Fotografski kutak: slike s penjanja.

na fotki: Nevjernik na Kriżu
gdje: Kriż, Julijske alpe
foto: Katarina PeoviŠ VukoviŠ, 04/2007

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Kronika 1. desetlje├Ža 21. stolje├Ža

2000. Dado Mesari├Ž boravi na Mallorci gdje penje prvenstveni smjer. Isti je ├Ęlan odr┬żao i ledenja├Ęki te├Ęaj u Chamonixu prilikom kojeg su napravljeni usponi na Mt. Blanc i Mt. Blanc du Tacul. Organiziran je penja├Ęki pohod na Kavkaz, povodom 50-godi┬╣njice dru┬╣tva. Tom se prilikom ve├Ži broj ├Ęlanova uspinje na Elbrus, 5640m. U sklopu priprema za taj izlet ranije je izvr┬╣en i uspon na GrossGlockener. U AO-u je bilo 19 aktivnih ├Ęlanova. Ukupno je ispenjano 179 ├Ęovjek-smjerova, od ├Ęega su 22 ledena slapa. Kre┬╣imir Klasan imao je 48 ├Ęovjek-smjerova. Pro├Ęelnik je i dalje bio Orsat Kratofil.

2001. Organizirano je uspje┬╣no predavanje Dave Karni├Ęara o prvom skija┬╣kom spustu s Mt. Everesta. Trojica ├Ęlanova (Klasan, Kratofil i Vu├Ęini├Ž) vr┬╣e zanimljive penja├Ęke uspone u Dolomitima. Neven Petrovi├Ž se uspinje na Piz Berninu (4047m), penje smjerove u nekolicini penjali┬╣ta isto├Ęne obale SAD-a (Shawangunks, Rumney, Cannon Cliff) i posje├Žuje gorje Adirondacks. Dado Mesari├Ž uspinje se na Kilimand┬żaro. Imali smo 14 aktivnih ├Ęlanova. Ispenjana su 224 ├Ęovjek-smjera. Kre┬╣imir Klasan ima 79 penja├Ękih uspona (┬╣to je najvi┬╣e u cjelokupnoj povijesti Odsjeka). Najte┬żi smjerovi bili su: ├łopov steber (penju ga bra├Ęni par Budi├Ž), te neki slapovi. Pro├Ęelnik je bio Mate Grubi┬╣i├Ž.

2002. Zapo├Ęinju sve ├Ęe┬╣├Ži usponi po zale├░enim slapovima, te se organizira i te├Ęaj njihovog penjanja. Dvojica ├Ęlanova (Klari├Ž i Matijevi├Ž) posje├Žuju Bjela┬╣nicu i ├łvrsnicu. Vr┬╣e se usponi na GrossGlockner, Mt. Blanc i Elbrus. Ukupno su ispenjana 282 ├Ęovjek-smjera. Kre┬╣imir Klasan od toga ima 67, ali vrijedi spomenuti i Orsat Kratofila s 37, te Marka Vu├Ęini├Ža s 32 uspona. Ukupno je bilo 20 aktivnih ├Ęlanova. Pro├Ęelni├Ęku funkciju obavljao je Orsat Kratofil.

