Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Svizci ekaju okoladu, podruje Glocknera
foto: Iva Katela, 06/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

FAQ: Općenito o školi

KADA POČINJE ALPINISTIČKA ŠKOLA?

Alpinistička škola će biti održana u jesenjem terminu s početkom u srijedu 05.09.2011. i trajat će do 31.10.2012.

KOLIKO TRAJE LJETNA ALPINISTČKA ŠKOLA?

Škola traje puna dva mjeseca od 05.09.2011. i trajat će do 31.10.2012., s pauzom od 06. do 07.10.2012. kada se na Biokovu održava memorijal "Glavno da se klajmba".

KOLIKO KOŠTA ALPINISTIČKA ŠKOLA?

Alpinistička škola košta 1.200 Kn. Učenici i studenti dodiplomskog studija plaćaju povlaštenu cijenu od 800 Kn (uz predočenje indeksa sa uredno upisanom godinom)

ŠTO JE SVE UKLJUČENO U CIJENU?

U cijenu su uključeni svi troškovi predavanja i instruktora, polica osiguranja za slučaj nezgode, troškovi izrade završne diplome, te korištenje društvene penjačke opreme.

Cijena ne uključuje troškove izleta: putni troškovi, troškovi prehrane i smještaja, cijena ulaznice u nacionalne parkove.

KOLIKI SU ONDA UKUPNI TROŠKOVI ŠKOLE?

Ovo je dobro pitanje - troškovi izleta nisu zanemarivi. Uzevši u obzir trenutne cijene goriva, cestarina, noćenja, hrane, pića, ulaznica u nacionalne parkove i slično, minimalni troškovi svih izleta se kreću u rasponu od 1.000 do 1.200 kn (ovisno o lokacijama izleta).

Navedeni iznos dakako može biti i veći, ovisno o vašim potrošačkim navikama.

Ako na taj iznos dodamo cijenu škole, tada se ukupni trošak penje na 2.200 do 2.400 Kn za zaposlene i 1.800 do 2.000 kn za učenike i studente.

KAKVA PREDZNANJA MORAM IMATI?

Od vas se ne očekuju nikakva posebna znanja vezana za penjanje. Iskustvo samostalnog kretanja u prirodi je plus, ali nije uvijet.

KOJI SU UVJETI ZA UPIS NA ALPINISTIČKU ŠKOLU?

Svi polaznici škole moraju biti fizički i psihički potpuno zdrave zrele osobe, stare najmanje 18 godina, te posjedovati važeću planinarsku iskaznicu Hrvatskog Planinarskog Saveza (HPS).

ŠTO AKO NEMA ISKAZNICU HPS-a?

Nije problem - možete to napraviti kod nas u Željezničaru, nakon što ste primljeni na školu.

ŠTO OD OPREME MORAM IMATI?

Ne morate posjedovati ništa od vlasite penjačke opreme. Svu opremu koja vam nedostaje će za vas osigurati AO Željezničar.

ŠTO SE SVE RADI NA ŠKOLI?

Škola se sastoji od niza teoretskih predavanja srijedom, te dvodnevnih izleta tijekom vikenda. Polaznici škole se za svaki vikend pripremaju pisanjem domaće zadaće. Svake srijede polaznici dobivaju i "mozgalicu", koju opcionalno mogu riješiti.

Detaljniji pregleda znanja i vještina koje se predaju na školi možete pronaći u Programu škole.

KOLIKO JE POHAĐANJE ŠKOLE SIGURNO?

Alpinizam je po svojoj prirodi opasna aktivnost, zbog čega su nesreće na žalost dio ovog sporta. Posljedice nesreća su u rasponu od par modrica i ogrebotina, do trajnog invaliditeta, pa čak i smrti.

Iako se radi tek o školi, već samo pohađanje škole predstavlja bavljenje alpinizmom, što znači da su polaznici škole izloženi svim rizicima i opasnostima koje ova aktivnost sa sobom nosi.

Svatko tko se odlučit za pohađanje ljetne alpinističke škole mora biti svjestan opasnosti kojima će biti izložen, te posljedica koje mogu iz tih opasnosti proizaći. Više o ovoj temi ćete biti informirani prilikom upisa.

ŠTO JOŠ MORAMO ZNATI?

Škola traje samo dva mjeseca, tijekom kojih polaznici moraju usvojiti veliku količinu gradiva. Osim pohađanja predavanja srijedom i obaveznog dolaska na izlete, polaznici moraju pisati i obavezne domaće zadaće, te se pripremati za ispit na kraju škole.

To od polaznika iziskuje odvajanje dijela privatnog vremena izvan izvan okvira predavanja i izleta. Sve ovo čini pohađanje ljetne alpinističke škole vrlo napornim i vremenski zahtjevnim, što može biti u konfliktu sa obiteljskim i poslovnim obavezama polaznika. 

Vrlo je važno da toga budu svjesni svi koji planiraju upisati ovu školu.
created by: nikola @ 2012-05-10 08:59:03 / updated by: nikola @ 2013-05-06 17:09:47