Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: pogled sa vrha Begunj╣Ŕice, gladne ptice
foto: Iva Ka╣tela, 02/2007

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2012. Izvje┬╣├Ęe pro├Ęelnika

Godi┬╣nja skup┬╣tina 6.2.2013.

Izvje┬╣├Že pro├Ęelnika za 2012. godinu

Po├Ęetkom 2012. godine smo organizirali te├Ęaj pod nazivom Zima 2012. kojem je bio cilj osposobljavanje kadra za budu├Že zimske ┬╣kole koje ├Že postati obavezan dio ┬╣kolovanja alpinista koje ├Že biti propisane od strane Komisije za alpinizam. Odr┬żan je u dva dijela, prvi dio je odr┬żan  na Sljemenu 6.1.12. gdje su se odr┬żale vje┬żbe kretanja na snijegu i ledu, ledenja├Ęki navez, va├░enje iz pukotina i naravno provjeru kondicije polaznika. Idu├Ža vje┬żba je odr┬żana 8.1. na Zelenici gdje smo obradili problematiku lavina, ┬╣tandove i osiguravanje u snijegu te planirani penjanje grapa, nismo stigli grape. Za ovaj te├Ęaj je glavni inicijator Marko Duk┬╣i i sudjelovalo je 25 sudionika od ├Ęega 20ak ├Ęlanova odsjeka.

U nastavku zimske sezone obilazili su se slapovi i grape, ali u ne┬╣to manjoj mjeri nego pro┬╣lih godina, djelomi├Ęno zbog vremenskih uvjeta. Led se penjao u Sloveniji i to Julijskim i Kamni┬╣kim alpama uglavnom. Grape su se penjale vi┬╣e nego ina├Ęe, a bilo je i mno┬╣tvo ski tura. Lokacije za skija┬╣e bile su Begunj┬╣├Ęica, Nad ┬╣itom glava standardne alpske destinacije. Od zimskih smjerova Teran u Dolgom Hrbtu je vi┬╣e puta popet. Marko Vukovi├Ž i Marko Duk┬╣i su po├Ęetkom godine popeli Sinji slap i Kratku Nem┬╣ku u Dolgom Hrbtu. Nakon njih su isto u├Ęinili i Kre┬╣o Milas s Rene Liscem. Iva Ka┬╣tela je s Domagojem Bojkom iz AOV popela Tomazinovu u Stenaru. Marko Duk┬╣i je sudjelovao na me├░unarodnom skupu alpinista BMC Winter Meet 2012 u ┬ękotskoj, popeo je pet smjerova du┬żina do 300 metara, a penjao je i u Ben Nevisu. Svaka ├Ęast Marko, projekciju jo┬╣ ├Ęekamo. Kre┬╣o Milas je popeo na skijanju nekoliko smjerova u Chamrousseu du┬żina do 200m. 2012. je bila dobra i za okolne slapove koji su se smrznuli tako je u velikom broju popet i Sopotski slap na ┬«umberku. Me├░u skija┬╣kim spustevima je svakako za spomenuti onaj kad je Rene Lisac odskijao sa Velikog Ozebnika. Tako├░er je za spomenuti da je Rene Lisac sa Markom Petruni├Žem iz Vu├Ęjeg bratsva napravio tre├Že ponavljanje Zelenog vira WI5. Slapovi su pored u┬żitaka pru┬żili i brige. Prvo je Marko Vukovi├Ž dobio drvena krila u Vikijevoj svije├Ži na Jezerskom. To nije poljuljalo Renea Lisca i njegovog partnera Marka Petruni├Ža koji je tako├░er pao te zaradio nezgodne lomove.

Tko nije i┬╣ao na snijeg i led, penjao je „sportivu“. Sini┬╣a Alavanja na sportivama penje smjerove te┬╣ko├Ža do 7c, a Orsat Kratofil do 7b. Posje├Žene lokacije su bile Mi┬╣ja pe├Ž, Limski kanal, Kompanj, Kote├Ęnik, Kalnik te Oki├Ž gdje je smjer Vujakl rado ponavljan pa ├Ęak i u zimskim uvjetima.

