Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Gams na vrhu Skalaške & Gorenjske
gdje: Triglav
foto: Iva Kaštela, 08/2009

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Prusik-Szalay u Steni

From: Rene Lisac <rene.lisac@gmail.com>
Date: 2015-06-15 19:36 GMT+02:00

Kada vam partner slovenac kaže "enkraten grif", vi si to slobodno prevedite kao "jednokratan". Uhvatiš grif, osloniš se na njega i onda ga baciš èa. Prusik - Szalay, najduža u Triglavskoj sjevernoj stijeni, carstvo iskonskog alpskog krša, smjer je koja definitivno ima više dužina nego ukupno zabijenih klinova...

Put mojeg penjaèkog kartona po Steni krenuo je uobièajeno, od lijeve prema desno (Slovenka-Raz Sl. stebra-Nemška-Èop). Obzirom da jedina osoba s kojojm sam te smjerove penjao nije više sa nama, ozbiljno sam se pitao da li ĂŚu i kada taj niz i nastaviti. S druge strane Klemen, mladi i iskusni ali primarno zimski penjaè, svoj niz je nekonvencionalno zapoèeo u Zapadnom dijelu stijene. Njegov last minute poziv da popenjemo nešto skupa ovaj vikend, kada su veĂŚ svi odsjeèki školski i postškolski planovi za alpe otpali, došao je kao naruèen. Osim što sam osjetio da je došlo vrijeme da se spomenuti niz nastavi, odabirom smjeri Prusik - Szalay našli smo se upravo na pola puta, ja u nizanju smjerova u Steni s istoka, a on sa zapada. Obzirom da je Klemen iz Škofja Loke gdje moja sestrièna Jasna živi s obitelji veĂŚ godinama, to je bilo pravo mjesto otkud krenuti u 4h ujutro.

Smjer svoju titulu najduže u Steni primarno može zahvaliti podužem preèenju na ulazu: od ulaska u Skalašku po sistemu rampi kreĂŚe se dugo udesno blago uspinjuĂŚi se dok ne uhvati niz kamina i grapa, koji te zatim dižu prema grebenu (zahodni raz centralnog stebra) po kojem na kraju i izlazi i van na sam rub Plemenica. Iako ocjenama ne previše zahtjevan, prvi dio smjeri nam je psihološki bio najteži, vrlo vrlo loša stijena sa slabim osiguranjima, a veĂŚ je bar 200m vertikale ispod riti. Iako smo imali rani start od 7h pod smjerom, pomalo nas je zabrinjavao naš, radi sigurnosti, relativno sporiji nego oèekivani tempo, kao i crnkasti oblak koji se navukao na gornji dio Stene. Èim se stijena poboljšala u srednjem dijelu ubrzali smo tempo i za cca 4.5 h od ulaza dohvatili greben s pogledima na Amfiteatar i Sfingu.

Oblak i jak vjetar još uvijek su harali tik iznad nas što je moglo znaèiti hladne ruke, mokru stijenu, lošu vidljivost i neugodan vjetar sa slabom komunikacijom. I sve to upravo u najtežem dijelu smjeri s detaljima V koji su nas na grebenu tek èekali. No znajuĂŚi kakva je stijena i smjer ispod nas, dovoljan je bio samo pogled meĂ°u nama da bude jasno da je najsigurniji put samo gore, i to brzo. Na naše veliko zadovoljstvo, osim sve bolje kvalitete stijene i ljepote penjanja, tu našu odluku podržalo je i sunce koje nam je u kljuènim dužinama svako malo rastjeralo oblake i zagrijavalo put. Prekrasni kamini i zajede IV-V, provlaèenje kroz okno, oštri greben pa glatke ploèe i završni vertikalni zid ruba Plemenica, iskupili su smjer za sve gadosti i krš pristupa i prvih dužina. Sretni i s osmjehom od uha do uha iskaèemo van nakon 8.5h u smjeru, lagano surfamo preko Bamberga i niz Vrata do parkinga. Kupanac u ledenom potoku za povrat energije kao i pivica u hramu kod Aljaža u Dovju zakljuèili su ovu jaku turu.

Izazov smjeri osim njegove dužine, nisu toliko ocjene s kojim se susreĂŚemo, nego više krušljivost donjeg dijela smjeri i orijentacija. Svi izvještaji kao i MihelèiĂŚ u Slo stenama govorili su o teškom snalaženju i gubljenjima koja prijete. Naše iskustvo je bilo nismo fulali smjer više od metra, jer nevjerojatno logièno prati "najlakši prehod". Što se tiĂŚe skica tu je sasvim druga prièa - ima li smo tri razlièite i sve su bile krive. :-) Vrhunac mi je bio moment kad mi je Klemen, nakon što sam se dobrano namuèio s jednim previsnim skokom, izjavio da smo upravo popeli dužinu ocjene II-III, iako baš tada nimalo nije imao pojma gdje se na skici uopĂŚe nalazimo. Mudrac jedan. Puno II i III dužina potrebno je solirati unatoè kršu i ponekoj eksponiranosti, jer se dugaèki uspon vrlo lako pretvori u dvodnevni.

Smjer zaista ima jako malo klinova, štandovi ne postoje i treba ih dobro planirati jer su mjesta s dobrim policama i dobrom stjenom za štand oskudna, a da opet cugovi ne budu prekratki. Iako su frendovi bili glavna tema, svako malo zabili smo po klin, a jedan žuti DMM èok br. 4 koji smo našli pod smjerom (svoje nismo ponijeli - bravo mi) pokazao se kao najtraženiji i stalno smo ga stavljali, hvalili i slavili, kukali kad je ostao sluèajno partneru na pojasu. :-)

Dobro jutro Alpe, poèastite nas ovako svaki put!
created by: duksi @ 2015-06-19 22:12:15 / updated by: duksi @ 2015-06-19 22:14:43