Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Sanja Djurin, Iva Ka╣tela
gdje: Mala Mojstrovka
foto: Gordan BudiŠ, 01/2009

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2010.

IZVJE┬ę├ćE O RADU ODSJEKA U 2010. GODINI

Po├Ęetak godine 2010. dio ├Ęlanstva je ponovo obilje┬żio u Frischaufovom domu na Okre┬╣lju koji je postao sinonim za lijepe zimske ture i dobru veselicu. Standardno su se obi┬╣la okolna sedla i vrhovi u kombinaciji starijih ├Ęlanova s neiskusnijim ├Ęlanovima. U nastavku zimske sezone obilazili su se slapovi, ali u ne┬╣to manjoj mjeri nego pro┬╣lih godina, djelomi├Ęno zbog vremenskih uvjeta. Led se penjao u Ga┬╣parcima, Logarskoj dolini i udaljenijoj nam destinaciji Maltatalu. Tako su popeti Strannerbach (WI3+), Wintasun (WI4+), Aulhol (WI4+/5) u Maltatalu, Ivovci, Palenk, Su┬╣ica i drugi u Logarskoj dolini. Sini┬╣a Alavanja s kolegama iz drugih odsjeka popeo je Hinterer Maralmfalle (WI5) i Lucifera (WI4+). Danko Ferber i Ivanka Jakopec su popeli Gamseck (WI5-/4+, Maltatal), a Kre┬╣imir Milas i Toni Roso su popeli gotovo sve slapove u Logarskoj. Grape su se manje penjale nego ina├Ęe, ali je zato bilo vi┬╣e ski tura – rezultat ┬╣to se ve├Ži broj ├Ęlanova opremio skijama. Lokacije za skija┬╣e bile su Begunj┬╣├Ęica, Nad ┬╣itom glava, Vi┬╣evnik, Ablanca, doline oko Triglava, Bogatinsko sedlo, Rodica, Turski ┬żleb, Kri┬ż, ali i lokacije poput Mrkoplja, O┬╣trca te Samoborskog gorja pa ├Ęak i Puntijarke. Jedna manje poznata i posje├Žena lokacija te zime bila je Hajdova hi┬ża na koju su ┬«eljezni├Ęaraci tri put juri┬╣ali, no glavna stijena i dalje ├Ęeka. Od zimskih smjerova Teran u Dolgom Hrbtu je vi┬╣e puta popet, a Marko Vukovi├Ž ga je u jednoj godini popeo ├Ęak dva puta. Na po├Ęetku te na kraju godine. Tko nije i┬╣ao na snijeg, penjao je „sportivu“. Posje├Žene lokacije su bile Mi┬╣ja pe├Ž, Limski kanal, Kompanj, Kote├Ęnik, Kalnik te Oki├Ž gdje je pro┬╣logodi┬╣nji smjer Vujakl rado ponavljan pa ├Ęak i u zimskim uvjetima (Kre┬╣imir Klasan).

Na logoru KA HPS u Chamonix-u u o┬żujku bili su Kre┬╣imir Milas i Toni Roso koji su oti┬╣li do Valle Blancha. Tamo su popeli dva smjera - Cosmique Ridge (AD,4c, 350m) na Aquille du Midi (3842 m) i Contamine-Mazaud  varijanta (II/4, 350 m) u Traingle Mt. Blanc du Tacul (izlaz oko 3700 m). U visokim brdima bio je i trojac Ferber-Ka┬╣tela-Novak koji su posjetili Glockner grupu i Johannisberg (3453 m). Iva Ka┬╣tela je na Himalaya trekkingu napravila dvije velike ture, a pustolovine je podijelila s nama odr┬żav┬╣i projekciju fotografija s puta.

