Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Neven PetroviŠ u pohodu na Gran Sasso d\'Italia
foto: Nada Dabo, 08/2007

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2013. Izvje┬╣├Ęe pro├Ęelnika

 Godi┬╣nja skup┬╣tina 29.1.2014.

Izvje┬╣├Že pro├Ęelnika za 2013. godinu

2013. godinu smo po├Ęeli vrlo aktivno na raznim frontovima. Prvi front su otvorili ┬«eljezni├Ęarci Kre┬╣o Milas i Rene Lisac sa ekipom na Viso├Ęi├Ži na Velebitu. U nekoliko vikenda su popeli 10ak prvenstvenih zimskih smjerova u raznim varijantama naveza. Iz njihovih izvje┬╣taja i fotki jedino se mo┬że zaklju├Ęiti da im je bilo odli├Ęno. Uvod u zimsku sezonu je svakako obe├Žavaju├Ži po koli├Ęini snijega i temperaturama koje su vladale.

Slijede├Ži front je Zimska alpinisti├Ęka ┬╣kola AO HPD ┬«eljezni├Ęar u sezoni 2012/2013. koja je odr┬żana u periodu 16.10.2012 - 1.5.2013. Vo├░a ┬╣kole bio je Marko Vukovi├Ž, a zamjenik vo├░e ┬╣kole Marko Duk┬╣i. Radilo se o prvoj zimskoj ┬╣koli u Hrvatskoj koja je izvodila program Komisije za alpinizam HPS-a objavljen tijekom 2012. godine. Budu├Ži da ostali zagreba├Ęki odsjeci nisu raspisali odr┬żavanje zimske ┬╣kole, solidarno smo odlu├Ęili prihvatiti kandidate iz drugih odsjeka te je ┬╣kolu poha├░alo 10 polaznika. Iz ┬«eljezni├Ęara: Matko Patekar, Damir Abi├Ęi├Ž, Petar Kasum i Zoran Grah. Pored zajedni├Ękih vje┬żbi, ┬╣kola je polaznicima omogu├Žavala i individualni rad s mentorima. Dio polaznika iskoristio je tu mogu├Žnost te je zabilježeno nekoliko uspona: Teranov smjer u Dolgom hrbtu, Zimski smjer u Prisojniku te više zale├░enih slapova u Maltatalu. Uvjete za diplomu steklo je 9 polaznika a ┬╣kola je zaokru┬żena "maturalnim usponom" na Grosses Wiessbachhorn tijekom listopada. Cjeloviti izvje┬╣taj o radu ┬╣kole dostupan je na web stranicama odsjeka. Tako├░er, krajem godine zapo├Ęela je Zimska ┬╣kola 2013/2014 koju vodi Marko Duk┬╣i uz zamjenika Marka Vukovi├Ža, a upisalo ju je ├Ęetvoro polaznika: Nikola Skendrovi├Ž, Nenad Jovi├Ž, Hrvoje ├łrnjak i Irena Bo┬╣njak. 

