Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Marko MartinoviŠ
smjer: ╚a je od Draga, VII, 120m, Paklenica
foto: Marko Duk╣i, 01/2005

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Kronika devedesetih

1990. Napravljen je posljednji veliki, grupni izlet na Meteore u Gr├Ękoj. Tom je prilikom ispenjano mnogo smjerova, od kojih su mnogi bili te┬╣ki i hvale vrijedni (npr. Hipotenuza direkt, ┬ęvicarski sir i jo┬╣ neke tamo┬╣nje „sedmice“). Odr┬żana je proslava 40-godi┬╣njice AO-a na Ravnom dabru na kojoj su pro├Ęitani referati o povijesti na┬╣eg djelovanja. Petrovi├Ž odlazi na biciklisti├Ęko-visokogorsku turu po Alpama i tom se prilikom uspinje na Ortler. Mesari├Ž odlazi na GrossVenediger, a kasnije opet radi kao instruktor na ┬╣koli za ┬ęerpe u Manangu. Petrovi├Ž vr┬╣i 2. ponavljanje „Nive“ na Kleku, te penje prvenstveni „┬«eljezni├Ęarski 40“ na Dabrima (na ┬żalost, smjer ima tek 50m). Penja├Ęke kartone ispunjavalo je 22-oje ljudi. Ispenjano je 175 smjerova, a najaktivniji je bio Neven Petrovi├Ž s 38 smjerova.

1991. Neven Petrovi├Ž postaje pro├Ęelnik KA HPS i na toj funkciji ostaje do 1993, kad ga zamjenjuje Dalibor Vlatkovi├Ž, pa nakon njega Kre┬╣imir Klasan. «Vladavina ┬«eljezni├Ęaraca» na toj poziciji traje do 1995. godine. Organiziramo predavanje Tome ├łesena o njegovim kontroverznim solo usponima. Petrovi├Ž odnosi pobjedu na Velebita┬╣koj biciklijadi na Sljemenu, gdje iza sebe za 10' ostavlja dotad neprikosnovenog Branka ┬ęeparovi├Ža. Posti┬żemo i relativno dobar plasman na prvenstvu Hrvatske u sportskom penjanju: Anamarija Jelove├Ęki osvaja prvo mjesto u ┬żenskoj konkurenciji, a Dalibor Vlatkovi├Ž i Neven Petrovi├Ž tre├Že, odnosno ┬╣esto u mu┬╣koj. Petrovi├Ž penje i dva prvenstvena smjera na Kleku. Po├Ęinje se s ure├░ivanjem penjali┬╣ta na Oki├Žu, s ├Ęime se nastavlja i idu├Že godine. Ispenjano je ukupno 72 ├Ęovjek-smjera (Vlatkovi├Ž 21, Silvija Hi┬żman 9). Prvi se put penju smjerovi IX stupnja te┬╣ko├Že. Te godine pro├Ęelnik postaje Kre┬╣imir Klasan – Klacko i taj mandat zadr┬żava jo┬╣ idu├Že tri godine.

1992. Opet se nastavlja s organizacijom alpinisti├Ękih te├Ęaja i ┬╣kola: proljetni te├Ęaj bio je zagrijavanje i vodio ga je Hrvoje Bakra├Ę. Te je godine uobi├Ęajena jesenska ┬╣kola bila osobito uspje┬╣na i donijela nam je mno┬╣tvo predanih ├Ęlanova (Bensa, Galjani├Ž, Ra├Ęi├Ž, Supi├Ž, ┬ępoljari├Ž, Uhrl) koji su godinama bili veoma aktivni i ├Ęinili okosnicu AO-a. Dalibor Vlatkovi├Ž za vrijeme boravka u HV-u penje Spomin u Ani├Ža kuku, ocjene VI+, A2 (najte┬żi smjer te godine). Silvija Hi┬żman pobje├░uje na prvenstvu Hrvatske u sportskom penjanju, te osvaja tre├Že mjesto na jednom takmi├Ęenju u Sloveniji, u veoma o┬╣troj konkurenciji. Tako├░er penje Kamni┬╣ki smjer u Koglu (VI, A1). Organiziran je (nakon dugo vremena) i republi├Ęki, alpinisti├Ęki logor u Vratima, ├Ęijem su pokretanju ve├Žinom kumovali Dado Mesari├Ž i Neven Petrovi├Ž. Na njemu Dugi i Vesna penju Wisiakovu smjer (V+, 700m) u Triglavu. Odsjek je imao 17 ├Ęlanova, od ├Ęega je 11 bilo aktivno (2 alpinista, 9 pripravnika). Ispenjano je 125 ├Ęovjek-smjerova, a najvi┬╣e su ih imali Dalibor Vlatkovi├Ž (19), Kre┬╣imir Klasan (15), te od ┬żena Silvija Hi┬żman (6).

