Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Neven PetroviŠ u pohodu na Gran Sasso d\'Italia
foto: Nada Dabo, 08/2007

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
Prvo desetlje├Že: 1950. - 1959. godina

Drugo desetlje├Že: 1960. - 1969. godina

Tre├Že desetlje├Že: 1970. - 1979. godina

├łetvrto desetlje├Že: 1980. - 1989. godina

Peto desetlje├Že: 1990. - 1999. godina

┬ęesto desetlje├Že: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetlje├Že: 2010. - 2019. godina

AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2014. Izvje┬╣├Ęe pro├Ęelnika

 Godi┬╣nja skup┬╣tina 11.2.2015.

Izvje┬╣├Že pro├Ęelnika za 2014. godinu

U 2014. godini nam se dogodila velika tragedija. U ljeto nam je tragi├Ęno stradao na┬╣ ├Ęlan Kre┬╣imir Milas. O njemu ne treba puno govoriti jer svi znamo koliki nam je bio motiv i energija koju je prenosio na ├Ęlanove i ljubav i strast prema penjanju. Hvala mu i neka mu je vje├Ęna slava.

Ove godine 16.2.1950. slavimo 65. godina postojanja AO ┬«eljezni├Ęara. Svima ├Ęestitam na tome i nadam se da ├Že postojati bar jo┬╣ toliko i vi┬╣e godina. 2014. je po├Ęela zimski. Ve├Ža ekipa koju je predvodio Rene Lisac je do├Ęekala novu godinu na prekrasnoj vi┬╣ednevnoj turi na Velebitu. Nastavkom zimske sezone penjali su se slapovi i grape. Led se penjao u Sloveniji u Julijskim i Kamni┬╣kim alpama uglavnom. Penjali smo na ┬╣koli i mimo nje ... AGT, Kozorogova, Lenuhova u Begunj┬╣├Ęici, Zimski cvijet u Palecu, vi┬╣e uspona u Kramarjevom smjeru u Stor┬żi├Žu … skijalo se takodjer dosta, osim standardnih tura tu su bili i Jalov├Ęev ozebnik, Sjeverna grapa u Stolu, Turski ┬żleb, Sestopna u Begunj┬╣├Ęici … penjali smo Slovenku u dva navrata, a Milas je skije nosio gore i dolje!

Penjala se i suha stijena, budu├Ži da su uvjeti u Istri, a i novootkrivenom sektoru u Paklenici bili izvrsni. Posje├Žene lokacije su bile Mi┬╣ja pe├Ž, Limski kanal, Kompanj, Kote├Ęnik, Marijan, Kalnik te Oki├Ž. Sezona suhe stijene ove godine bila je jako bogata posjetile su se mnoge lokacije izvan Hrvatske, uz naravno i uobi├Ęajene hrvatske penja├Ęke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Budi├Ži i Martinovi├Ži su bili jako aktivni u Dolomitima te popeli vi┬╣e smjerova, a penjao je i najmla├░i penja├Ę Jakov Budi├Ž, a s njima u navezu se u jednom trenutku na┬╣ao i Kre┬╣imir Klasan kojem Dolomiti nisu nepoznanica. Milas je ove godine napokon zabu┬╣io smjerove u Starom Brinju na vr┬╣noj stijeni sa ├Ęlanovima PD ┬ękamnica iz Brinja.

2014. na┬╣a dva ├Ęlana su se primila organizacije ekspedicije u Kirgistan 2014. To su pokojni Kre┬╣imir Milas i Rene Lisac. Organizirali su sve i prikupili ne┬╣to donacija od sponzora za opremu. Trebali su se popeti na Khan Tengri 7010m. Dalje na┬żalost znamo ┬╣to se desilo.

