Fotografski kutak: slike s penjanja.

PenjaŔ: Rene Lisac
Gdje: abseil sa Stupa, Paklenica
Foto: Jelena Mazor, 11/2011

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2011. izvje┬╣├Že pro├Ęelnika

Izvje┬╣├Že pro├Ęelnika za 2011. godinu

Na ┬żalost, moram izvijestiti o te┬╣koj i tu┬żnoj godini zbog prerane smrti na┬╣eg ├Ęlana Tonija Rose (20) koji je tragi├Ęno preminuo 16.3.2011. u nesre├Ži pri poku┬╣aju penjanja smjera La Ginat u Francuskim Alpama. Stradao je zajedno s partnerom, u navezu s Igorom Skenderom (25), alpinistom iz Srbije, ├Ęlanom AO PDS Velebit. 23.3. smo odr┬żali komemoraciju u na┬╣im prostorijama koja je bila veoma posje├Žena i mnogi su se upisali u knjige ┬żalosti. 27.3. smo bili na sprovodu u Makarskoj u ve├Žem broju iz ve├Žine odsjeka iz Zagreba i Hrvatske. Bili smo i u Beogradu na sprovodu u manjem broju.

Godina se na┬żalost nastavila u crnom tonu zbog jo┬╣ jedne nesre├Že. Pro├Ęelnik AO PDS Velebit, Martin U┬żarevi├Ž (29), iz Zagreba je tragi├Ęno preminuo 9.7.2011. pri poku┬╣aju penjanja smjera Puntarska smer u Vr┬╣acu u dolini Trente.

Po├Ęetak 2011. godine dio ├Ęlanstva je ponovo obilje┬żio u Frischaufovom domu na Okre┬╣lju koji je postao sinonim za lijepe zimske ture i dobru veselicu. Standardno su se obi┬╣la okolna sedla i vrhovi u kombinaciji starijih ├Ęlanova s neiskusnijim ├Ęlanovima. U nastavku zimske sezone obilazili su se slapovi, ali u ne┬╣to manjoj mjeri nego pro┬╣lih godina, djelomi├Ęno zbog vremenskih uvjeta. Led se penjao u Ga┬╣parcima, Logarskoj dolini i malo udaljenijem Maltatalu. Tako su popeti Strannerbach (WI3+) u velikom broju ┬«eljezni├Ęaraca u vi┬╣e navrata i to Iva Ka┬╣tela, Danko Ferber, Tomislav Novak, Kre┬╣imir Milas, Ivanka i Tomi Jakopec, Zoran Grah, Roman Hren, Marko Vu├Ęini├Ž, Ivana Podnar. Grape su se penjale vi┬╣e nego ina├Ęe, a bilo je i mno┬╣tvo ski tura. Lokacije za skija┬╣e bile su Begunj┬╣├Ęica, Nad ┬╣itom glava i ostale alpske destinacije. Od zimskih smjerova Teran u Dolgom Hrbtu je vi┬╣e puta popet. Pokojni Toni Roso je popeo s Domagojem Bojkom (AOV) u prvom mjesecu nekoliko smjerova i to Varijantu Tschadove smeri, Tomazinovu u Stenaru, Led sa sjevera u Stenaru,koji je sa njima popeo i Igor Skender, Bik u Dolgom Hrbtu te Steber Grintavca sa Majom Lobnik i Desni slap pod Prisojnikom sa Markom Ercegom. Marko Vukovi├Ž i Marko Duk┬╣i su po├Ęetkom godine popeli vi┬╣e zimskih smjerova i to Steber Grintavca i Grapu med Travnikom i ┬ęitami. Popelo se i smjerova na Risnjaku, i to su bili Danko Ferber, Orsat Kratofil, Marko Vukovi├Ž i Marko Duk┬╣i. Tko nije i┬╣ao na snijeg, penjao je „sportivu“. Posje├Žene lokacije su bile Mi┬╣ja pe├Ž, Limski kanal, Kompanj, Kote├Ęnik, Kalnik te Oki├Ž gdje je smjer Vujakl rado ponavljan pa ├Ęak i u zimskim uvjetima.

