Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Iva Katela u Paklenici, Ania kuk
foto: Davor Kos, 08/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Zimska škola na Vršiču

From: Marko Dukši - dookshi@gmail.com
Date: Tue, 8 Jan 2013 23:59:10 +0100

Vikend 5. i 6. 1. poveli smo školu na Vršič, jedino praktično mjesto koje je koliko toliko obećavalo količinom snijega s obzirom na vježbe koje smo planirali izvesti. Originalno je to trebala biti Zelenica, no webcam pokazuje da su tamo već sipari goli.

Prvi dan zaputili smo se siparom za M. Mojstrovku gdje smo na pola visine sipara našli dovoljno snijega i zavjetrinu. Tu smo obavili praktične vježbe sondiranja i testiranja stabilnosti snježnog pokrivača (vrlo stabilan, promrznut), izrade sidrišta u snijegu, osnovnih načina kretanja u derezama, kretanja pomoću jednog i dva alata, te zaustavljanje poskliznuća. Svih devet polaznika (deseti odsutan) izveli su sve vježbe dok smo M & M radili to isto uz dodatan zadatak: whatever happens do not stop explaining. Snijeg se pokazao odličnim za štandove u snijegu, čak ni omanje gljive nismo uspjeli razvaliti, uz nemali trud. Popratni efekt svega toga je raskopano pola brda, no za sobom smo sve veće rupe sanirali, mada i nisu na skijaški zanimljivom dijelu padine. Nakon ovih vježbi spustili smo se niže i dolje na ravnom odradili još i vježbu traganja s lavinskim primopredajnikom. Skrivali smo po jednu i dvije "žrtve" i nijednu nismo izgubili. :) Tek smo se pred sumrak premjestili dolje u Koču na Gozdu na veliku završnicu – iće i piće.

U nedjelju smo ustali u 6 h i čak su nam i kuhinju otvorili. Raspodijelili smo se u dvije grupe od 4 + 5 polaznika, po jedna za M & M. Već na pristupu pala je žrtva loše probave i do grapa smo došli 4 + 4 + M & M. Jedni u Pripravniško, drugi u Župančičevo, zajedno na vrh M. Mojstrovke, pa na V. Mojstrovku, te natrag dolje. Na dnu sipara još malo traženja lavinskim primopredajnicima, ovaj put uz malu pomoć lavinskog psića koji nam je "spasio" jednu žolnu bez da smo mu išta morali reć. Nakon toga, uslijedila je tehnički najteža i najopsežnija vježba, a ujedno i najlošije pokrivena literaturom. Ledenjački navez i izvlačenje iz ledenjačke pukotine. Simulirali smo iznenadne padove jednog člana naveza, izradu sidrišta pod nategom palog penjača, prebacivanje palog penjača na sidrište pod punim opterećenjem i pritom si razjasnili puno detalja, od samog navezivanja do izvlačenja. S obzirom na nedostatak literature, izgleda da ćemo vježbu ponoviti i snimiti na video.

Analizu izleta obavili smo uz pizzu u Gozd Martuljku gdje smo zaključili da je ovo bio prilično natrpan, ali i vrlo produktivan vikend. Jako puno gradiva za koje su se polaznici pripremili već doma, a na terenu tek polirali tehniku i vještine, i to vrlo uspješno i svima za pohvalu.

Fotke na www.mdclimb.com.

M & M


created by: zeljeznicar @ 2013-01-09 00:06:01