Dogodile su nam se i dvije nesre├Že ove godine. Prva je bila u Francuskim alpama u kojoj su sudjelovali Rene Lisac, Goran Kele├Ęi├Ž iz AO┬«, Vedrana Simi├Ęevi├Ž (RAK) i Mario Feren├Ęak (AOV). Imali su problema sa silazom i odlu├Ęili su bivakirati u snje┬żnoj rupi. Ujutro ih je jedva spasio helikopter. Sve se dobro zavr┬╣ilo. Imali su prikaz doga├░aja na jednom od sastanaka. Tri tjedna nakon toga velika nesre├Ža u Tien Shanu sa Rene Liscom i Kre┬╣imirom Milasom koji je tragi├Ęno preminuo uslijed nesre├Že. Ledena lavina koja se sru┬╣ila na njih prilikom silaska prema baznom logoru bila je prejaka. Rene se uspio izvu├Ži i sa promrzotinama se spustiti do baznog logora gdje je helikopterski prevezen u bolnicu u glavnom gradu Kirgistana. Ta nam je tragedija zadala veliki udarac.

Prethodne godine zapo├Ęela zimska alpinisti├Ęka ┬╣kola (2013./2014.) koju vodi Marko Duk┬╣i nastavila se prema planu u 2014. godini. Nakon zavr┬╣enih svih predavanja (u ovom dijelu sudjelovali su Marko Duk┬╣i, Marko Vukovi├Ž i Danko Ferber) bacili smo se na prakti├Ęni dio - izlete. Ve├Ž na po├Ęetku prakti├Ęnog dijela od ├Ęetvero polaznika generacije 2013./2014. jedna je polaznica zbog drugih obaveza morala pauzirati ├Ęime smo spali na tri polaznika. Budu├Ži da je zima po├Ęela s dosta snijega i skoro ni┬╣ta leda, odradili smo najprije snje┬żni dio i to na Zelenici, Sljemenu i Palecu. Nakon odra├░enog snijega polaznici su s mentorima penjali zimske smjerove na Begunj┬╣├Ęici i Stor┬żi├Ęu. Na┬żalost, nedostatak leda potrajao je kroz cijelu tu ├Ęudnu sezonu tako da smo ledni dio izleta prebacili na sezonu 2014./2015. i time, u dogovoru s Komisijom za alpinizam HPS-a, produ┬żili trajanje ┬╣kole na dvije sezone. Prema planu, u listopadu je startala i zimska alpinisti├Ęka ┬╣kola 2014./2015. s 6 polaznika, a koju vodi Marko Vukovi├Ž. U 2014. godini tako imamo ukupno 9 ├Ęlanova u ┬╣kolovanju za starije pripravnike - uspjeh kojim se drugi odsjeci ne mogu pohvaliti.

Ljetna alpinisti├Ęka ┬╣kola AO ┬«eljezni├Ęara je ove godine vo├░ena Rene Liscom. Nakon tragedije u Tien Shanu ipak se prihvatio vo├░enja ┬╣kole. Uvedene su neke pokusne promijene, ali o svemu tome vi┬╣e u zasebnom izvje┬╣taju samog vo├░e ljetne alpinisti├Ęke ┬╣kole 2014. Zavr┬╣ni tulum su mla├░i pripravnici izvrsno odradili i odli├Ęno se potrudili oko vra├Žanja duga svojim instruktorima.

Majice je ove godine za AO┬« ┬╣kolu dizajnirao Tomislav Zlati├Ž, majice su odli├Ęno prihva├Žene i sve su podijeljene prema zaslu┬żenom anga┬żmanu na ┬╣koli.

Web stranica AO ┬«eljezni├Ęar je kroz 2014. funkcionirala najlo┬╣ije do sada zbog ostalih socijalnih medija i Facebooka. Ove godine smo imali samo 54 objave novosti. Moramo uzeti u obzir da pri kraju godine nismo imali automatski upload novosti, ali onaj tko je htio mogao je postati novost na drugi na├Ęin. Oni koji su pisali na stranicama i tako pomogli da se ostatak alpinista koji nemaju facebook informiraju, zahvaljujem. Web stranicu smo morali i preseliti budu├Ži da je Carnet ukinuo besplatni hosting. Prebacili smo se na avalon i za to su najvi┬╣e zaslu┬żni Marko Vukovi├Ž i Ivan Padavi├Ž. Krajem godine hostamo i stranice na┬╣eg mati├Ęnog dru┬╣tva iz usluge jer se tako├░er i njima ugasio server na Carnetu.