Sezona suhe stijene je otvorena na To├Ęilima, nakon ├Ęega su slijedile uobi├Ęajene hrvatske penja├Ęke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Na Kleku se penjao ┬«oharov stup, Dragmanica te More snova. Me├░u vrijednijim spomenima je i uspon Sini┬╣e Alavanje i Orsata Kratofila u Paklenici, popeli su Jenjavi i Klin, a Sinke je obadva rije┬╣io slobodno uz to jo┬╣ je i popeo svoj najte┬żi sportski smjer u Kompanju i to ocjene 7c. U 6. mjesecu od 22. - 26. je odr┬żan pripremni seminar na Dabarskim kukovima i Paklenici ┬╣to i kako ├Že se raditi na ┬╣koli 2011. u organizaciji Nikole Dere┬żi├Ža kao vo├░e ┬╣kole. 4 dana su dobro iskori┬╣tena. Zapa┬żeniji uspon je i onaj na┬╣eg najmla├░eg ├Ęlana Jakova Budi├Ža na Cima Grande 3001m u ukupnom trajanju od 13 sati, 500 metara smjera i otpenjavanja i abseilanja po istom. Uz taj Jakov je uz Gordana i Anu s kim je naj├Ęe┬╣├Že u navezi popeo i Vzhodnu u Rinki, alpski klasik te┬╣ko├Ža do IV+. U ┬╣estom mjesecu su se jo┬╣ u Dolomitima na┬╣li Kre┬╣imir Klasan Klacko, Goran ┬«auhar i Ivana Podnar te popeli Piccolo Lagazuoi te┬╣ko├Ža do IV i 2. stup Selle, a kasnije u osmom mjesecu opet Klacko u Dolomitima penje sa Bojanom ├łobani├Žem (AOV) dva smjera te┬╣ko├Ža V i to Terzo Spigolo i Abram Kante. Da se vratimo na po├Ęetak sedmog mjeseca koji su obilje┬żili Marko Martinovi├Ž i Sini┬╣a Alavanja popev┬╣i u Ve┬żici Akademsku smer te┬╣ko├Ža do VII- koje je ujedno i najte┬żi alpski smjer popet u AO┬«-u u 2011. godini. Sedmi mjesec je nastavio sa nekoliko ve├Žih penja├Ękih izleta u Alpe, u Sjevernoj Triglavskoj Kratku nem┬╣ku su popeli Gordan Budi├Ž, Ana Bokuli├Ž i Damir Abi├Ęi├Ž, te Ivan Padavi├Ž i Roman Hren. Penjalo se i u Maloj Mojstrovki i Nad ┬ęitom glavi. Marko Duk┬╣i sa Damirom Abi├Ęi├Žem Kranjsku po├Ę i Po├Ęarsku smer. Nikola Dere┬żi├Ž je s Karmen ├łondi├Ž-Jurki├Ž popeo Lukmanovu na Vr┬╣i├Žima i Novu centralnu u Velikoj Babi. Kasnije su Danko Ferber i Roman Hren u osmom mjesecu tako├░er popeli Novu centralnu i Kranjsku po├Ę u Nad ┬ęitom glavi. Od zapa┬żeniji uspona u cijeloj godini je uspon Rene Lisca na Dent du Geant u skupini Mont Blanc sa vrhom na 4014 metara u 8 mjesecu 2011 godine. Pri spu┬╣tanju iz smjera im se dogodilo da su nai┬╣li na dvojicu stranaca s kojima su krenuli absajlat i dogodila se nezgoda strancu koji nije mogao na├Ži ┬╣tand i tako su morali zvati pomo├Ž i sudjelovali u akciji spa┬╣avanja, tako├░er su i Renea i partnera spustili helikopterom iako su bili neozlje├░eni. Tako├░er je za spomenuti da su dva stara vuka popela u Kamni┬╣kim Alpama Igli├Ęevu smer i to Dado Mesari├Ž i Neven Petrovi├Ž krajem osmog mjeseca. Dakle sezona je bila vrlo aktivna u Alpama i penjalo se jo┬╣ puno, ali su spomenuti samo neki smjerovi i relativno svje┬żiji ├Ęlanovi sa svojim novim alpskim iskustvima.

