Fotografski kutak: slike s penjanja.

Na fotki: Kre¹imir Milas
Smjer: Dvojni C, V-, A1/IV,III, 900m, JZ stijena Dinare
Foto: Hrvoje Jenei, 03/08

Učitaj iduęu fotografiju ...
AO HPD ®eljezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička ¹kola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knji¾nica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via StĆ¼dlgrat 29.04.2018 - izvjeĀ¹taj
IzvjeĀ¹taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruĆØje Monte Rose
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj s Kleka
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj iz Paklenice
Ljetna AlpinistiĆØka Ā©kola (LJAĀ©) - Izlet OkiƦ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su¹tina penjačkog iskustva jest u dono¹enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi¹e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguęuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svišaju. vi¹e


Kontakt

AO HPD ®eljezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Dolomiti, lipanj 2015.

From:Neven Kmetic wrote:

Tko zna po koji put u Dolomitima, ali po prvi puta u alpskim smjerovima

Utorak 23.6.

Našli smo se našli Ā®eljka il Sottosopra, Ivana la Sofferenza , Mac di Fresco, Wilder di Capo, Kasum la Pietra i moja malenkost Kmeco piu Giovane kod Bille na rotoru ne bi li krenuli prema Dolomitima.

Za mene prvi alpski izlet, za Ivanu drugi, a ostalima pitaj boga koji po redu.

Prognoza za prvi dan je loša, kaĀ¾u da je u Dolomitima kiša do naveĆØer, pa ne Ā¾urimo nego lagano vozimo prema Passo Sella (iznad mjesta Canazei) i po putu slavimo Perin roĆ°endan (slika 1).

PredveĆØer dolazimo na odredište, lociramo mjesto za spavanje na kojem su Ivana i Pero veƦ bili i tu se smještamo u naš Valley (Uprising) u predivnom ambijentu (slika 2) izmeĆ°u impozantnih stijena Pordoi i Ciavazes a u blizini su i Sella towersi.

 

NoƦ je bila hladna tako da smo se sjetili starog imotskog haikua koji je obiljeĀ¾io prvu noƦ:

Zima je…Pivac stoji na jednoj nogi
Vitar gonja lepušinu po guvnu
Je ladno, krvi ti issssove

Srijeda 24.6.

Budimo se, sunce nas lagano grije i kreƦemo penjati u prvi Sella stup. Penjemo Wilder i ja kao prva naveza, a Ā®eljka, Pero i Mac kao druga naveza (slika 3). Na suncu je lijepo toplo no u hladu je stijena hladna tako da smo po smjeru kopitali nogama kao da nisu naše, a i prsti na rukama baš nisu bili nešto topli. Dok smo mi penjali naš smjer Steiger (180 m, V-/IV) dva Austrijanca su nas nekoliko puta prešibala po susjednim smjerovima i spuštala se djelomiĆØno po našem smjeru. Ono što smo taj dan nauĆØili je abseil koji smo prozvali Austrijski abseil, a izvodi se tako da se prvi partner razveĀ¾e (ok prvo se upaniĆØari) onda provuĆØe svoj dio uĀ¾eta kroz abseil ring i opet se naveĀ¾e. Nakon toga ga drugi partner preko spravice spušta prema dolje (po jednoj niti, jel) i kad je ovaj dolje na štandu javlja ovome gore na moĀ¾e iƦi. Nakon toga se drugi partner razvezuje, baca svoju polovicu uĀ¾eta dolje i abseila se "normalno".

Dakle, došli smo na vrh prvog Sella stupa, malo se sunĆØali na vrhu i premišljali hoƦemo li dalje, no bilo nam je dosta hladne stijene i vratili smo se u naš Valley upraising kamp.

 

Haiku za taj dan glasi:

Evo nas Sella
Noge kao kopita
Austrijski abseil

 

ƈetvrtak 25.6.

Treba li napomenuti da je noƦ bila hladna, šatori zaleĆ°eni, a jutro nosi sunce i pregršt topline koju koristimo za penjane u Pic Ciavazesu. Ivana i Pero te Ā®eljka i Mac idu penjati Via della Rampa (335 m, IV+), a Wilder i ja idemo u Rossi-Tomasi (285 m, IV) gdje ja poteĀ¾em svoje prve vodeƦe cugove u Dolomitima (slika 4).

Ā®eljka i Mac odustaju i abseilaju se nakon popeta 3 cuga jer Maca boli prst na nozi i ne moĀ¾e nastaviti penjati.

Ja u smjeru nailazim na ĆØok (Wilder Ʀe znati naziv, uglavnom neki ultra fancy kakve si je sada Dukši naruĆØio), Wilder kao drugi vadi ĆØok i daje ga meni kao trofejni ĆØok za prvo voĆ°enje u alpskim/dolomitskim smjerovima.

Završavamo smjerove i vraƦamo se u naš Valley.

 

Haiku za ĆØetvrtak:

Slovenci kaĀ¾u štirka
U nas bi bila petica
Aqua di Scampi

 

Petak 26.6.

