Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Trpimir Jakovina
gdje: smjer Nina VI+, 170m, Matka, Makedonija
foto: Miroslav Ristovski, 09/2008

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
kontakt

grafièki materijali

Popis èlanova u 2018.

Penjati se mora

Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

o nama

Tipicna fotografija sa sastanka odsjekaAlpinistièki odsjek HPD "ÂŽeljeznièar" osnovan je 15. 02. 1950. u Zagrebu i od tada neprekidno djeluje. Godine 1969. AO ÂŽeljeznièar bio je jedan od najuspješnijih alpinistièkih odsjeka u bivšoj Jugoslaviji, a to mnogo govori buduĂŚi da su u konkurenciji bili i Slovenci - danas u samom svjetskom vrhu. A lijepih uspjeha bilo je i kasnije. Osim alpinizmom, u veĂŚoj ili manjoj mjeri Odsjek se bavi i planinarstvom, sportskim penjanjem, turnim skijanjem, brdskim biciklizmom, paraglajdingom, jedrenjem, pohodima u svjetska velegorja...

Naš najmlaði èlan, aktivan i ujedno jedan od redovitijih, star je 5 godina, dok najiskusniji mogu iz prve ruke prièati o poèecima penjanja u Hrvatskoj ili ekspedicijama poput one na Mt. Everest '79. godine kad je savladan njegov zapadni greben. Ipak, glavninu Odsjeka èine mladi koji od posljednjih godina i predvode aktivnosti u njemu.

Tjedni sastanci èlanova AOÂŽ održavaju se u Trnjanskoj 5b (iza koncertne dvorane Vatroslav Lisinski), svake srijede od 20:00 sati. Na sastancima preprièavamo prošle izlete, kujemo nove kratkoroène i dugoroène planove te gledamo projekcije dijapozitiva ili filmova. Sastanci su otvorenog tipa, atmosfera vrlo opuštena i prijateljska pa savjetujemo svima koji tek razmišljate o bavljenju alpinizmom ili penjanjem da doĂ°ete i pitate sve što vas zanima.

Prije i poslije sastanaka moguÌe je posuditi štogod iz bogate zbirke penjaèkih èasopisa, monografija, tehnièkih priruènika, penjaèkih vodièa i geografskih karata. Ponosimo se knjižnicom AOŽ i neprekidno obnavljamo gradivo prema željama naših èlanova.

Odsjek raspolaže i zavidnom kolièinom raznolike tehnièke penjaèke opreme, pohranjene u oružarstvo i dostupne èlanovima na posudbu. Kako broj èlanova i njihovi interesi rastu, tako i oružarstvo raste da udovolji zahtjevima veĂŚine.

Svake jeseni poèetkom rujna u Odsjeku organiziramo alpinistièku školu u kojoj polaznike poduèavamo sigurnom penjanju. Ta dva mjeseca tijekom trajanja škole umjesto uobièajenih sastanaka srijedom, održavaju se predavanja škole.

Alpinistièki odsjek ÂŽeljeznièar poziva vas da nam se pridružite i otkrijete u sebi jedan neobièan, novi svijet...

Dužnosnici odsjeka: ÂŽeljka Sokol (proèelnica), Tomislav Novak (zamjenik proèelnice), Stjepko KokiĂŚ (oružar), Siniša Kecerin  (knjižnièar), Danko Ferber (blagajnik).

HPD ÂŽeljeznièar

hpdzeljeznicarPlaninarsko društvo "Željeznièar", matièno društvo našeg odsjeka, osnovano je 1950. godine u Zagrebu. Kroz više od 50 godina djelovanja, èlanovi društva obišli su sve hrvatske i brojne planine širom Europe, te ostvarili uspone na mnoge od najpoznatijih vrhova svijeta. U društvu je posebno razvijeno planinarenje po obilaznicama, a po speleološkim uspjesima Društvo je poznato u svjetskim razmjerima. Uz to, razvijena je suradnja s planinarskim društvima širom Hrvatske, a posebno s PD "Željeznièar" iz GospiÌa i PD "Željeznièar" iz Moravica, kao i sa željeznièarskim planinarskim društvima iz Ljubljane, Maribora i Celja u Sloveniji.

Društvo održava tri godišnja planinarska pohoda u Samoborskom gorju: Dragojlinom stazom na OkiÌ druge nedjelje u travnju. Pohod na Oštrc poèetkom listopada, prigodom Dana željeznièara, te NoÌni pohod na Oštrc sredinom prosinca.

HPD Željeznièar
Trnjanska 5b
10000 Zagreb
Hrvatska
URL: www.hpdzeljeznicar.hrPogledajte podstranice:

kontakt

grafièki materijali

Popis èlanova u 2018.

Penjati se moracreated by: marko @ 2003-07-25 08:35:09 / updated by: duksi @ 2015-04-03 09:36:31