U nastavku zimske sezone penjali su se slapovi i grape. Led se penjao u Sloveniji u Julijskim i Kamni┬╣kim alpama uglavnom. Grape su se penjale vi┬╣e nego ina├Ęe, a ove godine je bilo i puno vi┬╣e ski tura. ├łlanovi su po├Ęeli nabavljati turnu opremu i uvidjeli prednosti takvog kretanja u snje┬żnim uvjetima. Lokacije za skija┬╣e bile su Begunj┬╣├Ęica, Nad ┬╣itom glava te standardne alpske destinacije. Penjalo se i pod ┬ępikom, Gordan Budi├Ž i Iva Ka┬╣tela su popeli i odskijali grapu pod ┬ępikovom ┬╣krbinom.
Tko nije i┬╣ao na snijeg i led, penjao je suhu stijenu, budu├Ži da su uvjeti u Istri bili izvrsni. Posje├Žene lokacije su bile Mi┬╣ja pe├Ž, Limski kanal, Kompanj, Kote├Ęnik, Marijan, Kalnik te Oki├Ž gdje je smjer Vujakl ponavljan ├Ęak i u zimskim uvjetima. Od dugih sportskih je za spomenuti i Orsatov smjer Nema Dinka do Dinka u Paklenici du┬żine 300m i te┬żine do 7b. Ove godine je definitivno puno izleta u Francusku, posjetili su je mnogi ┬«eljezni├Ęarci, a po├Ęeli su Danko Ferber, Iva Ka┬╣tela, Domagoj Jug i Petar Kasum na Valle Blanche, bilo im je lo┬╣e vrijeme ali su uspjeli napraviti nekoliko ski tura. Jedan od ve├Žih izleta ove godine odradili su Kre┬╣o Milas i Rene Lisac u Francuscku i ┬ęvicarsku na dvotjedno proputovanje kroz Alpe, popeli su Frendo Spur na Aguille du Midi uz nastavak na vrh Mont Blanca od kojeg je Kre┬╣o Milas odustao pred samim vrhom zbog mu├Ęnine. Rene je nastavio i posjetio vrh Mont Blanca. Nastavili su dalje penjati u kvartu po ┬ęvicarskim alpama itd. De├Ęki su i napravili predavanje nedavno na temu njihovog Road tripa. De├Ęki svaka ├Ęast za smjerove i uspone. Njih dvojica su za pripreme za taj uspon popeli ├łopov steber u Sjevernoj Triglavskoj. 
Sezona suhe stijene ove godine bila je jako bogata posjetile su se mnoge lokacije izvan Hrvatske, uz naravno i uobi├Ęajene hrvatske penja├Ęke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Bilo je tu puno izleta jo┬╣, ali jedan se isti├Ęe kada se dogodio pravi pohod na Veliku Babu sa ├Ęak 8 ┬«eljezni├Ęaraca. Na ovom izletu su bila i dva pripravnika Josip Luka├Ęevi├Ž i Zvonimir Planini├Ž kojima je to bio prvi alpski smjer. ├łestitam de├Ęki. Sjevernu Triglavsku su pohodili i Orsat Kratofil i Igor Kuzmani├Ž te popeli Bavarsku smer. U steni su bili i Domagoj Jug i Markom Duk┬╣ijem u Kratkoj Nem┬╣koj. Ove godine su posje├Ženi i Dolomiti u vi┬╣e navrata. Iva Ka┬╣tela se uputila sa svojim partnerima i na Matterhorn i naravno uspjela obi├Ži vrh. Svaka ├Ęast Iva.
U petom mjesecu smo organizirali dvodnevni odsje├Ęki izlet na Dabarske kukove, bilo nas je oko 20ak i puno se popelo. Ve├Ęer je protekla uz ugodno dru┬żenje sa Velebita┬╣kom ┬╣kolom i vrhunski ro┬╣tilj koji je pripremio na┬╣ dragi Roman Hren. Drugi dan je na┬żalost pokvarila ki┬╣a tako da se nije moglo penjati. 2014. godine se tako├░er sprema isti takav vikend, ali ne mora biti na Dabrovima. Predla┬żem da odemo na Kozjak.
Na Biokovu se ove godine penjalo puno, ┬«eljezni├Ęarci su popeli puno duga├Ękih smjerova, treba spomenuti Ivanu Podnar sa popetim prvenstvenim smjerom Bogomoljka. Kre┬╣imir Klasan je zavr┬╣io svoj prvenstveni smjer na Radetinoj gredi i nazvao ga Ace of Spades. Moramo ga i├Ži probati na prolje├Že!
Dakle sezona je bila vrlo aktivna u Alpama i u nas, penjalo se puno po Triglavskoj stijeni, Velikoj Babi itd., ali su spomenuti samo neki smjerovi i relativno svje┬żiji ├Ęlanovi sa svojim novim alpskim iskustvima.

