Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Ana, Iva i Davor, silazak sa Begunjice
foto: Martina Pehar, 02/2007

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Mlacca na vratancca

From: marko vukovic - marko@zamir.net
Date: Thu, 28 Feb 2013 16:36:00 +0100

Nakon dvodnevnog izleta zimske skole u Maltatal, postalo je jasno kako bi u programu skole bilo dobro vise vremena posvetiti tehnici penjanja leda kao temeljnoj vjestini zimskog alpinizma. Netko je dobro primjetio: sto je sportsko penjanje za ljeto, to su slapovi za zimu. Iako su svi polaznici skole pokazali kako se dobro snalaze u zaledjenim slapovima, preporucili smo im da iskoriste dva od preostala tri dana mentorskog dijela skole kako bi podigli razinu svoje kompetencije u ledu. Neki su to ucinili, drugi nisu stigli. Nada da ce led potrajati jos neko vrijeme umire posljednja.

Osim sto smo smo polaznicima skole zadali zadatak da se posvete penjanju leda, obecali smo im jos jedan zajednicki izlet kako bi izbrusili tehniku penjanja. Posto su oba Marka podlegla virozi, zamolili smo Orsata da povede skolu u Mlaccu. Tako je i bilo. Ekipa je prkosila losoj vremenskoj prognozi te su u subotu u vecernjem terminu imali cijelo penjaliste samo za sebe. Po iskazima sudionika, lupalo se i trokutarilo do iznemoglosti.

Tim izletom zavrsen je sluzbeni dio zimske skole, onaj koji se odnosi na pokrivanje zadanog programa. Proveli smo ukupno sest dana na terenu, te imali dva dvodnevna i dva jednodnevna izleta ... e da i jedan jednonocni izlet kad smo bivakirali na Sljemenu.

U tijeku je mentorski dio skole tj. penjanje s iskusnima i sticanje dodatnih iskustava. Kad smo radili plan skole, jedan od ciljeva bio je dati poticaj polaznicima da pocnu sticati uvjete za naslov alpinist. Jedan polaznik je zapravo vec tijekom skole skupio dovoljan broj slapova za uvjete a ima jos jedan mentorski dan na raspolaganju :-) Smisao ove skole bio je nauciti ljude da sigurno zakorace korak dalje. Tek cemo vidjeti koliko smo bili uspjesni u tome. Od ukupno planiranih 30 mentorskih covjek-dana-smjerova za sad smo ih realizirali tek 6. To je trenutno najveci izazov skole. Naime, iako smo pokrili program koji propisuje Komisija za alpinizam i odradili sve uvjete potrebne za sticanje diplome, program smo postavili dosta ambicioznije. U tijeku je lijecnicki konzilij koji bi trebao adresirati taj problem.
created by: zeljeznicar @ 2013-02-28 16:41:01