2003. Uspje┬╣no pomla├░ivanje i ponovni procvat AO-a, nakon uspje┬╣ne ┬╣kole prethodne godine. Organiziran je te├Ęaj penjanja zale├░enih slapova, ┬╣to uskoro postaje tradicija u Odsjeku. Mesari├Ž u Nepalu sudjeluje na proslavi 50-godi┬╣njice prvog uspona na Mt. Everest i tada se uspinje na jedan dotad neosvojen vrh (6025m). Zaslugom Marka Vukovi├Ža pokrenuta je web-stranica AO-a, koja i danas predstavlja najkompletniji takav projekt u Hrvatskoj. Dvoje ├Ęlanova (Dado Mesari├Ž i Anita Carevi├Ž) planinari i penje na Korzici, ┬╣to idu├Žih godina postaje tradicija i za nekolicinu drugih ├Ęlanova. Bilo je puno penja├Ęke aktivnosti u slovenskim Alpama. Uspje┬╣no su izvr┬╣eni usponi na Olimp, Berninu, Elbrus, Jungfrau i Gran Paradiso. Me├░u tim visokogorskim turama svakako treba izdvojiti solo-uspone Karoline Vranje┬╣ na GrossVenediger i GrossGlockner (po Studlgratu). Ispenjano je 369 ├Ęovjek-smjerova (od ├Ęega 2 prvenstvena). Opet je najuspje┬╣niji Kre┬╣imir Klasan s 59 uspona, ali su solidni i Marko Vu├Ęini├Ž s 43, Marko Martinovi├Ž s 33, Vukovi├Ž s 32, te Kratofil s 30 smjerova. Najuspje┬╣nije ├Ęlanice su bile Petra Radulovi├Ž i Karolina Vranje┬╣ s po 18 smjerova. Posljednja je ispenjala Hudi├Ęev steber u Prisojniku, a Jasna Zidari├Ž Dibonin brid u Cima Grande. Pro├Ęelnik je i dalje ostao Orsat Kratofil.

2004. Godina zapo├Ęinje s mnogo turnog skijanja i penjanja slapova u Sloveniji i Austriji. Opet se vr┬╣e usponi u visokim planinama: Gran Paradiso i Mt. Blanc, Jasna Zidari├Ž uspinje se na Demavand (5600m), a Perica Matijevi├Ž i Josip Klari├Ž - Nele na Mt. Keniju (5400m). Kre┬╣imir Klasan nad Karlobagom radi 2 prvenstvena smjera i time otvara novo penjali┬╣te. Iznova se ide na Korziku. Aktivno je 16 ├Ęlanova. Ispenjano je 411 ├Ęovjek-smjerova. Me├░u njima mogu se istaknuti npr. Ka├Ęa, Nostalgija, Ljubljanski, Lijevi tr┬żi├Ęki, Forma viva, PIPS u Paklenici, te Dalmatinski san u Biokovu. Najaktivniji ├Ęlan bio je Marko Martinovi├Ž s 55 uspona, a slijede ga Klasan s 48 i Kratofil s 46. Jo┬╣ trojica ├Ęlanova imaju po 38 smjerova svaki. Najuspje┬╣nija ├Ęlanica je Petra Radulovi├Ž s 27 uspona. Kratofil je i dalje bio pro├Ęelnik.

2005. Na┬╣i ├Ęlanovi iznova sudjeluju na skupu penja├Ęa zale├░enih slapova u Fournelu, u Francuskoj. Narednih godina to se iskustvo vi┬╣e ne propu┬╣ta. Marko Martinovi├Ž i Marko Duk┬╣i zastupaju AO na prvom prvenstvu RH u lednom penjanju. Martinovi├Ž penje i Aschenbrenerov smjer u Travniku, Gervassutijev stup u Mt. Blanc du Taculu, Don Quihote u Marmoladi, te solira Brahmov smjer u Paklenici. Dado Mesari├Ž uspinje se na Elbrus sa sjeverne strane, te na Imja Tse u Nepalu (6183m). Bilo je i drugih visokogorskih uspona, npr. na GrossVenediger, Ortler (napravila ga je Karolina Vranje┬╣ i to sama) i Berninu. Imali smo 42 ├Ęlana. Ispenjana su 622 ├Ęovjek-smjera (├Ęime po├Ęinjemo s ru┬╣enjem rekorda u ovom desetlje├Žu) od ├Ęega je 5 prvenstvenih (za njih je posljednjih godina najvi┬╣e «zadu┬żen» Klasan). Najbolji su bili Marko Duk┬╣i sa 74 smjera, Martinovi├Ž s 63, Klasan s 52, a od ┬żena Anita Carevi├Ž s 26 (no jo┬╣ su trojica ├Ęlanova imala vi┬╣e od 40 uspona). Osim ve├Ž navedenih smjerova kao zna├Ęajne valja spomenuti i Walking turtle i Eol u Ba├Ęi├Ž kuku, Dulferov u Cimi grande, Veliki Michelluzi u Piz Chiavazes, te Dalmatinski san na Biokovu, kao i slapove poput Lucifera, Rabeljskog, Rumenog nezaupanja, Gajstnog i sl. Pro├Ęelnik je bio Marko Duk┬╣i.