Ljetna alpinisti├Ęka ┬╣kola AO ┬«eljezni├Ęara je i ove godine sjajno funkcionirala pod vodstvom Nikole Dere┬żi├Ža. Uvedene su neke pokusne promijene, ali o svemu tome vi┬╣e u zasebnom izvje┬╣taju samog vo├░e ljetne alpinisti├Ęke ┬╣kole 2013. Zavr┬╣ni tulum su mla├░i pripravnici izvrsno odradili i odli├Ęno se potrudili oko vra├Žanja duga svojim instruktorima. Na┬╣ odsjek sudjelovao je i u provo├░enju alpinisti├Ęke ┬╣kole HPD Japeti├Ž gdje je Japeti├Ž registriran kao alpinisti├Ęki pododsjek ┬«eljezni├Ęara. ┬ękolu su vodili "na┬╣i" samoborci Ivanka i Tomislav Jakopec, ove godine im nije bio potreban mentor ┬╣kole budu├Ži da je Tomislav Jakopec licencirani demonstrator alpinizma za 2013. godinu. Puno sre├Že i puno penjanja ┬żelim Japeti├Ževim pripravnicima alpinizma. 
Majice je ove godine za AO┬« ┬╣kolu dizajnirao Zavi┬╣a ┬ęimac, mla├░i pripravnik alpinizma sa ┬╣kole 2012. Majice su odli├Ęno prihva├Žene i sve su podijeljene prema zaslu┬żenom anga┬żmanu na ┬╣koli. 

Sada ├Žemo kao i prija┬╣njih godina proglasiti najperspektivnijeg te├Ęajca i te├Ęajku. Nekada je to bila praksa na kraju ljetne ┬╣kole, ali budu├Ži da sada imamo i zimsku i ljetnu ┬╣kolu odlu├Ęili smo prebaciti proglas na godi┬╣nju skup┬╣tinu gdje smo svi prisutni, bar bi trebali biti! Dakle priznanja osvajaju Irena Bo┬╣njak i Josip Luka├Ęevi├Ž, Irena je u 2013. popela 45 smjerova, a Josip 31 smjer. ┬ęto bi se usudio re├Ži rekord za mla├░e pripravnike alpinizma.

Web stranica AO ┬«eljezni├Ęar je kroz 2013. standardno funkcionirala zahvaljuju├Ži svima koji vrijedno pi┬╣u izvje┬╣taje s izleta i objavljuju korisne informacije, s naglaskom da bi mogla biti i jo┬╣ bolja. Tu bih pohvalio Rene Lisca i marljive ┬╣kolarce koji su nadopunjavali web stranice s odli├Ęnim fotkama i dobrim izvje┬╣tajima. Tako├░er hvala i svima ostalima koji su pisali izvje┬╣taje i posje├Živali web stranice. U 2013. smo otvorili i facebook grupu AO HPD ┬«eljezni├Ęar u nadi da ├Že se vi┬╣e pisati izvje┬╣taji i linkati na facebook stranicu budu├Ži da je sve vi┬╣e ljudi prisutno na facebooku gdje ┬╣alju svoje slike sa uspona ali pojedina├Ęno, te┬╣ko je to sve grupirati i pohvatati. Ovom prilikom molim sve da pi┬╣u izvje┬╣taje na stranice, a povezuju na svom i na facebooku odsjeka. 2013 je poslano otprilike 88 novosti ┬╣to je manje nego 2012. kada je poslano 131 novost. Youtube kanal alpinisti├Ęke ┬╣kole je oboga├Žen predavanjima sa ┬╣kole zahvaljuju├Ži Nikolinom snimanju i montiranju svih predavanja. Svaka ├Ęast Nikola.

Komisija za alpinizam 2013. godini je dobila novog pro├Ęelnika i to na┬╣eg ├Ęlana Kre┬╣imira Milasa. ├łestitam mu ovim putem. On se uhvatio mukotrpnog posla i po├Ęeo uvoditi red u rad komisije. U ime komisije su Kre┬╣o Milas i Fe├░a Vili├Ž odradili obavili zamjenu starih klinova u Dragmanovom smjeru na Kleku. Zamijenjeno je 12 starih klinova. U 2013. za naslov Alpinist iz AO┬« su pristupili Rene Lisac i Fe├░a Vili├Ž, obojica su uspje┬╣no polo┬żili. Svaka ├Ęast de├Ęki. Trebali bi se i svi ostali ugledati na njih i poja├Ęati motive za prijavljivanje za naslov alpinista kako bi obogatili odsjek sa jo┬╣ vi┬╣e ├Ęlanova koji su potvr├░eni alpinisti. Ispit je organizirao Marko Duk┬╣i dok je u radu komisije sudjelovao Kre┬╣imir Klasan. Komisija je organizirala logor u ┬ęvicarskoj u podru├Ęju Val Masino na kojem su sudjelovali Orsat Kratofil, Josip Luka├Ęevi├Ž, Petar Kasum i Hrvoje ├łrnjak te popeli dosta smjerova do te┬╣ko├Ža VI.