Sezona suhe stijene ove godine bila jako bogata posjetile su se mnoge lokacije izvan hrvatske, uz naravno i uobi├Ęajene hrvatske penja├Ęke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Rene Lisac i Stipe Mikuli├Ę su popeli Rumenu zajedu (V+/A1, 100m), impresivnu mjestimi├Ęno previsnu vertikalu u Kamni┬╣kim Alpama. Kre┬╣o Milas i Rene Lisac su popeli u Courmayeru Aguille Noire South rib TD du┬żine 1200m. Svaka ├Ęast momci na vrhunskoj turi u Centralnim Alpama i hrabrom poku┬╣aju penjanja Peutrey Integral-a. Na povratku su svratili jo┬╣ do Dolomita pa su tamo pro┬╣arali po ├Ęetiri smjera du┬żina do 250m. Gordan i Ana su se u 6 mjesecu uputili na Korziku gdje su popeli ├Ęetiri smjera i za naglasiti da je mladi Jakov Budi├Ž s njima penjao u tri smjera. Danko Ferber i Iva Ka┬╣tela su bili u Valle Blanche i tamo su proveli par dana penju├Ži i skijaju├Ži, popeli su na Aguille des Thoules South East Ridge na visini od 3543m i turno skijali po Valle Blanche. Iva Ka┬╣tela se jo┬╣ i dva puta ove godine uputila u Himalaju. Tamo je odradila dva trekinga i dosegla visine od 5500m. Kre┬╣o Milas je jo┬╣ pohodio i Triglavsku stijenu i popeo Wisiakovu smjer sa Domagojem Bojkom iz Velebita i na jednom od izleta u tu dolinu su postavili spomen plo├Ęu pod Vr┬╣acem gdje je smrtno stradao na┬╣ prijatelj i pro├Ęelnik AOV 2011. godine. Kamen je te┬żak 25-30 kg i ima ugravirano "Martin U┬żarevi├Ž; 1982.-2011.". Svaka cast de├Ękima. Jo┬╣ je za spomenuti da je Iva Ka┬╣tela posjetila i Dolomite ove godine,ali su bili lo┬╣i vremenski uvjeti pa se nije napenjala. Tomi i Ivanka Jakopec su popeli Novu Centralnu i bilo je jako puno ┬«eljezni├Ęaraca u Kratkoj Nem┬╣koj u Triglavskoj steni. Danko Ferber i Kre┬╣imir Klasan su popeli ┬ęentansku smer u Begunjskoj vrta├Ęi du┬żine 160m i te┬╣ko├Ža V+.

Na Biokovu se ove godine penjalo puno, ┬«eljezni├Ęarci su popeli puno duga├Ękih smjerova, treba spomenuti prvi slobodni uspon Sini┬╣e Alavanje i Dalibora Pla┬╣├Ęara Forever Young, 7a 280m, te Marka Duk┬╣ija I Orsata Kratofila u Velikom Bukovcu Prvo Svijetlo VII/VI 600m.

Dakle sezona je bila vrlo aktivna u Alpama i u nas i penjalo se jo┬╣ puno, ali su spomenuti samo neki smjerovi i relativno svje┬żiji ├Ęlanovi sa svojim novim alpskim iskustvima.

Ove godine je bilo puno penjanja dru┬żenja i svih mogu├Žih veselih aktivnosti u brdima, a pale su i zaruke u smjeru Brahm 350m u Paklenici u Ani├Ęa Kuku izme├░u Josipe Grbi├Ž i Marka Duk┬╣ija. ├łestitke i sretan budu├Ži zajedni├Ęki ┬żivot.

Na┬╣a ├Ęlanica Ivana Podnar je ├Ęlanica ┬żenske ekspedicije na Manaslu 8156m, ovim putem sve molim da je podr┬żimo maksimalno da u tome i uspije. Isto tako ona je u Dubrovniku osnovala alpinisti├Ęki odsjek unutar dru┬╣tva Snje┬żnica i postala pro├Ęelnicom istog. ├łestitam.

