Fotografski kutak: slike s penjanja.

Skija: Gordan Budić
Gdje: Johannisberg, Austrija
Foto: Dino Galvagno, 10/2012

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
kontakt

grafièki materijali

Popis èlanova u 2018.

Penjati se mora

Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Penjati se mora

penjati se mora!Ukratko o Penjati se mora

Penjati se mora osnovan je na inicijativu Alpinistièkog odsjeka HPD ÂŽeljeznièar u proljeĂŚe 2012. godine. Cilj inicijative je sustavno pomagati projekte obrazovanja alpinista u Hrvatskoj te potaknuti transfer znanja od iskusnih prema manje iskusnima. TakoĂ°er, želi se stvoriti okruženje u kojem se aktivno promišljaju alpinistièke tehnike i oprema te cijeni važnost kontinuiranog obrazovanja. Potencijal suradnje unutar penjaèke zajednice je velik i nedovoljno iskorišten. OrjentirajuĂŚi se na "od zajednice za zajednicu" princip rada, želimo podržati ljude koji pokazuju volju i energiju za rad s drugima. Istovremeno, oslanjamo se na solidarnost unutar penjaèke i planinarske zajednice kako bi osigurali  financijska sredstva za rad.

Kroz pomaganje projekata obrazovanja koji nadilaze okvire alpinistièke škole želi se omoguÌiti što veÌem broju penjaèa sudjelovanje u programima gdje mogu steÌi nova znanja. Podržavaju se projekti koji su strukturirani tako da se steèeno znanje prenosi drugima. Fokus su napredne tehnike, nova saznanja, metode treninga, izrada literature, metode spašavanja i sl. Akumulacija iskustva u alpinizmu je dugotrajan i kontinuiran proces. Rijetke su prilike gdje penjaèi mogu testirati svoje znanje bez rizika i uèenja na greškama. Kroz organizaciju i podržavanje programa obrazovanja Fond želi podiÌi kvalitetu i razinu sigurnosti u alpinizmu.

Jedna od aktivnosti inicijative je organizacija javnih dogaðanja alpinistièke tematike. Radi se o dobrotvornim akcijama èiji prihod ide u korist Penjati se mora. Kupovinom ulaznice ili dobrovoljnim prilogom publika direktno podržava edukativne akcije. Tako se u potpunosti ostvaruje "od zajednice za zajednicu" princip u kojem svi profitiraju ili barem svjesno investiraju u sigurnost i kvalitetu.

Penjati se mora osnovan je kao radno tijelo u sklopu HPD Željeznièar ali je zamišljen kao platforma otvorena svima. To najbolje ilustrira podatak kako je Odbor inicijative sastavljen od èlanova GSS-a, PDS Velebit i HPD Željeznièar. Rad u Penjati se mora je volonterski i oslanja se na entuzijazam i ljubav prema alpinizmu.

Facebook stranica: www.facebook.com/PenjatiSeMora

Penjati se mora povremeno (èitaj 2-3 puta godišnje) šalje e-newsletter u kojem se nalazi sažetak informacija objavljenih na web stranici i Facebook profilu. Ukoliko želiš primati newsletter, prijavi se ovdje.


Pogledajte podstranice:

Povelja o osnivanju fonda Penjati se mora

Pregled aktivnosti

Poziv penjaèima, alpinistima, edukatorimacreated by: marko @ 2012-03-09 12:07:29 / updated by: marko @ 2013-09-03 11:53:34