1993. Sedmero ├Ęlanova sudjeluje, kao instruktori (2) i te├Ęajci (5) na ledenja├Ękom te├Ęaju na GrossGlockneru, koji je obnovljen nakon dosta godina. U sklopu te├Ęaja izvr┬╣en je masovan uspon na taj vrh. Opet je organiziran ljetni alpinisti├Ęki logor u Vratima. Na njemu se opet pomalo vra├Žamo penjanju u Alpama. Dalibor Vlatkovi├Ž i Berislav Mokos ponavljaju dva te┬╣ka smjera u ju┬żnoj stijeni Marmolade (Gogna VI+, Il Tempi moderni, VII+, 800m). Hrvatskim je penja├Ęima trebalo petnaest godina da u Dolomitima ispenju te┬że smjerove od ovih. Vlatkovi├Ž je imao jo┬╣ par vrijednih uspona u ve├Žim stijenama (Klek) kao i sportskih. Silvija Hi┬żman penje sportski smjer ocjene VIII-. Nekolicina ├Ęlanova radi prvenstvene smjerove na Pagu. Kre┬╣imir Ku├Ęini├Ž motorom obilazi Pireneje, a Dado Mesari├Ž Nepal. Ukupno je ispenjano 215 ├Ęovjek-smjerova (Vlatkovi├Ž 38, Evelyn Kraintz 12).

1994. Godina zapo├Ęinje s dosta aktivnosti u turnom skijanju: Dado Mesari├Ž, Du┬╣an Buinac, Kre┬╣o Ku├Ęini├Ž i Ranko ┬«nidari├Ž sudjeluju na turno takmi├Ęenju u Italiji, te jo┬╣ rade ture i spustove po visokim brdima (npr. GrossVenedigeru). Organizirana je prva (i dosad jedina) sportsko-penja├Ęka ┬╣kola: vode je Dalibor Vlatkovi├Ž i Hrvoje Supi├Ž. Vlatkovi├Ž i Ranko ┬«nidari├Ž (zajedno ili s razli├Ęitim partnerima) imaju par odli├Ęnih uspona na Kleku (Svih svetih - VIII-/VII+, 1. sl. ponavljanje, ┬«eljezni├Ęarski 20, Brankov, ┬«oharov stup, Damuzovu s Glavom) i u Alpama (Kamni┬╣ki u Koglu, Lahov i ├łrna ma├Ęka u Ve┬żici, Helbu-├łopa u Triglavu), ve├Žinom slobodnih i jako brzo izvedenih. Mesari├Ž penje par prvenstvenih na Velikom Kozjaku, te planinarski i penja├Ęki istra┬żuje Korziku. Neven Petrovi├Ž odlazi na studij u ├łe┬╣ku, pa pritom penje u pje┬╣├Ęenjacima i Visokim Tatrama. Dado Mesari├Ž s dva partnera (Damir Lackovi├Ž i Miroslav Lay) poku┬╣ava uspon na Mt. McKinley, ali na visini od 5800m odustaje zbog jakog vjetra. Nekoliko ├Ęlanova uspinje se na Mt. Blanc. Aktivno je bilo 27 ├Ęlanova. Ispenjan je 131 ├Ęovjek-smjer. Najaktivniji je bio Kre┬╣imir Klasan s 31, te slijede Ranko ┬«nidari├Ž i Nevenko ┬ępoljari├Ž s po 13 smjerova.

