Fotografski kutak: slike s penjanja.

Na fotki: Krešimir Milas
Smjer: Dvojni C, V-, A1/IV,III, 900m, JZ stijena Dinare
Foto: Hrvoje Jenei, 03/08

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Proljetni Stenar

Postojala je vrlo jaka volja da se ode na Klek, ali je 20cm snijega ukazalo od penjanja suhe stijene tamo neÌe biti ništa. Ekipa je okrenula na Kalnik dok je mene sasvim neoèekivano odvuklo u smjeru Alpa.

Naime osim što ove sezone za mene turno skijaèe nije bilo, posebno dugo na turi nisam bio sa starom ekipom. Sanda se dogovorila s Gorazdom iz ÂŽeleznika, Stenar je bio cilj, a spominjalo se nekih 20tak cm novog snijega koji bi bar malo podebljao ovogodišnji oskudni bijeli pokrivaè. Iako nas je samo dvoje iz hr, ja uzimam 4x4 da se sluèajno ne desi da zaglavimo prije parkinga kod aljaža i produžimo tabananje po cesti u dolini Vrata, jer ove godine mi ga je zaista veĂŚ bilo preveè. 

Dizanje u 3:00, 7:00 veĂŚ zakreĂŚemo od Aljaža prema Stenarskim vratcima. Ne da je cesta bila suha, veĂŚ je prvi snijeg izvirio tek na 1500m. Nosili smo skije na leĂ°ima sve do samog vrha, što zbog manjka snijega ili tvrde i strme podloge, no nije nam bilo žao! Savršen dan, prekrasno društvo sjevernih stijena i Triglava i Stenara, ugodna ekipa. Unatoè mojoj i Sandinoj malo uspavanoj kondiciji, za 4h smo na vrhu, preko 1500 visinskih gore tražilo je i dobar odabir za dole: gdje se zadržalo najviše snijega za dobru skijaèu. 

Odabir je pao na Sovatnu, i pokazao se kao dobar! 10 cm pršiÌa od veèeri ranije je držao od 2500 - 2000m, a dalje ugodno omekšali proljetni gnjilec, na strmim padinama s pogledima na Stenu izvlaèili su svako malo uzvike oduševljenja. HvatajuÌi zadnje trake snijega debelo ispod bivaka pod Luknjom, tamo negdje gdje se skreÌe za smjerove u Steni skidamo skije i lagano još pola sata do auta, s osmjehom od uha do uha.

Nije mi žao što je ova sezona bila posveÌena ledu, zaista su turno skijaški uvjeti bili za razliku od prošle vrlo oskudni, no bez jedne dobre ture ipak ne može proÌi!

Rene01_Prvi snijeg pod stenarom
02_Magični prijelaz stenarskim vratcima
03_zadnji skok pred vratca
04_dalje prema vrhu u plavo bijelom raju
05_prečka, triglav  i Sfinga05_prečka, triglav i Sfinga
06_Zadnji metri hvatamo već malo dah06_Zadnji metri hvatamo već malo dah
07_sliding together again07_sliding together again
08_prašimo za stenom08_prašimo za stenom
09_Sanda i Gorazd09_Sanda i Gorazd
10_Spust s vizurama iz snova10_Spust s vizurama iz snova
00_po suhom s pogledom na Stenu00_po suhom s pogledom na Stenucreated by: zeljka @ 2015-04-22 23:51:57 / updated by: zeljka @ 2015-04-23 00:07:40