Pripreme za alpinisti├Ęku ┬╣kolu AO ┬«eljezni├Ęara su krenule ve├Ž u o┬żujku kada su poslani na demonstratorski ispit Nikola Dere┬żi├Ž i Tomislav Jakopec i uspje┬╣no polo┬żili kako bi mogli voditi ┬╣kole dok se ne donese novi pravilnik o ┬╣kolovanju od strane Komisije za alpinizam. Dok to ne bude demonstratori alpinizma mogu voditi alpinisti├Ęku ┬╣kolu. U lipnju nastavak aktivnosti kada je odr┬żano uvodno predavanje te obavljeni upisi ├Ęime je start u rujnu bio osiguran. Vo├░enja ┬╣kole se prihvatio Nikola Der┬żi├Ž koji nas je sve postrojio, a njegov glavni oslonac je bio Tomislav Jakopec. ┬ękolu je obilje┬żilo odli├Ęno vrijeme zbog ├Ęega je popeto puno smjerova (172) i cjelokupno gradivo je savladano ┬╣to je potvr├░eno na zavr┬╣nom ispitu. Zavr┬╣ni tulum su mla├░i pripravnici izvrsno odradili i odli├Ęno se potrudili oko vra├Žanja duga svojim instruktorima. Vi┬╣e o ┬╣koli u zasebnom izvje┬╣taju voditelja ┬╣kole.

Na┬╣ odsjek sudjelovao je i u provo├░enju Prve alpinisti├Ęke ┬╣kole HPD Japeti├Ž gdje je registriran alpinisti├Ęki pododsjek. ┬ękolu je vodio "na┬╣" samoborac Tomislav Jakopec dok je mentor ┬╣kole bio Marko Vukovi├Ž.

Majice je ove godine dizajnirala Ana Kova├Ęi├Ž, mla├░a pripravnica alpinizma sa ┬╣kole 2012. Majice su odli├Ęne i sve su podijeljene prema zaslu┬żenom anga┬żmanu na ┬╣koli. Na kraju ┬╣kole ove godine nismo imali, kao i prija┬╣njih godina na kraju ┬╣kole, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku prethodne generacije, pa ├Žemo ih sada proglasiti, a to su Tatjana ┬ęavori├Ž i Matko Patekar.

Web stranica AO ┬«eljezni├Ęar je kroz 2012. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljuju├Ži svima koji vrijedno pi┬╣u izvje┬╣taje s izleta i objavljuju korisne informacije. Tu bih pohvalio Rene Lisca i marljive ┬╣kolarce koji su nadopunjavali web stranice s odli├Ęnim fotkama i dobrim izvje┬╣tajima. Tako├░er hvala i svima ostalima koji su pisali izvje┬╣taje i posje├Živali web stranice.

Komisija za alpinizam je puno radila u 2012. godini. Po├Ęelo se intenzivnije raditi na pobolj┬╣avanju sustava ┬╣kolovanja u ├Ęemu su sudjelovali i na┬╣i ├Ęlanovi. U radu komisije sudjeluju Kre┬╣o Milas, Marko Duk┬╣i, Orsat Kratofil i Tomislav Novak. Bitno je za napomenuti da je Kre┬╣o Milas postao zamjenikom pro├Ęelnice komisije u 2012. Najbitnija promjena u sustavu ┬╣kolovanja je dono┬╣enje programa Zimske alpinisti├Ęke ┬╣kole. U 2012. za naslov  Alpinist nitko iz AO┬« nije pristupio, ali ga je organizirao Marko Duk┬╣i dok je u komisiji sudjelovao Marko Vukovi├Ž. S obzirom na sve promjene koje se doga├░aju u na┬╣em malom hrvatskom alpinisti├Ękom svijetu, ├Ęlanovi se poti├Ęu na izlazak na ispite te se nadamo kako ├Že u periodu koji slijedi na┬╣ odsjek dobiti nekoliko ├Ęlanova s naslovom Alpinist.

Sastanci Odsjeka odr┬żavani su kao i ina├Ęe srijedama nave├Ęer izuzev tijekom ljetnih praznika i godi┬╣njih odmora te za trajanja alpinisti├Ęke ┬╣kole. Dok sastanaka slu┬żbeno nije bilo, sastajali smo se neslu┬żbeno, knji┬żnica i oru┬żarstvo su bili na raspolaganju ├Ęlanovima. Oru┬żarstvo je suvereno vodila Ivanka Jakopec, knji┬żnicu Zoran Grah sa malim problemima sredinom godine koje smo rije┬╣ili sa njegovim pomo├Žnikom Romanom Hrenom koji je usko├Ęio kao zamjena, a blagajnu Danko Ferber, o ├Ęemu vi┬╣e u zasebnim izvje┬╣├Žima. ┬ęank se odr┬żao i ovu godinu, ali je dobio novog voditelja i to Romana Hrena, budu├Ži da je prethodni ┬╣anker Matija Nociar odselio u Abu Dhabi za poslom. Za spomenuti je jo┬╣ i va┬żna utakmica koja se nakon par godina stanke napokon ostvarila Velebit protiv ┬«eljezni├Ęara u nogometu. Na ┬żalost izgubili smo od Velebita┬╣a, ali ove godine ├Žemo naslov nogometnog prvaka probati preuzeti natrag. Odli├Ęna zafrkancija i ro┬╣tilj su uslijedili. ┬ęto se ti├Ęe ure├░enja odsjeka, Tanja ┬ęavori├Ž se primila posla popunjavanja panoa slikama.