Na ┬żalost dogodila se i nesre├Ža na┬╣em ├Ęlanu Romanu Hrenu u Veloj Dragi i to pri penjanju smjera Isto├Ęni od dna, kada je kao prvi u navezu pao na klin koji se is├Ęupao iz stijene i napukla je lopatica. Nakon tri tjedna se vratio i popeo Kratku Nem┬╣ku u Triglavu. Jo┬╣ jedna nesre├Ža se dogodila nakon ┬╣kole i to mla├░oj pripravnici Lani Novoselu prvom cugu Abseil piste u Paklenici. Poskliznula se noga i ostala je na ruci i zadobila is├Ęa┬╣enje ramena, partner ju je spustio i odveo na pregled u KBC Zadar. Sve se okon├Ęalo dobro za ozlje├░ene.

Na┬╣e ├Ęlanice Ana Bokuli├Ž i Ivana Stiperski kao dio tima podr┬╣ke su bile ├Ęlanice ┬żenske ekspedicije na Ismoil Somoni (Pik Komunizma) 7495m. Ana se ┬żestoko pripremala za ekspediciju. Bilo je jako puno pripremnih izleta na Triglav, Grossglockner i ostale alpske destinacije. Na┬żalost ekspedicija je otkazana.

Pripreme za alpinisti├Ęku ┬╣kolu AO ┬«eljezni├Ęara su krenule ve├Ž u lipnju kada je odr┬żano uvodno predavanje te obavljeni upisi ├Ęime je niski start u rujnu bio osiguran. Vo├░enja ┬╣kole se prihvatio Nikola Der┬żi├Ž koji nas je sve postrojio, a njegov glavni oslonac su bili Tomislav Jakopec. ┬ękolu je obilje┬żilo odli├Ęno vrijeme zbog ├Ęega je popeto puno smjerova (181) i  cjelokupno gradivo je savladano ┬╣to je potvr├░eno na zavr┬╣nom ispitu. Zavr┬╣ni tulum su mla├░i pripravnici izvrsno odradili i odli├Ęno se potrudili oko vra├Žanja duga svojim instruktorima. Vi┬╣e o ┬╣koli u zasebnom izvje┬╣taju voditelja ┬╣kole.

Ove godine je majice izradio Rene Lisac. Majice su super i sve su podijeljene, nema vi┬╣e. Na kraju ┬╣kole imali smo, kao i prija┬╣njih godina, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku prethodne generacije, a progla┬╣en je Rene Lisac i primio je knjigu alpinisti├Ęke tematike.

Web stranica AO ┬«eljezni├Ęar je kroz 2011. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljuju├Ži svima koji vrijedno pi┬╣u izvje┬╣taje s izleta i objavljuju korisne informacije. Tu bi pohvalio Rene Lisca koji je nadopunjavao web stranice s odli├Ęnim fotkama i dobrim izvje┬╣tajima.

Komisija za alpinizam je puno radila u 2011. godini. Izdan je novi pravilnik te su licencirani instruktori alpinizma nakon vi┬╣e godina. Alpinisti├Ęki odsjek ┬«eljezni├Ęara je uz Dadu Mesari├Ža koji naslov instruktora alpinizma nosi ve├Ž niz godina, dobio ├Ęak ├Ęetiri nova instruktora: Marka Duk┬╣ija, Kre┬╣imira Klasana – Klacka, Orsata Kratofila i Marka Vukovi├Ža. Po├Ęelo se intenzivnije raditi na pobolj┬╣avanju sustava ┬╣kolovanja. Problem odr┬żavanja zimskih alpinisti├Ękih ┬╣kola postoji ve├Ž niz godina, ali se krenulo u pripreme u na┬╣em odsjeku i spremamo se za zimsku ┬╣kolu u sljede├Žoj sezoni. U 2011. naslov  Alpinist zaslu┬żio je Kre┬╣imir Milas koji je odli├Ęno odradio predavanje u 2. mjesecu iste godine. S obzirom na sve promjene koje se doga├░aju u na┬╣em malom hrvatskom alpinisti├Ękom svijetu, ├Ęlanovi se poti├Ęu na izlazak na ispite.