Sezona suhe stijene je otvorena na To├Ęilima, nakon ├Ęega su slijedile uobi├Ęajene hrvatske penja├Ęke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Risnjak te Klek. Na Kleku se penjao ┬«oharov stup, Dragmanica te Kao u dobra stara vremena. Neki od smjerova koji su penja├Ęki dvojac Alavanja-Martinovi├Ž popeli kao dio pripreme za Englesku bili su Albatros, Leva Tr┬ża┬╣ka, Nostalgija. Tinkaru, neosiguran smjer u Paklenici, ┬«eljezni├Ęarci su rado penjali. Od pakleni├Ękih smjerova valja izdvojiti jedan koji nije zavr┬╣io popetim smjerom, ali je ocijene A2 koja se danas rijetko penje. Radi se o smjeru ├łrni gavran i mladim penja├Ękim entuzijastima Kre┬╣imiru Milasu i Toniju Rosu. Toni Roso je novo penja├Ęko lice u AO┬«-u. Do┬╣ao na studij u Zagreb, a prijateljstvo s Kre┬╣imirom Milasom ga je ponukalo da nam se pridru┬żi. Nije on nov niti brdima niti nama. Boravak u Zagrebu nam ga je pribli┬żio i upoznali smo ga kao jednostavnog i skromnog kad pri├Ęa o svojim turama koje zapravo iska├Ęu od odsje├Ękog prosjeka. Nadamo se i dalje slu┬╣ati ovog perspektivnog penja├Ęa o njegovim usponima.

Krajem travnja odr┬żali smo odsje├Ęki izlet na Dabarskim kukovima unato├Ę lo┬╣em vremenu zbog ├Ęega je posje├Ženost istog bila lo┬╣ija. Ipak, skupila se vesela ekipa koja je napravila hoda├Ęko-penja├Ęko-gurmanski izlet, dovoljno je da se ka┬że - Padin gula┬╣. Sudjelovali: Ivan Padavi├Ž, Roman Hren, Ana Bokuli├Ž, Gordan i Jakov Budi├Ž, Tomislav Novak, Kre┬╣imir Milas, Zoran Grah, Dinko i Magda Brlekovi├Ž.

Preko Komisije za alpinizam HPS-a, Sini┬╣a Alavanja i Marko Martinovi├Ž sudjelovali su na me├░unarodnom BMC susretu "BMC INTERNATIONAL SEA CLIFF CLIMBING MEET" u Cornvallu, u Velikoj Britaniji koji se odlikuje „trad“ penjanjem. De├Ęki su se vratili puni pozitivnih dojmova i iskustva, svaki sa po dvadesetak popetih smjerova no predavanje jo┬╣ ├Ęekamo!

Ljeto su ispunila dva masovna izleta u Alpe. Gordan Budi├Ž je poveo mlade penja├Ęe ┬żeljne klasike u Kratku Nem┬╣ku smer. Sudjelovali: Romana Stipeti├Ž, Domagoj Jug, Ivan Padavi├Ž, Roman Hren, Nikola Der┬żi├Ž, Marko Duk┬╣i, Josipa Grbi├Ž, Ana Bokuli├Ž, Gordan Budi├Ž. Nakon toga je uslijedila penja├Ęka masovka na Vr┬╣i├Žu s obilaskom birtija. Sudjelovali: Nikola Der┬żi├Ž, Iva Ka┬╣tela, Vladimir Mesari├Ž, Luka Brodi├Ž, Orsat Kratofil, Vanja Suhina, Tomislav Novak, Ana Bokuli├Ž, Gordan Budi├Ž. Osim Alpa, ljetne destinacije bile su Veliki Kozjak, Biokovo te Dolomiti gdje je desetogodi┬╣nji Jakov Budi├Ž i ove godine popeo s tatom ├Ęetiri smjera u Dolomitima i osvojio ukupno 900 m stijene. Popelo se: Sini┬╣a Alavanja s Vedranom Simi├Ęevi├Ž (RAK) JLA u ┬ęitama, Kre┬╣imir Klasan i Bojan ├łobani├Ž (AOV) ┬ęlosarska smer te Gordan Budi├Ž i Ana Bokuli├Ž Sandia Wisiaka u Sjevernoj Triglavkoj stijeni, Kre┬╣imir Milas i Domagoj Bojko (AOV) Stup Solila (VI, 350 m) na Biokovu. Spomenut ├Žemo jo┬╣ smjer u Velikoj Babi koji je za te├Ęajce godine 2009. bio poseban po tome ┬╣to im je bio prvi alpski, a bilo je ovako: naveze Gordan Budi├Ž – Barabara Vani├Ž, Ana Bokuli├Ž – Zoran Grah te Roman Hren – Ivan Padavi├Ž u┬╣le su u smjer Po┬żeruhova, ocjene II-III/IV (na sredini smjera pre├Ękali i ostatak popeli po Mi┬╣kolinovoj, ocjena ista). Putem ih je osvje┬żila ljetna ki┬╣a, a imali su prilike kretati se po mraku po brdima. Sasvim edukativno i za pam├Ženje!

