Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Marko MartinoviŠ
smjer: ╚a je od Draga, VII, 120m, Paklenica
foto: Marko Duk╣i, 01/2005

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Kronika osamdesetih

1980. Odsjek ima 440 ispenjanih ├Ęovjek-smjerova, najvi┬╣e u svojoj dotada┬╣njoj povijesti (Lenko Matej├Ęi├Ž 53, Vesna Pintar i Dado Mesari├Ž 45, Branimir Predovi├Ž 43). Organiziran je 11-dnevni republi├Ęki, alpinisti├Ęki logor na Trnova├Ękom jezeru (jedan od posljednjih tog tipa) i na njemu su bila 33 ├Ęlana AO-a, te 20 drugih u├Ęesnika. Na logoru je ispenjano je 80 ├Ęovjek-smjerova, od ├Ęega 6 prvenstvenih, a vo├░a mu je bio Velimir Bari┬╣i├Ž. Izvr┬╣en je zimski uspon Bambergovim putem na Triglav: Mesari├Ž, Buinac, Predovi├Ž i Bari┬╣i├Ž. Postavljen je klin├Ęani ┬«oharov put na Oki├Žu. Dvoje ├Ęlanova (Vesna Pintar i Nikola ┬ęoli├Ž) sudjeluje na zimskom logoru na Troglavu. ├łetvorica ├Ęlanova (Baru┬╣kin, Buinac, Mesari├Ž i Predovi├Ž) postaju instruktori alpinizma. Pro├Ęelnik je bio Drago Baru┬╣kin - Rus.

1981. Ispenjano je 356 smjerova (Vladimir Mesari├Ž 48, Branimir Predovi├Ž 45, Du┬╣an Buinac 40, Vesna Sesar 39). Petero ├Ęlanova (bra├Ęni parovi Mesari├Ž i Predovi├Ž, te ┬«iha Kalman) penje se na Kilimand┬żaro. Du┬╣an Buinac sudjeluje na republi├Ękoj ekspediciji na Kavkaz. Vladimir Mesari├Ž i Branimir Predovi├Ž bili su na Piku Komunizma, u Pamiru, 7495m (┬╣to je tada┬╣nji zagreba├Ęki visinski rekord). Te i idu├Že godine pro├Ęelnik je bio Du┬╣an Buinac – Djuk.

1982. Ispenjano je 200 smjerova (Vesna Sesar 31, Nikola ┬ęoli├Ž 26). Dado Mesari├Ž (kao vo├░a) i Branimir Predovi├Ž sudjeluju na uspje┬╣noj ekspediciji GSS-a na Kang-Guru, 6981m. Drago Baru┬╣kin u├Ęestvuje na 1. Zagreba├Ękoj himalajskoj ekspediciji (ZAHE) na Anapurnu IV. ┬«iha Kalman se te┬╣ko unesre├Žuje pri poku┬╣aju uspona na Pisang Peak (6091m).

1983. Ispenjan je 251 smjer: Neven Petrovi├Ž je najuspje┬╣niji s 54 (usporedbe radi, najbolji slovenski alpinisti Fran├Ęek Knez iste te godine sam ima 307 uspona). Du┬╣an Buinac i Dragi┬╣a ├łupovi├Ž bili su na Kilimand┬żaru. Po├Ęinje ponovno o┬żivljavanje AO-a, nakon ┬╣to nekolicina talentiranih i ambicioznih ├Ęlanova (Berislav Mokos - Bero, Dalibor Vlatkovi├Ž - Dugi, Bo┬żica Pape┬╣) zavr┬╣ava alpinisti├Ęku ┬╣kolu. Me├░utim, imamo i ├Ęetiri manje penja├Ęke nesre├Že (Buinac na Koglu, Vlatkovi├Ž u Paklenici, ┬«elimir Dui├Ž na Prisojniku, ┬«nidari├Ž na Mosoru). Pro├Ęelnik je, nakratko, Nikola ┬ęoli├Ž - ┬ęolja ali ga ubrzo zamjenjuje Neven Petrovi├Ž, koji mandat zadr┬żava i idu├Že godine.

1984. Ispenjano je 196 smjerova (Berislav Mokos i Neven Petrovi├Ž po 27). Zapo├Ęinju prvi masovni izleti AO-a na Meteore u Gr├Ękoj (za 1. maj i 29.11.). Na njemu je te godine ispenjano 47 smjerova. Izlet na tu destinaciju postaje tradicija i odr┬żava se svake godine sve do 1990. godine (prvenstveno zahvaljuju├Ži besplatnim kartama za vlak). Neki ├Ęlanovi jo┬╣ posje├Žuju i Kretu. Organizirana je akcija ├Ęi┬╣├Ženja Velike Paklenice koja je nakon tradicionalnih prvomajskih skupova bila puna sme├Ža. Vladimir Mesari├Ž, Branimir Predovi├Ž i Drago Baru┬╣kin rade kao instruktori u alpinisti├Ękoj ┬╣koli za ┬ęerpe u Manangu, u Nepalu.

1985. Ispenjana su 234 smjera (drugdje ka┬że 238), a Odsjek ima 34 ├Ęlana. Zapo├Ęinju intenzivni penja├Ęki treninzi na Tunelu i Gorskom zrcalu, ├Ęime se AO se uklju├Ęuje u novorazvijaju├Ži trend sportskog penjanja. ├łetvero ├Ęlanova (Balen, Mesari├Ž, Mokos i Pape┬╣) odlazi u Chamonix i tamo radi par solidnih tura. Te i idu├Že godine pro├Ęelnik je bio Ranko ┬«nidari├Ž.