Sastanci Odsjeka odr┬żavani su kao i ina├Ęe srijedama nave├Ęer izuzev tijekom ljetnih praznika i godi┬╣njih odmora te za trajanja alpinisti├Ęke ┬╣kole. Dok sastanaka slu┬żbeno nije bilo, sastajali smo se neslu┬żbeno, knji┬żnica i oru┬żarstvo su bili na raspolaganju ├Ęlanovima. Oru┬żarstvo je suvereno vodila Ivanka Jakopec, knji┬żnicu Zoran Grah, a blagajnu Danko Ferber, o ├Ęemu vi┬╣e u zasebnim izvje┬╣├Žima. ┬ęank se odr┬żao i ovu godinu, ali je dobio novog voditelja i to Matiju Nociara, mla├░eg alpinista pripravnika koji je zavr┬╣io ┬╣kolu 2011. Bravo za Matiju! Ina├Ęe jo┬╣ je ┬╣ank primio donaciju ┬«eljke Sokol u obliku koki├Ęara i donaciju Petre Kejle u obliku fri┬żidera. Ovim putem se zahvaljujem na donacijama. Kroz godinu je odr┬żano i nekoliko predavanja s projekcijama slika: Kre┬╣o Milas - Povijest AO ┬«eljezni├Ęara (dio ispita za naslov alpinist), Sini┬╣a Alavanja - trad penjanje u Cornwallu 2010., Marko Duk┬╣i i Marko Vukovi├Ž - Penjanje zimi i u zimskim uvjetima, Gordan Budi├Ž - 18/400 pregled 18 godi┬╣nje alpinisti├Ęke karijere i Kre┬╣imir Milas - Chamonix 2010.

Unato├Ę nesre├Žama mo┬żemo re├Ži da je godina bila jako aktivna ┬╣to i pokazuje broj ├Ęlanova te popetih smjerova. U 2011. godini smo imali 46 ├Ęlanova, a od kojih je ve├Žina bila penja├Ęki aktivna iako smo zaprimili samo 25 penja├Ękih kartona. Ukupan broj prijavljenih tura je 529, od kojih je 8 prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni u Hrvatskoj. Uz ┬╣kolske smjerove ta je brojka rekordnih 710 smjerova. Statistika govori da su ovi ├Ęlanovi penjalil najvi┬╣e: = Rene Lisac (64), Danko Ferber (57), Ivanka Jakopec (42), Goran ┬«auhar (34), Ana Bokuli├Ž (30). Posje├Ženost sastanaka u 2011. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najvi┬╣e je bilo 33, a najmanje 6. Ukupno 512 ├Ęovjek-sastanaka smo imali u godini, ne ra├Ęunaju├Ži komemoraciju za Tonija i Igora.  Ve├Žina izleta dogovarala se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posje├Ženi, te mo┬żda ├Ęak i vi┬╣e neposredno prije vikenda zahvaljuju├Ži internetu i prognosti├Ękim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima osobnim automobilima. Imali smo i nekoliko masovnijih okupljanja u brdima, tako├░er vlastitim prijevozom. Penjali smo standardno diljem Hrvatske i Slovenije, te na omiljenim lokacijama u Austriji i Italiji, ali i u Centralnim Alpama.

Suorganizirali smo penja├Ęki logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se odr┬żao od 7.-9. listopada. Bitno je napomenuti da se Kre┬╣o Milas jako anga┬żirao oko organizacije i da je izvrsno odradio svoj dio posla. Logor je odr┬żan u sje├Žanje na Tonija Rosu i Igora Skendera. Tom prilikom je na inicijativu na┬╣eg odsjeka Komisija za alpinizam Toniju Rosi posthumno dodijelila naslov Alpinist. Toni je to svakako zaslu┬żio. Planira se pretvoriti ovaj skup u tradicionalno okupljanje, u istom terminu i na istom mjestu.