1995. Dalibor Vlatkovi├Ž penje svoj prvi uspon X stupnja te┬╣ko├Že (Guernica, IX+/X- (8a), Kote├Ęnik u Sloveniji) i time po prvi puta «osvaja» tu (za nas) magi├Ęnu granicu (kao zasad jedini iz AO-a). Kasnijih godina Vlatkovi├Ž je ispenjao jo┬╣ nekoliko smjerova iste ili ne┬╣to ve├Že te┬╣ko├Že (–X ili 8a+). Za uskr┬╣nje je praznike iznova za penja├Ęe otvorena, tijekom domovinskog rata nedostupna, Paklenica. Na tom izletu u smjeru Zubatac pala je ├Ęlanica AO-a Aleksandra Arbanas i te┬że se ozlijedila (penjali nenavezani). Izvr┬╣eni su usponi nekoliko grupa ├Ęlanova (┬ępoljari├Ž, Faberk, T. Stani┬╣i├Ž, Reni├Ž, Olah, Bensa i Glogo┬╣ki) na GrossVenediger, Marmoladu, Mont Blanc, Mont Blanc du Tacul i Breithorn. Jasminka Vicenski sudjeluje na ekspediciji na ├ło Oju. Du┬╣an Buinac – Djuk planinari do baznog logora pod Mt. Everestom. Opet se penju prvenstveni na Velikom Kozjaku. Zapo├Ęinje projekt «Sedam vrhova» (trajao je nekoliko godina) u okviru kojeg Vladimir Mesari├Ž organizira pohode Stipe Bo┬żica na najvi┬╣e vrhove svih kontinenata i u njima sudjeluje (skupa s jo┬╣ nekim ├Ęlanovima Odsjeka). Dalibor Vlatkovi├Ž na Kleku penje prvenstveni smjer Roga (VIII+, A1) i Internacionalu (VIII-) na Ospu. Vi┬╣e dobrih, te┬╣kih i ve├Žinom slobodnih uspona uz njega napravio je jo┬╣ i Hrvoje Supi├Ž (HPD-90, Damuzova plafonjerka, ┬«oharov stup, Divja┬╣ki, Velbita┬╣ki, Brid za mali ├Ęeki├Ž, Albatros). Aktivna su bila ├Ęak 32 ├Ęlana. Ispenjano je 246 smjerova. Najuspje┬╣niji je bio Kre┬╣imir Klasan s 40, a za njim slijede Andrea Budi├Ž-Mandi├Ž s 25 smjerova i Tomislav Uhrl 23 smjera. Pro├Ęelnik je bio Nevenko ┬ępoljari├Ž.

1996. Dado Mesari├Ž i Du┬╣an Buinac - Djuk penju se na Ojos del Salado, drugi najvi┬╣i vrh Ju┬żne Amerike, 6958m. To je bilo u sklopu projekta „7 vrhova“. Dosta je i ispenjanih slapova. Izme├░u ostalih, Kre┬╣imir Klasan savladava Lucifera u Gozd Martuljku, tada jedan od zahtjevnijih lednih uspona (V, 90/50-85). Penju se prvenstveni smjerovi u Velikom Kozjaku. Nekolicina ├Ęlanova sudjeluje na ledenja├Ękom te├Ęaju u Chamonixu (kao te├Ęajci). Dado Mesari├Ž vr┬╣i poku┬╣aj uspona na Mt. McKinley po zapadnom grebenu i uspinje se na Mt. Keniju (opet sve u sklopu projekta „7 vrhova“), dok se Klasan, Vicenski i Glogo┬╣ki uspinju na Kilimand┬żaro. Petrovi├Ž sudjeluje na skupu alpinista u Meteorima kao predstavnik HPS-a. Ispenjano je 278 ├Ęovjek-smjerova. Najuspje┬╣niji je bio Kre┬╣imir Klasan s 50. Penju se smjerovi poput Klina, Dom┬żalske i sl. Pro├Ęelnik je bio Nevenko ┬ępoljari├Ž.