2006. Po├Ęetkom godine vr┬╣e se neki te┬╣ki ski-spustovi u slovenskim Alpama. Marko Martinovi├Ž osvaja 1. mjesto na prvom prvenstvu RH u novoj penja├Ękoj disciplini, «dry toolingu», te tako├░er osvaja ledni pokal u Bjelovaru. Kasnije isti ├Ęlan jo┬╣ slobodno solira Velebita┬╣ki smjer u Ani├Ža kuku u Paklenici, a Ranko ┬«nidari├Ž penje Ma├Ę u Mangrtu. Troje ├Ęlanova (Nikola Derezi├Ž, Dragutin Vdovi├Ž - Krcko i Kristinka Poljanec) uspinje se na Kilimand┬żaro (5895m), a Neven Petrovi├Ž i Du┬╣an Buinac na Ararat (5137m). Dado Mesari├Ž, Martinovi├Ž, Iva Ka┬╣tela i Anita Carevi├Ž odlaze na pohod u Nepal, gdje poku┬╣avaju ispenjanjati prvenstveni smjer u stijeni. Taj se poku┬╣aj izjalovio, ali Mesari├Ž vr┬╣i uspon na Mera Peak (6476m). Opet imamo 42 ├Ęlana, a uknji┬żeno je 419 ├Ęovjek-smjerova (11 prvenstvenih). Klasan je imao 73 uspona, Marko Duk┬╣i 63, a Ana Bokuli├Ž 23. Kao najzna├Ęajniji smjerovi mogu se jo┬╣ navesti npr. Jesih-Lipovec u Travniku, Trikot u Dolgom hrptu, Direktna u Rinki, Brankov na Kleku, Funkcija i Albatros u Paklenici, te slapovi poput Kathedrale u Maltatalu, Rumenog nezaupanja i Narnije u Zelenom viru, Centralnog u Prisojniku i Tamaru, itd. Pro├Ęelnik je ostao Marko Duk┬╣i.

2007. Marko Martinovi├Ž opet osvaja ledni pokal RH. Vr┬╣i se uspon na GrossGlockner. Na 1. hrvatskoj ┬żenskoj himalajskoj ekspediciji na ├ło Oju sudjeluju dvije ├Ęlanice AO-a: Anita Carevi├Ž i Karolina Vranje┬╣. Imamo 36 ├Ęlanova od ├Ęega je 14 aktivnih. Ispenjan je 481 ├Ęovjek-smjer, od ├Ęega je 8 prvenstvenih. Najuspje┬╣niji su Marko Duk┬╣i s 58 uspona i Ana Bokuli├Ž s 47 – dotad najvi┬╣e od ┬żena u cijeloj povijesti Odsjeka. Dobri su bili i Sini┬╣a Alavanja i Kre┬╣imir Klasan, oba s 41smjerom. Penju se (uglavnom slobodno) smjerovi kao ┬╣to su Jenjavi, Rajna i ┬ęubara-direkt u Paklenici, Harlekin u Zadnji┬╣kom ozebniku, Banana i More snova na Kleku, Helba-├łopov steber, Trikot, DKV u Velikom dra┬╣kom vrhu, Direktna u Rinki, Ogrin-Omerza u Ojstrici, Hudi├Ęev steber u Prisojniku, te Mayerlrampe u GrossGlockneru. Pro├Ęelnik je i ove i slijede├Že godine opet Marko Duk┬╣i.