 

Prijavili smo i prvenstvene smjerove i to:

- Danko Feber, Ivan Padavi├Ž, Luka Zulim / Velebit, Bojinac; „Vaginalna manipulacija“; IV/III, 120m

- Kre┬╣o Milas, Roman Hren / Velebit, Bojinac; „Arianin“; V/III, 150m

- Kre┬╣o Milas, Ratko Johan / Kanjon ├łikole; „Mala Juga“; V/IV, 250m

- Kre┬╣o Milas, Ratko Johan / Kanjon ├łikole; „Kratko i slano“; V/IV, 100m

- Kre┬╣o Milas, Boris Kobasi├Ž / Biokovo; „Moja mater te tra┬żi“; IV+/II-III, 1100m

- Kre┬╣imir Klasan, Bojan ├łobani├Ž / Dinarsko gorje, Stijena iznad Bribira; „Zlo├Ęin i kazna“; V(+)/IV, II-III, 150m

- Kre┬╣imir Klasan, Domagoj Bojko / Velebit, Gornja To├Ęila; „Brkin greben“; VI-/IV,II, 160m

 

Budu├Žnost odsjeka ├Že biti vrlo ┬żivahna jer nas ├Ęeka puno posla oko novog sustava ┬╣kolovanja i to ve├Ž u sljede├Žoj zimskoj sezoni 12./13. sa zimskim djelom ispita i prvim mla├░im alpinistima pripravnicima kao polaznicima. Jo┬╣ jedna od va┬żnih stvari je na├Ęin odlu├Ęivanja i pribavljanja dru┬╣tvene opreme. Vodimo se idejom da se osnuje tehni├Ęka radna skupina od nekoliko ├Ęlanova koja bi se sastajala prije neke nabavke i odlu├Ęila o istoj. Novosti su uvedene i oko pro├Ęelni├Ęke dokumentacije, svaka odluka, bilje┬╣ka se vodi u online googledocs formatu. Tako da ├Že preno┬╣enje du┬żnosti na nove du┬żnosnike biti uvelike olak┬╣ano. U pripremi su i upute za izvr┬╣enje du┬żnosti pro├Ęelnika i ostalih du┬żnosnika. Revidiran je i od┬╣tampan pravilnik o posudbi opreme koji ├Že biti i uskoro na stranicama AO┬«-a.

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Dru┬╣tva u protekloj godini dana od kojih su bili najbitniji kao pomo├Ž u radovima na pobolj┬╣anju prostorija HPD ┬«eljezni├Ęara, predvidjeli smo neke ├Ęlanove za Priznanja Dru┬╣tva. Ove godine to su: Ivanka Jakopec, Danko Ferber, te Kre┬╣imir Milas i Domagoj Jug za pomo├Ž pri izgradnji prostorija HPD ┬«eljezni├Ęara.

 

U skladu s nagradom uvedenom prija┬╣njih godina, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim ├Ęlanovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije te tako svakome tko povede ├Ęlana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin, 2 klina je zaslu┬żio Kre┬╣imir Milas za uspone s Ivanom Padavi├Žem (Uro┬╣eva grapa) te  Petrom Kova├Ę-Konrad (Teranova), 1 klin za Kre┬╣imira Klasana za uspon s Goranom ┬«auharom u Dolomitima i Gordan Budi├Ž za uspon sa Damirom Abi├Ęi├Žem u Sjevernoj Triglavskoj stijeni.

2011. godina je protekla tako kako je, ali sve u svemu je bila jako dobra na kraju ┬╣to se ti├Ęe penjanja i dru┬żenja u brdima.

 

U Zagrebu, 30. sije├Ęnja 2012.

 

 

Tomislav Novak

pro├Ęelnik AO HPD ┬«eljezni├Ęar

 
created by: tomislav @ 2012-03-14 12:20:56 / updated by: tomislav @ 2012-04-04 08:43:49