Komisija za alpinizam u 2014. zadobila te┬żak udarac tragi├Ęnim gubitkom pro├Ęelnika Kre┬╣imira Milasa. Ove godine se nije nitko prijavio za naslov alpinist. Trebali bi se svi malo vi┬╣e potruditi da izlazimo ┬╣to prije i steknemo naslov alpinista. Ovom prilikom bi ├Ęestitao Marku Petruni├Žu, na┬╣em ├Ęlanu koji je izabran za izbornika ledno penja├Ęke reprezentacije pri HPS-u.

Pomogli smo i registrirali pododsjek SPK Durango prema njihovoj molbi za potrebe ┬╣kolovanja ├Ęlanova SPK Durango, na temelju ├Ęega smo i izglasali da im pomognemo.

Sastanci Odsjeka odr┬żavani su kao i ina├Ęe srijedama nave├Ęer izuzev tijekom ljetnih praznika i godi┬╣njih odmora te za trajanja ljetne alpinisti├Ęke ┬╣kole. Dok sastanaka slu┬żbeno nije bilo, sastajali smo se neslu┬żbeno, knji┬żnica i oru┬żarstvo su bili na raspolaganju ├Ęlanovima. Oru┬żarstvo je vodila Tatjana ┬ęavori├Ž i ove godine. Knji┬żnicu je izvrsno vodio Sini┬╣a Kecerin koji je uspio motivirati ljude i pove├Žati broj posu├░enih primjeraka te blagajnu Danko Ferber, o ├Ęemu vi┬╣e u zasebnim izvje┬╣├Žima. ┬ęank se odr┬żava i dalje zahvaljuju├Ži na┬╣em Romanu Hrenu.

Ove godine smo kao i pro┬╣le imali nogometnu utakmicu protiv Velebita i Matice. I ove godine smo izgubili. Moramo se potruditi vi┬╣e za slijede├Žu godinu. Sudjelovalo je puno ┬«eljezni├Ęaraca i atmosfera je bila odli├Ęna. Nakon svega veliki ro┬╣tilj gdje se skupilo oko stotinjak ljudi. Foto-pano u prostorijama ure├░uje Lana Ujdenica i sjajno odra├░uje taj posao.

Kroz godinu je odr┬żano i nekoliko predavanja s projekcijama slika i radionica. Predavanje Danka Ferbera „Alpinizam“ na planinarskoj ┬╣koli HPD ┬«eljezni├Ęar, Dado Mesari├Ž je odradio vi┬╣e predavanja Everst '79 i predavanje u Matici: Prva hrvatska alpinisti├Ęka ekspedicija na Gr├Ânland – 1971. Marko Duk┬╣i je predavao na AO Velebit ┬╣koli 2014. ocjene, opis i skica smjera, u ┬«eljezni├Ęaru predavanje sidri┬╣ta u stijeni, u PD Dubovac grane alpinizma i stilovi penjanja, odradio je i dva seminara u Paklenici i Ba┬╣kim O┬╣tarijama (seminar za vodi├Ęe C standarda i seminar za vodi├Ęe instruktore) vezana na vodi├Ęku aktivnost koja ja├Ęa u na┬╣em odsjeku pa tako imamo i dosta ├Ęlanova koji su aktivni u SPVZ-a.

Ove godine smo bili i izdava├Ęki aktivni, sudjelovali smo u izdavanju knjige Kre┬╣imira Milasa Alpinistu trebaju brda. Sa HPS-om i HPD ┬«eljezni├Ęar smo sudjelovali u tro┬╣kovima izrade i prodajom knjige smo povratili tro┬╣ak i nadamo se daljnoj prodaji i oboga├Živanju oru┬żarstva jer bi na┬╣ Milas tako ┬żelio.
Moram re├Ži da je ove godine popeto puno smjerova, ali odaziv za predaju kartona nije bio na razini pro┬╣lih godina. U 2014. godini smo imali 38 ├Ęlanova od kojih je ve├Žina bila penja├Ęki aktivna. Ove smo godine zaprimili 27 penja├Ękih kartona. Ukupan broj prijavljenih tura je 525, od kojih je 4 prvenstvenia smjera u suhoj stijeni. Statistika govori da su ovi ├Ęlanovi penjalil najvi┬╣e: Rene Lisac (62), Petar Kasum i Hrvoje ├łrnjak (48), Domagoj Jug (39). Posje├Ženost sastanaka u 2014. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najvi┬╣e izleta dogovaralo se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posje├Ženi, te mo┬żda ├Ęak i vi┬╣e neposredno prije vikenda zahvaljuju├Ži internetu i prognosti├Ękim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima.