Kroz godinu je odr┬żano i nekoliko predavanja s projekcijama slika i radionica Rene Lisac  Radionica izrade Y za cepine, Iva Ka┬╣tela predavanje Costa Rica, Nikola Dere┬żi├Ž radionica o vo├░enju alpinisti├Ęke ┬╣kole, Iva Ka┬╣tela  predavanje Nepal i Tibet te Danko Ferber Alpinizam na planinarskoj ┬╣koli HPD ┬«eljezni├Ęar.

Unato├Ę tome da je godinu prije popeto malo vi┬╣e smjerova mo┬żemo re├Ži da je godina bila jako aktivna ┬╣to i pokazuje broj ├Ęlanova te popetih smjerova. U 2012. godini smo imali 42 ├Ęlana, a od kojih je ve├Žina bila penja├Ęki aktivna iako smo zaprimili samo 24 penja├Ęka kartona. Ukupan broj prijavljenih tura je 506, od kojih je 8 prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni. Uz ┬╣kolske smjerove ta je brojka 710 smjerova. Statistika govori da su ovi ├Ęlanovi penjalil najvi┬╣e: Kre┬╣imir Milas (58), Rene Lisac (40), Ivanka Jakopec (33), Danko Ferber (31), Petar Kasum (28). Posje├Ženost sastanaka u 2012. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najvi┬╣e izleta dogovarala se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posje├Ženi, te mo┬żda ├Ęak i vi┬╣e neposredno prije vikenda zahvaljuju├Ži internetu i prognosti├Ękim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima osobnim automobilima. Imali smo i nekoliko masovnijih okupljanja u brdima, tako├░er vlastitim prijevozom.

Suorganizirali smo penja├Ęki logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se odr┬żao od 5.-9. listopada. Bitno je napomenuti da se Kre┬╣o Milas jako anga┬żirao oko organizacije i da je izvrsno odradio svoj dio posla. Logor je odr┬żan u sje├Žanje na Tonija Rosu i Igora Skendera. Ovaj skup bi se moglo ve├Ž re├Ži da je postao tradicionalno okupljanje, u istom terminu i na istom mjestu. ┬«eljezni├Ęarske snage su pomogle na skupu tako da su prvi dan imali zadatak organizirati ve├Ęeru za sve sudionike, glavna kuharica je bila Tanja ┬ęavori├Ž i pritom joj se zahvaljujem u ime odsjeka i naravno njenim pomo├Žnicima Zoranu Grahu i Aleksandri Bogunovi├Ž te naravno svim ostalim ┬«eljezni├Ęarcima koji su do┬╣li i uveli├Ęali skup svojim prisutsvom. Sudjelovali smo u tro┬╣kovima najma kemijskih wc-a i to smo podijelili sa Velebitom i Ekstremom iz Makarske.

Prijavili smo i prvenstvene smjerove i to:

- Ivana Podnar, Tea ├łalogovi├Ž (AOV) / Bikovo, Kri┬ż; „Veliki Macan“; V-, III-IV 1150m

- Kre┬╣imir Milas / Marko Jertec - Dabarski Kukovi, Uulaznom varijanta za debile Grebena za kretene, IV, 200m

- Rene Lisac / Hvar Sv.Nikola Stijene iznad uvale Lu├Ęi┬╣├Ža, Trnja Stine i Kr┬╣a, IV/II 250m

- Rene Lisac i Ivan Padavi├Ž, Jezersko Velika Baba, Bablji jezik s izlaznom pre├Ęnicom III/M4 80┬░/40-70┬░, 170m

