Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Ognjen Fabris
gdje: Sjeverno rebro, Paklenica
kad: 10/2010

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Maturalno putovanje Zimske skole 2012/2013

From: marko vukovic - marko@zamir.net
Date: Mon, 21 Oct 2013 12:54:46 +0200

Zima 2012/2013 bila je relativno oskudna uvjetima i na jedvite jade nam je dozvolila da odradimo obavezan dio zimske skole propisan programom HPS-a. Tek nekoliko polaznika skole uspjelo je ubrati vrhnje s mlijeka u vidu individualnih mentorskih izleta. Zbog toga, obecali smo ekipi maturalac - grupni izlet negdje u zonu snijega i leda gdje cemo, po zavrsetku sluzbenog dijela skole, penjati ravnopravno.

Tako je i bilo. Nakon nekoliko periodickih podsjecanja na termin maturalca tijekom ljeta, na Duksijev i moj poziv da se prikljuce izletu za vikend 18.-20.10. javila su se dva polaznika skole: Igor Kuzmanic i Petar Kasum. Ostali su bili sprijeceni. Neki drugim obavezama, neki manjkom kondicije. 2/10, nije nam neki rezultat.

Kao cilj maturalca odabrali smo Grosses Wiesbachhorn. U ovo doba godine, to je sigurna, tehnicki nezahtjevna ali i poprilicno dugacka visokogorska tura. Predlozio sam taj cilj jer mi se cinilo da je to upravo ono sto deckima treba kao poticaj za dalje. Tura na kojoj treba nositi dosta opreme, spavati u zimskoj sobi, provesti vise od nekoliko sati s derezama na nogama i cepinom u ruci i za kraj popeti se na dosta atraktivan vrh visi od 3500m sto je jedan od uvjeta za naslov alpinist. Ocekivao sam (pokazat ce se pogresno) kako cemo vjerojatno biti potpuno sami na brdu. Izgleda da samo juzni Slaveni rijetko idu na njega. Sjeverni ga vole.

U petak popodne prebacili smo se do Koce na gozdu i prikljucili se ekipi s ledenjackog seminara. Sarena i vesela ekipa iz cijele Hrvatske, dosta poznatih lica, 20+ polaznika, cak i neki iz AOZ. Njihov cilj bio je Oberwalderhuette i ledenjak Pasterze, koliko cujem bilo im je lijepo i produktivno.

Mi smo u subotu ujutro nastavili do Kapruna i parkirali na kraju doline. Ljeti od tamo voze autobusi do zicare te zatim drugi autobus do brane i jezera Mooserboden. Van sezone taj dio treba prehodati. Tisucu visinskih metara u 3-4h hoda s teskim ruksacima na ledjima. Od tamo smo planirali nastaviti jos 800 visinaca do zimske sobe u Heinrich Schweiger Haus ali vec nakon 10min hoda srecemo prve ljude taj dan i oni nas upozoravaju kako je gore ekipa od 7 ljudi koja ce vjerojatno ostati 2 dana. Dodatno, jos dvojica su na putu gore. Njih 9, nas 4, sveukupno 13 u sobi za 6 nije neka sreca. Zbog toga na brzinu mijenjamo plan, bivakirat cemo na brani i sutra u jedan dan idemo na vrh i dolje. To je malo napornije ali barem cemo se dobro naspavati. Trazeci pogodno mjesto za bivak, nasli smo premiju - zimsku sobu s tekucom vodom i kuhalom na struju! Ipak je to hidroelektrana pa im struje ne nedostaje. Jedini prigovor je na jednoslojni WC papir u kupaonici. Na zalost, to je izleda standard u austriji i morat cemo se pozaliti OAV-u da malo pripazi. Ipak smo mi fine guzice.

Proveli smo popodne suncajuci se na jezeru, kuhajuci i planirajuci satnicu za nedjelju. Pred nama je jos 1500 visinskih metara uspona, 2500m silaza do auta i 5h voznje do Zagreba. Imajuci to u vidu, odlucili smo se dobro naspavati. Ja sam zahrkao prije mraka, ostatak ekipe do 20.30.

U nedjelju smo proveli satnicu u djelo, tocno do u minutu. Dizanje u 4h, polazak u 5h, vrh u 10:30h, auto u 17h, Zagreb u 22h. Skolski izvedeno a ne kako to obicno biva na maturalcima. Ipak je razrednik strog tip.

Bio je to izlet tematski nazvan "stazama revolucije". Starije generacije se naime sjecaju kako su skole vodile izlete na Kozaru i Petrovu goru gdje su djaci posjecivali lokacije na kojima se kalila Domovina. Mi smo tako poveli djake na brdo gdje je Welzenbach izmislio sraubu te gdje je stradao jedan od brace Schmidt. Atraktivna strma piramida kojoj je Kaindlgrat najslabija tocka. Radi se o atraktivnom, tehnicki nezahtjevnom grebenu s kojeg ipak ne bi trebalo skocit u provaliju. Obzirom na prognozu te prateci meteo uvjete proteklih 10 dana, ocekivali smo i dobili fantasticne zimske uvjete. Ukratko: pun pogodak!

Fotke by. Igor Kuzmanic, AO HPD Japetic. Ostatak fotografija osvanut ce na Duksijevoj web stranici, kad covjek nadje vremena da ih obradi.grosses wiesbachhorn.jpggrosses wiesbachhorn.jpg
suncanje.jpgsuncanje.jpg
apartman umjesto bivka.jpgapartman umjesto bivka.jpg
dobro jutro.jpgdobro jutro.jpg
marko grapa.jpgmarko grapa.jpg
pero grapa.jpgpero grapa.jpg
petar i igor.jpgpetar i igor.jpg
marko i marko.jpgmarko i marko.jpgcreated by: zeljeznicar @ 2013-10-21 13:06:01