Sastanci Odsjeka odr┬żavani su kao i ina├Ęe srijedama nave├Ęer izuzev tijekom ljetnih praznika i godi┬╣njih odmora te za trajanja ljetne alpinisti├Ęke ┬╣kole. Dok sastanaka slu┬żbeno nije bilo, sastajali smo se neslu┬żbeno, knji┬żnica i oru┬żarstvo su bili na raspolaganju ├Ęlanovima. Oru┬żarstvo je izvrsno vodila Tatjana ┬ęavori├Ž koja je i uspjela organizirati akciju ├Ęi┬╣├Ženja i pro┬╣iriti kapacitete oru┬żarstva sa novim ormarima. Knji┬żnicu je tako├░er izvrsno vodio Sini┬╣a Kecerin koji je uspio motivirati ljude i pove├Žati broj posu├░enih primjeraka te blagajnu Danko Ferber, o ├Ęemu vi┬╣e u zasebnim izvje┬╣├Žima. ┬ęank se odr┬żao i ovu godinu zahvaljuju├Ži na┬╣em Romanu Hrenu.

Ove godine smo kao i pro┬╣le imali nogometnu utakmicu protiv Velebita, ali se to na kraju pretvorilo u pravi nogometno-alpinisti├Ęki turnir na kojem su sudjlelovala sva tri zagreba├Ęka odsjeka. Po├Ęelo je sa utakmicom Matica – Velebit gdje su pobjedu odnijeli Velebita┬╣i, uslijedila je Velebit – ┬«eljezni├Ęar gdje su tako├░er pobijedili Velebita┬╣i i time pobijedili na turniru. Tre├Ža tekma je bila izme├░u Matice i nas gdje smo pobijedili i pozicionirali se u sredini ljestvice. Sudjelovalo je puno ┬«eljezni├Ęaraca i atmosfera je bila odli├Ęna. Nakon svega veliki ro┬╣tilj gdje se skupilo oko stotinjak ljudi.

┬ęto se ti├Ęe ure├░enja foto-panoa, Tanja ┬ęavori├Ž je predala palicu pro┬╣logodi┬╣njoj pripravnici alpinizma Lani Ujdenica koja sjajno odra├░uje zadatak.

Kroz godinu je odr┬żano i nekoliko predavanja s projekcijama slika i radionica. Predavanje Danka Ferbera „Alpinizam“ na planinarskoj ┬╣koli HPD ┬«eljezni├Ęar, Kre┬╣o Milas, Uvod u alpinizam – planinarska ┬╣kola HPD Kapela; Zimski alpinizam – alpinisti├Ęka ┬╣kola AO PDS Velebit; Ljetni road trip – sa Reneom, AO HPD ┬«eljezni├Ęar; Osiguranja u alpinizmu i odgovornost edukacijskog osoblja – seminar za voditelje lj. ┬╣kola na Ba┬╣kim O┬╣tarijama. Tako├░er smo bili aktivni i u pisanju ├Ęlanaka i to Kre┬╣o Milas sa 11 ├Ęlanaka za Hrvatski planinar i 1 za Velebiten. Marko Duk┬╣i je tako├░er napisao jedan ├Ęlanak u Hrvatskom plannaru. 

Moram re├Ži da je ove godine popeto vi┬╣e smjerova nego ikad mo┬żemo re├Ži da je godina bila jako aktivna ┬╣to i pokazuje broj ├Ęlanova te popetih smjerova. U 2013. godini smo imali 49 ├Ęlanova od kojih je ve├Žina bila penja├Ęki aktivna. ┬«elim naglasiti i da smo u├Ęlanili najmla├░eg ├Ęlana ┬ęimuna, sina Ane Bokuli├Ž i Gordana Budi├Ža, sa samo nekoliko navr┬╣enih mjeseci. ├łestitam ┬ęimunu i roditeljima. Ove smo godine zaprimili 31 penja├Ęki karton. Ukupan broj prijavljenih tura je 677, od kojih je 17 prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni. Uz ┬╣kolske smjerove ta je brojka 770 smjerova. Statistika govori da su ovi ├Ęlanovi penjalil najvi┬╣e: Rene Lisac (51), Petar Kasum (47), Irena Bo┬╣njak (45), Orsat Kratofil (41). Kre┬╣o Milas je ove godine podbacio sa samo 33 smjera, ali to je sjajan uspjeh budu├Ži da je osvojio ovogodi┬╣nja „drvena krila“ sa padom pod stijenom Piz Badile-a i slomljenog sko├Ęnog zgloba. Posje├Ženost sastanaka u 2013. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najvi┬╣e izleta dogovaralo se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posje├Ženi, te mo┬żda ├Ęak i vi┬╣e neposredno prije vikenda zahvaljuju├Ži internetu i prognosti├Ękim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima osobnim automobilima. Imali smo i nekoliko masovnijih okupljanja u brdima, tako├░er vlastitim prijevozom.

