu kratki vo┬żnju u vrelo da nam ga malo poka┬żu i ispri├Ęaju. Ispred ├Ęamca jedan od mladi├Ža pru┬żio nam je prsluke za spa┬╣avanje i kacige koje moraju obu├Ži svi posjetioci ulaska u ├Ęamac. Vidjev┬╣i to Ne├Žko ga zaustavi i veli: „Pusti to bola`! ┬ęta ├Že to njima pa to su ekstremisti!“Delfinov smjer - slikoskicacreated by: klacko @ 2008-11-12 14:21:47 / updated by: klacko @ 2008-11-12 14:38:32