- Danko Ferber i Ivanka Jakopec, Paklenica, Susedov smjer IV/III, 200m

- Matija Nociar, Nikola Dere┬żi├Ž, Karmen ├łondi├Ž-Jurki├Ž, Dabarski Kukovi, Greben za kretene V, 100m

 

Budu├Žnost odsjeka ├Že biti vrlo ┬żivahna jer nas ├Ęeka puno posla oko rje┬╣avanja pitanja Alpinisti├Ękog kluba ┬«eljezni├Ęara, dogovorena je radna skupina od dva ├Ęlana i to Danko Ferber i Tomislav Novak da se prime tog posla i u ┬╣to kra├Žem roku podnesu izvje┬╣taj Nadzornom odboru. Tako├░er rad na motivaciji ├Ęlanova za organiziranje vi┬╣e masovnih izleta i pokretanje samoinicijativnih radionica i tribina na razne alpinisti├Ęke teme.

Zimska ┬╣kola AO┬« krenula je sredinom listopada kad su obavljeni upisi. Tijekom studenog i prosinca nastavilo se raditi na teoriji i kondiciji. ┬ękolu vode Marko Duk┬╣i i Marko Vukovi├Ž. Za upis su kandidati morali imati u kartonu minimalno 10 ljetnih smjerova od kojih barem jedan nije osiguran spitovima. Pokazalo se kako bi za idu├Žu ┬╣kolu trebalo postro┬żiti uvjete upisa te jasnije navesti da se tra┬żi alpski smjer. Upisano je 10 polaznika a po┬╣to je ┬╣kola otvorena i za ├Ęlanove drugih dru┬╣tava imamo 4 polaznika iz AO┬«, 3 iz AO Zg Matica te po jednu osobu is APO HPD Japeti├Ž, AO Dubovac i AOV. Ukoliko uvjeti na terenu dozvole, o├Ęekuje se da ├Že ┬╣kola zavr┬╣iti tijekom 2013. godine. Radi se o prvoj zimskoj ┬╣koli koja radi po novom programu Komisije za alpinizam pa se uslijed nedostatka iskustva i adekvatne literature na Hrvatskom snalazimo kako znamo i umijemo prilago├░avaju├Ži metodologiju rada u hodu.

Slijede├Ži zaklju├Ęke skup┬╣tine AO iz velja├Ęe 2012. godine na prijedlog Marka Vukovi├Ža a uz podr┬╣ku Tomislava Novaka, Dade Mesari├Ža, Nikole Dere┬żi├Ža, Ane Kova├Ęi├Ž, Danka Ferbera (svi AO┬«) te Branimira Raj┬╣ela i ┬«eljka ┬«araka (AOV) osnovan je Penjati se mora - inicijativa za poticanje projekata edukacije u alpinizmu. Upravni odbor HPD ┬«eljezni├Ęar prihvatio je odluku o osnivanju u travnju 2012. te je tako Penjati se mora dobio i pravni okvir. U planu rada zacrtane su tri linije djelovanja: organizacija kulturolo┬╣kih doga├░anja, organizacija edukacijskih radionica, poticanje nezavisnih projekata edukacije u Hrvatskoj. Spomenute tri linije djelovanja su ujedno i tri ├Ęvrste to├Ęke na koje se Penjati se mora oslanja za svoje napredovanje. Tijekom 2012. pokazalo se kako su dvije to├Ęke stabilne a na jednoj treba poraditi.

Kroz organizaciju kulturolo┬╣kih doga├░anja Penjati se mora prikuplja sredstva za rad. Slijede├Ži "od zajednice za zajednicu" princip i nagla┬╣avaju├Ži va┬żnost suradnje i solidarnosti u 2012. godini prikupljeno je 14200kn. Taj iznos je puno ve├Ži od o├Ęekivanog i upu├Žuje na to da penja├Ęka i planinarska zajednica podr┬żava inicijativu.