Suorganizirali smo penja├Ęki logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se odr┬żao od 4.-8. listopada. Bitno je napomenuti da je ove godine taj logor dobio novu dimenziju nakon pogibije Kre┬╣imira Milas i to je sigurno glavni razlog ovogodi┬╣njem velikom odazivu na Biokovo. Logor je odr┬żan u sje├Žanje na Tonija Rosu i Igora Skendera, a od sada i Kre┬╣imira Milasa.

Ove godine smo bili aktivni i u lednom kupu pa je tako Sanda Banovi├Ž osvojila ledni kup u ┬żenskoj kategoriji. ├łestitam. Tako├░er smo pomogli pri organizaciji lednog kupa u Zagrebu na tunelu.

Na┬╣e mati├Ęno dru┬╣tvo HPD ┬«eljezni├Ęar je ove godine radilo punom parom. Povodom 65. obljetnice dru┬╣tva su organizirali ekspediciju na Ojos del Salado.

Prvenstveni smjerovi koje smo popeli:

Rene Lisac
15.6.2014 Gornji Kosinj Kali├Ž Zeleni kamin V alpinisti├Ęki uspon u suhoj stijeni; 108m; da Josip Luka├Ęevi├Ž 1/2 (cug-cug)

15.6.2014 Gornji Kosinj Kali├Ž Botani├Ęki vrt IV+ alpinisti├Ęki uspon u suhoj stijeni; 70m; da Josip Luka├Ęevi├Ž 1 (sve prvi)

Dado Mesari├Ž i Iva Ka┬╣tela

Na memorijalnom skupu Glavno da se klajmba, prvenstvenu varijantu od 3 du┬żine naziva „Za Milasa“ ocjena je 4a, najte┬żi detalj: 5a. 3. cug je lak┬╣i

Ivana Podnar

Smjer "Iz objesti" na Biokovu, 200 m, III – IV,├łalogovi├Ž , Podnar, Glavinovi├Ž, svibanj 2014

AO ┬«eljezni├Ęar i mnogi njegovi ├Ęlanovi su nesebi├Ęno podr┬żali rad Penjati se mora te uvelike doprinjeli projektu. Na tome svima zahvaljujem! Veliku podr┬╣ku pru┬żili su i ├Ęlanovi ostalih sekcija HPD ┬«eljezni├Ęar temnogih drugih odsjeka, dru┬╣tava i klubova. Kratak pregled rada Penjati se mora u 2014 slijedi. 

18.01.2014. Radionica: Prva pomo├Ž za penja├Ęe, HPD ┬«eljezni├Ęar, Zagreb glavni motivatori Tatjana ┬ęavori├Ž i Petar Kasum

30.01.2014: Predavanje i promocija knjige: Viki Gro┬╣elj, Slovenski dom, Zagreb

04.02.2014. Projekcija: Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80ih, Lazareti, Dubrovnik

06.02.2014: Radionica: Prvi koraci u svijet vertikale, Vili Gu├Ęek, Fothia, Zagreb

20.02.2014: Promocija knjige: Zgodovina Sl alpinizma, Jeromel, Slovenski dom, Zagreb