Od manje poznatih lokacija bio je tu Grazer Berland, gdje je Kre┬╣imir Klasan poveo ekipu, a popeli su Winnetouweg (200m, 5a/3-4); te Zapadne Julijske Alpe, Monte Zermula gdje su Marko Vu├Ęini├Ž i Kre┬╣imir Milas popeli Via Medeles (V,A0/III-IV, 350 m). ├łvrsnicu su obilazili Nikola Dere┬żi├Ž i Neven Petrovi├Ž. Neven je u dva navrata ├łvrsnicu posjetio i kao rezultat organizira logor na toj penja├Ęki zanimljivoj lokaciji, koji bi se uskoro trebao odr┬żati.

Pripreme za alpinisti├Ęku ┬╣kolu AO ┬«eljezni├Ęara su krenule ve├Ž u lipnju kada je odr┬żano uvodno predavanje te obavljeni upisi ├Ęime je niski start u rujnu bio osiguran. Vo├░enja ┬╣kole se prihvatio Nikola Der┬żi├Ž koji nas je sve postrojio, a njegov glavni oslonac su bili Ivanka Jakopec i Danko Ferber koji su prisustvovali svakom izletu. ┬ękolu je obilje┬żilo relativno lo┬╣e vrijeme zbog ├Ęega nije odr┬żan izlet u Alpe koji je bio u planu, no unato├Ę tome cjelokupno gradivo je savladano ┬╣to je potvr├░eno na zavr┬╣nom ispitu i popet je zna├Ęajan broj smjerova, njih 128. Vi┬╣e u zasebnom izvje┬╣taju voditelja ┬╣kole.

Tomislav Zlati├Ž je i ove godine izradio majice. Majice su super i mogu se i dalje nabaviti. Na kraju ┬╣kole imali smo, kao i prija┬╣njih godina, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku i pripravnici prethodne generacije, a progla┬╣eni su bili Josipa Grbi├Ž i Ivan Padavi├Ž. Nagra├░eni su knjigama "Mountaineering – The freedom of hills" i „Training for Climbing“.

2010. godine je HPD ┬«eljezni├Ęar obilje┬żio 60 godina postojanja. Po├Ęetkom godine je odr┬żana sve├Ęana skup┬╣tina na kojoj je predstavljena knjiga Zbornik HPD ┬«eljezni├Ęar – 60 godina. Da se podsjetimo, u pisanju zbornika sudjelovali su Neven Petrovi├Ž, Marko Vukovi├Ž, Kre┬╣imir Klasan, Marko Martinovi├Ž i Vladimir Mesari├Ž. Na skupu su tako├░er dodijeljena priznanja HPS-a i to Gordanu Budi├Žu, Kre┬╣imiru Klasanu i Orsatu Kratofilu Bron├Ęani znak HPS-a te Nevenu Petrovi├Žu Zlatni znak HPS-a.

Web stranica AO ┬«eljezni├Ęar je kroz 2010. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljuju├Ži svima koji vrijedno pi┬╣u izvje┬╣taje s izleta i objavljuju korisne informacije. Jedna manja promjena je bila dodavanje loga HPD ┬«eljezni├Ęar uz link stranice Dru┬╣tva kako bi se istaknula veza izme├░u dvije stranice.