1986. Ispenjano je 319 smjerova (Berislav Mokos 46, Bo┬żica Pape┬╣-Mokos 40). Uknji┬żeni su i prvi smjerovi VII i VIII stupnja te┬╣ko├Že. Dalibor Vlatkovi├Ž i Ranko ┬«nidari├Ž sudjeluju na 1. takmi├Ęenju u sportskom penjanju na Marjanu (Vlatkovi├Ž zavr┬╣ava me├░u nekolicinom najboljih, tj. osvaja 6. mjesto). Na prvomajskom izletu na Meteore ispenjano ├Ęak 130 smjerova. Nekoliko ├Ęlanova izvodi zimsko prije├Ęenje grebena Ko┬╣ute u Karavankama. Mladen Balen pada 50m u pristupu Direktnom smjeru u ┬ępiku i te┬╣ko se ozlje├░uje. To je vjerojatno bila najte┬ża nezgoda u povijesti Odsjeka. Berislav Mokos i Bo┬żica Pape┬╣-Mokos penju ├łopov steber.

1987. Ispenjana su 263 smjera (Mesari├Ž 35, Ratko ┬ętefek 30). Berislav Mokos sudjeluje na ekspediciji u Tien-Shan gdje penje prvenstveni smjer AO┬« (80 stupnjeva, V) u stijeni Boksa. Pet ├Ęlanova sudjeluje na izletu na Tre Cime di Lavardo u Dolomitima gdje ponavljaju par klasi├Ęnih smjerova (Spigolo giallo, Preussov kamin). Mesari├Ž, Predovi├Ž, ┬«nidari├Ž, Buinac i Neven Kalac odlaze na pohod u Nepal. Jo┬╣ su ispenjani Aschenbrenerov smjer, Trikot, Klin i sl. Te i idu├Že godine, pro├Ęelnik opet postaje Neven Petrovi├Ž.

1988. Imamo 25 aktivnih ├Ęlanova, te ispenjan 231 smjer (Berislav Mokos i Miroslav Nemec 23, Bo┬żica Pape┬╣-Mokos 21). Berislav Mokos rje┬╣ava dva od tri tzv. «alpska problema»: Walkerov stup u stijeni Grandes Jorassesa i Zmuttov nos u sjevernoj stijeni Matterhorna. Du┬╣an Buinac, Ranko ┬«nidari├Ž i Bo┬żica Pape┬╣-Mokos opet su u Nepalu; Bo┬żica se tom prilikom uspinje na 6091m visoki Pisang-Peak. Nekoliko ├Ęlanova (Ku├Ęini├Ž, Mesari├Ž i Mokos) sudjeluje na turno-skija┬╣kom takmi├Ęenju u Italiji. 20.01. osnovan je alpinisti├Ęki klub «┬«eljezni├Ęar». Organizirano je par predavanja istaknutih slovenskih alpinista (Vlasta Kunaver, Viktor Gro┬╣elj) za ┬╣iru javnost u dvorani «Vatroslav Lisinski». Vladimir Mesari├Ž postaje gorski vodnik (i sve do danas ostaje jedini gorski vodi├Ę s me├░unarodnom licencom u Hrvatskoj). Najzna├Ęajniji ispenjani smjerovi (osim ve├Ž navedenih) bili su: JLA i Zajeda u ┬ęitama, Helba u Triglavu, ┬ęimenc-┬ękarja u Dolgom hrptu, Direktni u ┬ępiku, Funkcija, Tango vertikal, Dijagonalna ┬żljebnina, Velebita┬╣ki, Union u Paklenici, te ┬«oharov stup na Kleku.

1989. Ispenjano je 319 smjerova (Dalibor Vlatkovi├Ž 49, Silvija Hi┬żman 22). Drago Baru┬╣kin, Velimir Bari┬╣i├Ž, Berislav Mokos, Bo┬żica Pape┬╣-Mokos i Ranko ┬«nidari├Ž sudjeluju na zagreba├Ękoj ekspediciji na Mt. Everest. Tijekom priprema za taj pohod, Mokos (s razli├Ęitim partnerima) vr┬╣i niz te┬╣kih zimskih uspona u Julijskim Alpama: penje Ashenbrenerov smjer u Travniku (4. zimsko ponavljanje uop├Že), Raz Jalovca i Zajedu spominov u Stenaru. Organizirana su dva alpinisti├Ęka logora na Biokovu i tom su prilikom ispenjana dva prvenstvena smjera. I dalje se razvija sportsko penjanje: Hrvoje Kamenjarin postaje sudac i ├Ęlan YUSPEK-a, dok nekolicina drugih ├Ęlanova (Vlatkovi├Ž, Kalac, Hi┬żman) sudjeluje na sportsko-penja├Ękim natjecanjima. Na┬╣i ├Ęlanovi sudjeluju u izgradnji umjetne stijene u zagreba├Ękom Domu sportova, jednoj od prvih u Europi. Te i idu├Že godine, pro├Ęelnik je bio Miroslav Nemec – Jaro.
created by: neven @ 2009-10-16 13:32:15 / updated by: neven @ 2009-12-15 17:09:59