Suorganizirali smo penja├Ęki logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se odr┬żao od 4.-8. listopada. Bitno je napomenuti da se Kre┬╣o Milas jako anga┬żirao oko organizacije i da je izvrsno odradio svoj dio posla. Logor je odr┬żan u sje├Žanje na Tonija Rosu i Igora Skendera. Ovaj skup bi se moglo ve├Ž re├Ži da je postao tradicionalno okupljanje, u istom terminu i na istom mjestu.

Prijavili smo i prvenstvene smjerove i to:

Kre┬╣imir Milas i Rene Lisac na Ju┬żnom Velebitu na sjevernoj stijeni Viso├Ęice
06.1.2013. Balerina 70┬░, M4/50┬░ 300m da 1/2 (cug-cug)
12.1.2013. Nagazna direkt 55┬░,M3/40 220m, Ratko Johan, Lada Lukini├Ž, Matko Patekar
12.1.2013. Zimski Cvijet 60┬░,M3/45┬░ 250m, Ratko Johan, Lada Lukini├Ž, Matko Patekar
12.1.2013. 3 Baletana 65┬░,M4/50┬░ 280m, Ratko Johan

Kre┬╣imir Milas
12.1.2013. Viso├Ęica, Sjeverna graba,55┬░/45┬░, 200m
12.1.2013. Viso├Ęica, Minski svijet,55┬░,M3/45┬░, 180m, Ratko Johan
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Razvedena plo├Ęa,IV/III, 150m
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Lipa Bu┬ża,IV/III,130m
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Stup jaruga,IV/III, 130m
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Mala Bu┬ża,IV/III,130m
4.5.2013, Dabarski Kukovi,Velebit,Prijateljski silaz,IV/III,120m,Roman Hren, 1/2,(cug-cug), Prvenstveno u silazu

Kre┬╣imir Klasan
Velebit, Radetina greda, Ace of spades, 5a,A1, 100m, Bojan ├łobani├Ž
Samoborsko gorje, Oki├Ž, Smjer za tri mala pra┬╣├Ęi├Ža,4b,90m,Tomislav Jakopec

Rene Lisac
12.01.2013. Sjeverni greben 55┬░,40┬░ 180m, Ratko Johan, Matko Patekar
12.1.2013. Balerina izlazna varijanta 55┬░/45┬░ 100m
22.12.2013 Julijske alpe Mala Mojstrovka Mali mojster WI 4, smrznuti slap, 120m Dario Majeti├Ž, Marko Petruni├Ž