29.02.2014: Zimski kamp, Prenj, BiH

20.03.2014: Predavanje i promocija knjige: Viki Gro┬╣elj, Slovenski dom, Pula

17.04.2014. Predavanje: Andrej ┬ętremfelj, Slovenski dom, Zagreb

22.04.2014: Predavanje: Viki Gro┬╣elj i Stipe Bo┬żi├Ž, Gradska knji┬żnica, Pula

31.05.2014: Radionica: Samospa┬╣avanje, Oki├Ž

08.09.2014. Predavanje, Bodet+Petit, Francuski Institut, Zagreb

Tijekom o┬żujka, u organizaciji Penjati se mora, HPS-a te Sarajevske ┬╣kole alpinizma organiziran je kamp u BiH na kojem su sudjelovali na┬╣i ├Ęlanovi: Kratofil, Milas i Vukovi├Ž. Posjetili su masiv Prenja te Bjelasnicu i vratili se puni dojmova i novih kontakata. Vrijeme ih nije poslu┬żilo, dapa├Ęe ├Ęak je i kumovalo penjackoj nesreci Armina Gazi├Ža, ponajboljeg BiH alpiniste. Tijekom kampa, Kratofil i Vukovi├Ž u navezu s Red┬żepom Grabusom izveli su prvo zimsko ponavljanje smjera Gavrino okno, 250m, ocjene III/50 stupnjeva u SZ stijeni Osobca. Osim planina, posjetili su i Sarajevo te prostorije lokalnog PD ┬«eljezni├Ęar uz neizbje┬żnu pitu, sud┬żukice i rakiju. Kao ├Ęlanovi ┬«eljezni├Ęara, dobili su popust i na spavanje u planinarskom domu Bijele vode na Bjela┬╣nici, jer ┬«eljezni├Ęar upravlja tim objektom, a kako je domarka to jasno obrazlo┬żila, svi smo mi na┬╣i. 

├łlanove koji su doprinijeli radu Odsjeka i Dru┬╣tva u protekloj godini, predvidjeli smo za Priznanja Dru┬╣tva. Ove godine to su: Rene Lisac, Hrvoje ├łrnjak, Orsat Kratofil, Antonijo Begi├Ž, Ivan Padavi├Ž, ┬«eljka Sokol, Lana Ujdenica, Marin ┬ęapit, Danko Ferber, Tomislav Novak, Iva Ka┬╣tela, Nikola Dere┬żi├Ž, Marko Vukovi├Ž, Marko Duk┬╣i, Gordan Budi├Ž.

Ove godine smo primili i priznanja HPS-a i Planinarskog saveza Zagreba. Primatelji priznanja su: Gordan Budi├Ž srebrni znak HPS, Marko Duk┬╣i bron├Ęani znak HPS, Marko Vukovi├Ž bron├Ęani znak HPS i srebrni znak PSZ, Tomislav Novak bron├Ęani znak HPS, Iva Ka┬╣tela bron├Ęani znak HPS, Danko Ferber bron├Ęani znak HPS i Nikola Dere┬żi├Ž bron├Ęani znak HPS.

Kako smo to radili i prija┬╣njih godina proglasiti ├Žemo najperspektivniju te├Ęajku i te├Ęajca pro┬╣le generacije. Nekada je to bila praksa na kraju ljetne ┬╣kole, ali budu├Ži da sada imamo i zimsku i ljetnu ┬╣kolu odlu├Ęili smo prebaciti proglas na godi┬╣nju skup┬╣tinu gdje smo svi prisutni, bar bi trebali biti! Priznanja za najperspektivnije te├Ęajce generacije 2013. progla┬╣avamo Sandu Banovi├Ž i Tonija Begi├Ža.

U skladu s nagradom, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim ├Ęlanovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije, svakome tko povede ├Ęlana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin. ├łlan koji je zaslu┬żio klin je Domagoj Jug za Bavarski smjer u Triglavu popet s Goranom Kele├Ęi├Žem.

Na kraju moram re├Ži da 2014. jako brzo protekla i da u 2015. moramo jo┬╣ vi┬╣e raditi na promicanju odnosa stariji – mla├░i alpinisti i ┬╣to vi┬╣e mentorskih tura u Alpe i ostale penja├Ęke destinacije. Tako├░er bi htio naglasiti va┬żnost da u jednoj od slijede├Žih godina organiziramo jedan jaki ekspedicijski izlet kako bi se iskazali u alpinisti├Ękoj zajednici.

Ova godina je bila prepuna doga├░aja i aktivnosti, ako sam ijednu izostavio molim vas da ne uzmete za zlo jer nije promaklo namjerno.

Hvala svima!

U Zagrebu, 4. velja├Ęe 2015.


Tomislav Novak

pro├Ęelnik AO HPD ┬«eljezni├Ęar
created by: tomislav @ 2015-03-10 08:26:29 / updated by: tomislav @ 2015-03-10 09:49:02