Komisija za alpinizam je ┬żestoko radila u 2010. godini. Izdan je novi pravilnik te je odr┬żan ispit za instruktore alpinizma nakon vi┬╣e godina, barem njegov ljetni dio. Alpinisti├Ęki odsjek ┬«eljezni├Ęara uz Dadu Mesari├Ža koji naslov instruktora alpinizma nosi ve├Ž niz godina, imat ├Že ├Ęak ├Ęetiri nova instruktora: Marko Duk┬╣i, Kre┬╣imir Klasan – Klacko, Orsat Kratofil i Marko Vukovi├Ž. Po├Ęelo se intenzivnije raditi na pobolj┬╣avanju sustava ┬╣kolovanja. Problem odr┬żavanja zimskih alpinisti├Ękih ┬╣kola postoji ve├Ž niz godina, da li ├Že se ne┬╣to pobolj┬╣ati po tom pitanju vidjet ├Žemo. Na ispit za naslov Alpinist iza┬╣ao je Kre┬╣imir Milas koji ├Že naslov i dobiti nakon odr┬żanog predavanja na temu Povijesti AO HPD ┬«eljezni├Ęar. U ispitnoj komisiji bili su Marko Duk┬╣i, Orsat Kratofil i Branimir Raj┬╣el. S obzirom na sve promjene koje se doga├░aju u na┬╣em malom hrvatskom alpinisti├Ękom svijetu, ├Ęlanovi se poti├Ęu na izlazak na ispite.

Sastanci Odsjeka odr┬żavani su kao i ina├Ęe srijedama nave├Ęer izuzev tijekom ljetnih praznika i godi┬╣njih odmora te za trajanja alpinisti├Ęke ┬╣kole. Dok sastanaka slu┬żbeno nije bilo, sastajali smo se neslu┬żbeno, knji┬żnica i oru┬żarstvo su bili na raspolaganju ├Ęlanovima. Oru┬żarstvo je suvereno vodila Ivanka Jakopec, a blagajnu Orsat Kratofil, o ├Ęemu vi┬╣e u zasebnim izvje┬╣├Žima. Ove godine nismo imali sre├Že s knji┬żni├Ęarom jer se Berislav Biljakovi├Ž pred ljeto povukao s du┬żnosti. Vo├░ene knji┬żnice su preuzeli Ana Bokuli├Ž i Tomislav Novak,  pro├Ęelnica i zamjenik pro├Ęelnice. Svi du┬żnosnici su na kraju mandata kad ne preostaje drugo nego se zahvaliti za trud i brigu. Kroz godinu odr┬żano je nekoliko predavanja s projekcijama slika: Elvin Sindi├Ęi├Ž: izbor najljep┬╣ih tura; Iva Ka┬╣tela: Himalaya trekking; Neven Petrovi├Ž: Kamo na penjanje. Kre┬╣imir Klasan i Danko Ferber su odr┬żali predavanja na ┬╣kolama AO Zagreb Matica i HPD ┬«eljezni├Ęar:

Klacko - Povijest alpinizma na ┬╣koli AO Matica 2010. god

Danko - Alpinizam na Planinarskoj ┬╣koli HPD ┬«eljezni├Ęar

Doga├░aj koji je promijenio dinamiku sastanaka i dru┬żenja srijedom te podigao sve na jedan vi┬╣i nivo bilo je otvorenje AO┬« ┬╣anka. Mladi entuzijasti, poimence Kre┬╣imir Milas, Tomislav Novak, Ivan Padavi├Ž i Roman Hren a.k.a. slovenska veza, dr┬że i opskrbljuju ┬╣ank na jednostavan i veseo na├Ęin. U srijedu pred Bo┬żi├Ž priredili smo prigodan domjenak s kuhanim vinom sa ┬╣anka i doma├Žim kola├Ęima, a prezentiran je i AO┬« kalendar za 2011. godinu. Osim 12 prekrasnih fotografija, u kalendaru su nazna├Ęeni svi za AO┬«, bitni datumi. Ideju i realizaciju je proveo Ivan Padavi├Ž uz pomo├Ž Romana Hrena.