2008. Godina zapo├Ęinje, ve├Ž uobi├Ęajeno, turnoskija┬╣kim aktivnostima i skupom lednih penja├Ęa u Fournelu. Lana ├Éonlagi├Ž u ┬ęvicarskoj zavr┬╣ava te├Ęaj ekspedicijske medicine i tako postaje prvi hrvatski lije├Ęnik s takvom kvalifikacijom. Usput se uspinje na nekoliko ├Ęetiritisu├Žnjaka (AO ih te godina osvaja 8). Iva Ka┬╣tela boravi u Andama i tom se prilikom uspinje na Pisco (5760m). Du┬╣an Buinac planinario je po Pakistanu. Imamo 37 ├Ęlanova, 24 su aktivna. Ukupno je ispenjano 622 ├Ęovjek-smjera, od ├Ęega je 9 prvenstvenih. Kre┬╣imir Klasan ima 42 uspona, Marko Duk┬╣i 40, a Ana Bokuli├Ž 39. Uz spomenute, imamo jo┬╣ 5 ├Ęlanova s vi┬╣e od 30 smjerova. Kao najte┬żi mogu se izdvojiti: Infinito (VIII+) i Johny (VIII+) u Paklenici, Iva Reye (VII-), Herletov (V) i Ogrin-Omerza (V+) u Ojstrici.

2009. Po├Ęetkom penja├Ęke sezone u stijeni Velinca na Velebitu te┬╣ko se ozlje├░uje mladi i perspektivni penja├Ę Tomislav Novak. Lana ├Éonlagi├Ž i Tea ├Éurek sudjeluju na 2. hrvatskoj ┬żenskoj himalajskoj ekspediciji na Mt. Everest. Lana je kao lije├Ęnica ekspedicije odradila vrlo dobar posao poma┬żu├Ži nekolicini stradalih od lavine, lo┬╣eg alkohola, visinske bolesti, te pada u stijeni. Djelovala je ├Ęak na drugom visinskom logoru i tako bila rijetka „roba“ s obzirom na to da ve├Žina ekspedicijskih lije├Ęnika ostaje u baznom logoru. Zbog svega toga nepalska ju je vlada odlikovala ordenom ├Ęasti, a kod nas je dobila nagradu Sportskih novosti za fer plej. Tea je, s druge strane, marljivo i detaljno izvje┬╣tavala o cijelom toku tog pohoda. U istim se krajevima ne┬╣to kasnije kretao i Dado Mesari├Ž, napraviv┬╣i treking oko Manaslua. Iva Ka┬╣tela je posjetila Patagoniju i obi┬╣la neke od tamo┬╣njih najpoznatijih vrhova. Nekolicina ├Ęlanova (Klasan, Martinovi├Ž, Mesari├Ž, Petrovi├Ž i Vukovi├Ž) potrudila se oko skupljanja i obrade podataka iz povijesti AO-a za knjigu povodom 60-godi┬╣njice HPD┬«, u kojoj se nalazi dosad najbolji prilog o na┬╣im aktivnostima. Odsjek po drugi put u povijesti ima pro├Ęelnicu, Anu Bokuli├Ž. Imali smo 38 ├Ęlanova, od ├Ęega je aktivno bilo 29. Ukupno je ispenjano 654 ├Ęovjek-smjera, ┬╣to je najvi┬╣e u povijesti Odsjeka, a najradi┬╣niji su bili Ivanka Jakopec s 50 smjerova (dosad najbolji ┬żenski rezultat u povijesti AO-a), te njen suprug Tomislav s 49. Od toga je i 9 prvenstvenih smjerova, koje su ve├Žinom ispenjali Kre┬╣imir Klasan i imenjak mu Milas. Kao najzna├Ęajniji usponi mogu se izdvojiti Tajanstveni na Kleku (VI+), Black magic woman (VII+) i Funkcija (VI+) u Paklenici, te Constantini-Apolonio (VII-, A0) u Tofani di Rozes.
created by: neven @ 2009-10-16 13:36:16 / updated by: neven @ 2010-02-23 10:50:24