Ivana Podnar
Biokovo, Bast, Bogomoljka, IV+/III, 220m, Tea ├łalogovi├Ž

AO ┬«eljezni├Ęar i mnogi njegovi ├Ęlanovi su nesebi├Ęno podr┬żali rad Penjati se mora te uvelike doprinjeli projektu. Na tome im hvala! Veliku podr┬╣ku pru┬żili su i ├Ęlanovi ostalih sekcija HPD ┬«eljezni├Ęar te mnogih drugih odsjeka, dru┬╣tava i klubova. Kratak izvje┬╣taj o radu Penjati se mora u 2013 slijedi. U drugoj sezoni postojanja, Penjati se mora, inicijativa za organizaciju kulturolo┬╣kih doga├░anja i edukacija u alpinizmu, nastavio je s zacrtanim programom rada kao projekt u sklopu HPD ┬«eljezni├Ęar od kojeg je dobio svesrdnu podr┬╣ku. Tu se posebno treba zahvaliti predsjedniku dru┬╣tva, Zvonku Filipovi├Žu. Rad inicijative podr┬żali su brojni ├Ęlanovi alpinisti├Ękog odsjeka a ve├Žina ih se i aktivno uklju├Ęila kao volonteri, suradnici, organizatori. Odsjek treba biti ponosan na anga┬żman tolikog broja svojih ├Ęlanova. Koordinator inicijative bio je Marko Vukovi├Ž, nosioci aktivnosti bili su i Ana Kova├Ęi├Ž, Nikola Dere┬żi├Ž, Danko Ferber, Marko Duk┬╣i, Petar Kasum, Tomislav Novak, Daroslav Habijan, Sini┬╣a Kecerin, Tanja ┬ęavori├Ž i Neven Petrovi├Ž. Jedan od pozitivnijih efekata postojanja ove inicijative je ┬╣to je okupila i povezala penja├Ęe iz razli├Ęitih sredina, odsjeka i klubova koji su prepoznali njenu vrijednost. Hvala im na tome! U 2013. godini odr┬żano je sedam projekcija filmova, sedam predavanja, jedna izlo┬żba te tri radionice, u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci. Posje├Ženost programa varirala je od odli├Ęne do zabrinjavaju├Že ali op├Ži je dojam da je Penjati se mora pozitivna pojava na doma├Žoj sceni te da ima smisla nastaviti s djelovanjem. Prioriteti i plan rada za 2014. se tek trebaju definirati ali trend je aktivno uklju├Ęivanje ve├Žeg broja ├Ęlanova u organizaciju te vi┬╣e edukacijskih programa.

├łlanove koji su doprinijeli radu Odsjeka i Dru┬╣tva u protekloj godini, predvidjeli smo za Priznanja Dru┬╣tva. Ove godine to su: 
- Rene Lisac (anga┬żman i motivacija novih pripravnika alpinizma)
- Roman Hren (dopro├Ęelnik i veliki anga┬żman u odsjeku)
- Tomislav Novak (pro├Ęelnistvo 3 godine, penjati se mora)
- Nikola Derezi├Ž (┬╣kolovanje, ogroman trud i ulo┬żeno vrijeme)
- Sini┬╣a Kecerin (knji┬żni├Ęar, penjati se mora)
- Daroslav Habijan (ogroman doprinos penjati se mora).

Hvala vam.

U skladu s nagradom uvedenom prija┬╣njih godina, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim ├Ęlanovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije, svakome tko povede ├Ęlana odsjeka u njegov prvi alpski smjer u zimskim, ali i ljetnim uvjetima odsjek poklanja jedan klin.

├łlanovi koji su zaslu┬żili klinove su:
Milas 2x (Luka├Ęevi├Ž, smer izgubljene rokavice u ┬╣pegovcu; Zvonimir Planini├Ž, Nova centralna u Velikoj babi)

Hren 1x (Patekar, JV raz Mangarta)

Lisac 4x (Patekar, Viso├Ęica + Josip Luka├Ęevi├Ž nova centralna + Irena Bo┬╣njak Ju┬żni raz skute + Toni Begi├Ž

Vidova sraj├Ęka + Sanda Banovi├Ž, Goran Kele├Ęi├Ž za Rastlinca i Mali Mojster)

Jug 4x (Kecerin, Zeleni┬╣ke ┬╣pice + Kecerin Y i Sestopna Begunjska Vrta├Ęa + Kecerin, Mazor, Lon├Ęar Mangart +

- Kecerin, Begi├Ž, Banovi├Ž, ┬ętruca ├łrnivec-pribernik)

Na kraju moram re├Ži da 2013. jako brzo protekla i da u 2014. moramo jo┬╣ vi┬╣e raditi na promicanju odnosa stariji – mla├░i alpinisti i ┬╣to vi┬╣e mentorskih tura u Alpe i ostale penja├Ęke destinacije. Tako├░er bi htio naglasiti va┬żnost da u jednoj od slijede├Žih godina organiziramo jedan jaki izlet koji bi trebao biti ekspedicijskog stila kako bi u├Ęvrstili na┬╣ status u alpinisti├Ękoj zajednici.

Hvala svima!

U Zagrebu, 23. sije├Ęnja 2014.

Tomislav Novak

pro├Ęelnik AO HPD ┬«eljezni├Ęar
created by: tomislav @ 2015-03-10 08:25:45 / updated by: tomislav @ 2015-03-10 09:41:59