1997. Kre┬╣imir Klasan penje prvenstvene slapove u ┬«umberku i Prisojniku. Danijel Bakli┬ża se uspinje na Gran Paradiso i Mont Blanc, a neke dobre visokogorske ture tako├░er su radili Tomislav Zori├Ęi├Ž i Jasminka Vicenski, koja se uspinje na Island Peak u Nepalu, 6179m. Opet se penju prvenstveni u Velikom Kozjaku (Dado i Neven Kalac), te na Pagu (Klasan). Neven Petrovi├Ž predstavlja HPS na proslavi ├łeskog planinarskog saveza i tamo penje u pje┬╣├Ęenjacima. Dalibor Vlatkovi├Ž odlazi na penja├Ęku turneju po SAD-u. Neki ├Ęlanovi (Dubravko Vukmirovi├Ž, Neven Kalac) sudjeluju na vi┬╣e takmi├Ęenja u sportskom penjanju i ulaze u njihov finalni dio. Ispenjana su 282 ├Ęovjek-smjera: Klasan ih ima 62, a Andrea Budi├Ž-Mandi├Ž 31. Penju se Velebita┬╣ki (slobodno), Ljubljanski i sli├Ęni smjerovi. Pro├Ęelnik postaje Nikica Reni├Ž i na toj funkciji ostaje i idu├Že godine.

1998. Tomislav Zori├Ęi├Ž uspinje se na Aconcaguau. Na tom pohodu u├Ęestvuje i ┬«eljko Glogo┬╣ki. Planirali su na jo┬╣ jedan vrh iznad 6000m ali je to propalo zbog nedostatka novca. Kre┬╣imir Klasan sudjeluje na skupu penja├Ęa zale├░enih slapova u Fournelu. Dalibor Vlatkovi├Ž u Kote├Ęniku penje svoju najvi┬╣u ocjenu, X- (8a+), u sportskom smjeru Specijalist za ┬żivljenje. Mesari├Ž, Petrovi├Ž i ┬ępoljari├Ž odlaze na turneju po Centralnim Alpama i pritom se neki od njih uspinju na Breithorn i Gran Paradiso. Taj izlet bio je u sklopu priprema za planiranu ekspediciju na neki osamtisu├Žnjak, povodom pedeset godi┬╣njice AO-a. Sli├Ęne ture provode i drugi: Tomislav Zori├Ęi├Ž vr┬╣i nekoliko uspona iznad 3000m u centralnim Alpama, a neki odlaze na GrossVenediger. Drago Baru┬╣kin sudjeluje na ekspediciji na ┬ęi┬╣a Pangmu. Neven Kalac puno penje na Mallorci. Penju se smjerovi poput ┬«ohara, Damuzove, Poluprvenstvenog, Puhtl-Buhtla (VII/A0, Vlatko Pauli├Ž, 1. ponavljanje) na Kleku, Tulipana u Veloj dragi i Velebita┬╣kog. Klasan radi prvenstvene smjerove na Pagu, a Mesari├Ž opet na Velikom Kozjaku. Aktivno je bilo 20-tak ├Ęlanova, a ispenjano je 223 smjera. Najvi┬╣e su ih imali Kre┬╣imir Klasan (48), Andrea Budi├Ž-Mandi├Ž (31) i Dado Mesari├Ž (22).

1999. Troje ├Ęlanova (Mesari├Ž, Marija Perkovi├Ž i Tomislav Zori├Ęi├Ž) vr┬╣i penja├Ęke i planinarske uspone na podru├Ęju Mt. Kenije, 5188m. Izvr┬╣eno je nekoliko uspona na austrijske tritisu├Žnjake. Mesari├Ž i Petrovi├Ž uspinju se na Mont Blanc. Branimir i Ante Predovi├Ž rade trekking do baznog logora pod Everestom. Imamo 20 aktivnih ├Ęlanova. Ispenjano je 214 smjerova (Klasan 50, Budi├Ž-Mandi├Ž 20). Pro├Ęelnik postaje Orsat Krafofil.
created by: neven @ 2009-10-16 13:33:54 / updated by: neven @ 2009-12-15 17:11:59