Popis kulturolo┬╣kih doga├░anja u organizaciji Penjati se mora:

19.04.2012. Predavanje: Monika Kambi├Ę, Slovenski dom, Zagreb

20.05.2012. Projekcija filma: Sfinga, Kino Tu┬╣kanac, Zagreb

21.05.2012. Promocija knjige: Cordillera Blanca vodi├Ę i pri├Ęe, HPD Zagreb Matica

14.06.2012. Predavanje: Dado Mesari├Ž, Mofit, Zagreb

15.10.2012. Predavanje: Borislav Aleraj, HPD Zagreb Matica

06.11.2012. Program: Toma┬ż Humar, CeKate, Zagreb

22.11.2012. Predavanje: Klemen Premrl, Slovenski dom, Zagreb

03.12.2012. Program: Toma┬ż Humar, Zlatna vrata, Split

13.12.2012. Predavanje: Luka Lindi├Ę, Slovenski dom, Zagreb

17.12.2012. Predavanje: Klemen Premrl, Filodrammatica, Rijeka

Organizacijom edukacijskih radionica ┬żeljeli smo testirati postoji li interes za edukacijom u alpinizmu te ujedno postaviti standarde  onoga ┬╣to nam se ├Ęinilo dobrom praksom. Organizirane su dvije veoma uspje┬╣ne radionice i to:

16.06.2012. Radionica: Samospa┬╣avanje, Oki├Ž

24.11.2012. Radionica: Prva pomo├Ž za penja├Ęe, HGSS Zagreb

Nakon svih uspjeha, slijedio je i jedan neuspjeh. Radi se o "Pozivu projektima edukacije u alpinizmu" (15.12.2012.) na koji su se javila 3 projekta, sva tri bila su kvalitetna i vrijedna podr┬╣ke te ├Že sva tri na neki na├Ęin u├Ži u program rada ali po sudu Odbora Penjati se mora niti jedan nije pogodio bit - potaknuti viralno ┬╣irenje znanja i prijenos iskustava.

Penjati se mora je u 2012. godini pokazao kako postoji potreba i interes za sli├Ęne inicijative. Izrastao je u relativno velik i ozbiljan poduhvat s potencijalom za napredak. Na ┬żalost, s druge strane taj rast nije pratio i pove├Ęani broj aktivnih i anga┬żiranih volontera pa je tako incijativna grupa Penjati se mora ostala manje vi┬╣e ista kao i na po├Ęetku projekta. To stanje nije odr┬żivo tako da ├Že Penjati se mora ili pove├Ęati broj aktivnih ├Ęlanova ili smanjiti aktivnosti u 2013.

AO ┬«eljezni├Ęar i mnogi njegovi ├Ęlanovi su nesebi├Ęno podr┬żali rad Penjati se mora te uvelike doprinjeli projektu. Na tome im hvala! Veliku podr┬╣ku pru┬żili su i ├Ęlanovi ostalih sekcija HPD ┬«eljezni├Ęar te mnogih drugih odsjeka, dru┬╣tava i klubova.

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Dru┬╣tva u protekloj godini od kojih su bili najbitniji kao pomo├Ž u organizaciji i vo├░enju projekata Penjati se mora i zimske ┬╣kole 2012/2013, predvidjeli smo neke ├Ęlanove za Priznanja Dru┬╣tva. Ove godine to su Tatjana ┬ęavori├Ž - veliki anga┬żman na AO ┬╣koli i pomo├Ži na kampu Biokovo 12, Zoran Grah - knji┬żni├Ęar i tako├░er velik anga┬żman za kamp Biokovo 12, Tomislav Jakopec - velika pomo├Ž na AO ┬╣koli 12, Marko Vukovi├Ž - fond Penjati se mora, veliki anga┬żman i prva zimska ┬╣kola 12, Marko Duk┬╣i - u suradnji s Markom Vukovi├Žem prva zimska ┬╣kola 12. Hvala vam.

U skladu s nagradom uvedenom prija┬╣njih godina, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim ├Ęlanovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije te tako svakome tko povede ├Ęlana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin. Po jedan klin zaslu┬żili su Zoran Grah i Gordan Budi├Ž dok ├Že Rene Lisac s ovogodi┬╣nje skup┬╣tine oti├Ži bogatiji za dva "Tr┬żi├Ęana".

Na kraju moram re├Ži da 2012. jako brzo protekla i da u 2013. moramo vi┬╣e raditi na promicanju odnosa stariji – mla├░i alpinisti i ┬╣to vi┬╣e mentorskih tura u Alpe i ostale penja├Ęke destinacije.

 

U Zagrebu, 30. sije├Ęnja 2013.

 

 

Tomislav Novak

pro├Ęelnik AO HPD ┬«eljezni├Ęar

 
created by: tomislav @ 2013-03-12 12:44:47 / updated by: tomislav @ 2013-03-12 12:46:51