U 2010. godini imali smo 33 ├Ęlana, a od kojih je, neslu┬żbeno, ve├Žina bila penja├Ęki aktivna iako smo zaprimili samo 21 penja├Ęki karton. U odnosu na pro┬╣logodi┬╣nje brojke – 38 ├Ęlanova i 29 zaprimljenih kartona imamo pad. Me├░utim, taj pad se ne odra┬żava na kvalitetu rada odsjeka, pa mo┬żemo zaklju├Ęiti da se radi od birokratskom zasi├Ženju ├Ęlanova. Ipak nadam se da ├Že se stvari ponovo okrenuti na bolje. Predano je i nekoliko kartona svje┬żih pripravnika koji su ozbiljno shvatili svoj zadatak te zahvaljuju├Ži „ranom“ zavr┬╣etku ┬╣kole imali su prilike ispenjati pokoji smjer prije zime. Izme├░u njih iska├Ęe Rene Lisac koji je jednostavno re├Ęeno stalno po brdima, bilo suho, morko, snijeg ili stijena. Gole brojke statisti├Ęke sume glase ovako: ├Ęlan s najve├Žim brojem prijavljenih tura je Kre┬╣imir Milas s njih 45, a slijede Toni Roso s 40, Danko Ferber s 38, Ivanka Jakopec i Tomislav Novak s 37, Sini┬╣a Alavanja s 36. Iz prijavljenog slijedi statistika za 2010. godinu: 540 prijavljene ture, uz 128 smjerova polaznika na ┬╣koli ukupan broj je 668 smjerova (opet najve├Ži u dosada┬╣njoj povijesti na┬╣eg AO-a).

Prijavili smo 11 prvenstvenih smjerova i to:

-Toni Roso i Jadranko Jerkovi├Ž/ Leptirov ples/ Biokovo/ VI+/V-VI, 380m

-Toni Roso, Ivan Raki├Ž i Velimir Juras/ Occo Teche/ Biokovo/ VII-/V-VI+, 500m

-Toni Roso i Jadranko Jerkovi├Ž/ Slu├Ęajni/ Biokovo/ VI+/IV-V+, 300m

-Kre┬╣imir Milas, Domagoj Bojko i Toni Roso/ Turbo Folk/ Biokovo/ V+/III-IV, 250m

- Marko Duk┬╣i, Goran ┬«auhar (09. 10. 2010.); ┬ękolski ; V. Paklenica (Kuk od Skradelin) ; VI-/III-IV ; 100 m

- Kre┬╣imir Milas, Tomislav Kirinec/ Kirin├Ęeva varijanta jeze/ Ba├Ęi├Ž kuk/ V/IV / 100m

- Kre┬╣imir Milas, Tomislav Novak/ Vepar i nepar/ Radetina greda / IV/II / 100m

- Kre┬╣imir Klasan –Klacko, Berislav Herceg (AOV) / Ulazna var. na ┬ęumsku vilu / To├Ęila-Velebit / V,A1/IV+ 150m (du┬żina varijante 80m)

- Sini┬╣a Alavanja, Krunoslav U┬żarevi├Ž / Veliki Kozjak; "Ulazno izlazna varijanta Zapadne krajnosti"; VI/IV, 70 m

- Sini┬╣a Alavanja, Krunoslav U┬żarevi├Ž  / Veliki Kozjak; " Zaribana varijanta", VII-/VI, 100 m

- Sini┬╣a Alavanja, Krunoslav U┬żarevi├Ž / Mali Borovac; "Plava metalik buba"; VI-/II-V, 320 m

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Dru┬╣tva u protekloj godini dana, predvidjeli smo neke ├Ęlanove za Priznanja Dru┬╣tva. Ove godine to su: Nikola Dere┬żi├Ž, Kre┬╣imir Milas, Danko Ferber. U skladu s nagradom uvedenom prija┬╣njih godina, koje je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim ├Ęlanovima odsjeka radi u├Ęinkovitijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije te tako svakome tko povede ├Ęlana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin, podijelit ├Žemo klinove ├Ęlanovima: Ani Bokuli├Ž, Gordanu Budi├Ž, Marku Duk┬╣iju, Danku Ferberu, Kre┬╣imiru Milasu i Tomislavu Novaku.

 

Ana Bokuli├Ž         

Pro├Ęelnica AO HPD “┬«eljezni├Ęar”
created by: ana @ 2011-03-02 10:22:56 / updated by: ana @ 2011-03-02 10:26:17