Petak nosi lijepo vrijeme i idemo prema Passo Gardena penjati u Sas Ciampac. Klacko je Wilderu preporuĆØio smjer Adang, pa što ne bi probali. Ā®eljka, Pero, Wilder i ja kreƦemo sa pristupom i pod stijenu dolazimo poslije 10 sati, a tamo imamo što vidjeti. Na svakom štandu po barem 2 penjaĆØa (a negdje i 3-4) i sve nekako sporo ide.

ƈekamo sat vremena (slika 5), vidimo neƦe to baš krenuti (a smjer ima 425 metara + 150 metara izlazne dvojke), tako da se odluĆØujemo da dan odmora i odlazimo u Corvaru na kavu, a onda pizzu i pivo.

Taj cijeli dan odmaramo i planiramo sutrašnje ustajanje u 6 kako bi pod smjerom bili veƦ u 8.

TraĀ¾imo mjesto gdje Ʀemo prenoƦiti i odluĆØujemo se za parking od Ā¾iĆØare ispod Passo Gardene.

 

Stijene svuda oko nas
Ljudi kao mravi u njima penju
Pizza i pivo u Corvari

 

Subota 27.6.

Ustajanje prije 6 i odlazak prema Sas Ciampacu. Pod smjerom smo prije 8. Ā®eljka i Pero kreƦu prvi, a za njima Wilder i ja. U stijeni nikoga, prava milina. Nakon 2-3 cuga vidimo dva helikoptera kako nadlijeƦu parking gdje Ivana i Mac spavaju svaki u svom šatoru. Kasnije saznajemo da je veƦ u 7 krenula biciklistiĆØka utrka i da je na parking došla gomila automobila, ljudi, dva helikoptera koji su valjda snimali za televiziju. Uglavnom pravi spektakl od kojeg su Ivana i Mac pobjegli i otišli na hodaĆØu turu.

A mi u stijeni peglamo po cugovima jer ima tu dosta posla. Malo se gubimo izmeĆ°u 4. i 6. cuga i Pero pronalazi lakšu preĆØnicu od originalne. Onda zaflaksa u sljedeƦem cugu pa ih mi prelazimo po nadamo se originalnoj varijanti.

PronaƦi frišku koru od banane u smjeru na štandu nekako ulijeva povjerenje da smo na dobrom putu. Wilder nalazi i klin tako da nam se Ā®eljka i Pero prikljuĆØuju. Nakon 7 sati penjanja izlazimo iz teškog dijela smjera, Peru nehotice gaĆ°amo kamenjem na izlaznom cugu. Na svu sreƦu sve dobro prolazi, kaciga glavu ĆØuva, a jednim kamenom je dobio u lakat. Ruka malo boli, ali na kraju smo smjera, ostaje nam 150 metara izlaska na vrh, slikanje (slika 6) i spuštanje po via normale nazad u dolinu. U zadnjih pola sata spuštanja nas sustiĀ¾e grmljavinsko nevrijeme tako da smo sumanuto trĆØali prema planinarskom domu ne bi li pobjegli od grmljavine i tuĆØe. Na kraju nas tuĆØa hvata zadnjih 200 metara prije doma i uspijeva nas fino namoĆØiti.

Sve u svemu uspješan dan s malo napetim završetkom.

 

Impozantan to je zid
Satima u njemu smo penjali
TuĆØa i grom

 

Nedjelja 28.6.

Nedjelja, dan za nešto kraƦi smjer jer valja se vratiti kuƦi. Napokon dolazimo na Passo Falzarego gdje je zadnja tri dana i naša ekipa u sastavu Stipe, ƈrnjak, Šapit i Borna. Nismo se vidjeli, ali smo neke od njih razaznali u smjeru Via del Buco u Piccolo Lagazuoiu, a prepoznali smo ih po Borninom flouroscentnom Jokeru.

Pero i Wilder su išli penjati via Dibona (V+) u Torre Grande di Falzarego (slika 7), no nakon 5 cugova su se abseilali jer se stvorio gadan zastoj u smjeru. Treba li napomenuti da su deĆØki odmah isprobali Austrijski abseil?!

Mac i Ivana kao prvi navez i Ā®eljka i ja (za tu priliku aka Soko-Štark) smo išli u osvajanje juĀ¾nog rebra u stijeni Hexenstein (180 m, IV+). Smjer prepun ljudi, no priĆØekali smo cca sat vremena da se svi maknu sa prvog i drugog štanda i lijepo smo onda uĀ¾ivali sami u stijeni. Mac je uspio naƦi neki full novi friend prije preĆØnice tako da je ukupan ulov na izletu jedan ĆØok i jedan friend.

Još sam u smjeru od Ā®eljke nauĆØio kako prebaciti penjaĆØa koji dolazi kao drugi na štand sa autoblocka na pojas da moĀ¾e

nastaviti kao prvi, a bez potrebe da se ovaj ulaĆ°ari.

Sve u svemu lijep smjer, zanimljiv silaz kroz vojne rovove i bunkere iz 1. svjetskog rata.

Uslijedio je povratak prema Zagrebu i pripremanje novih izleta.

 

Falzarego, Falzarego
Sije sunce, plavo je nebo
Mitraljesko gnijezdo

 

Genijalan izlet, genijalna ekipa, super smjerovi, predivni pejzaĀ¾i i jedva ĆØekam da tako nešto ponovimo!

 

KmecoSlika1
Slika2
Slika3
Slika4
Slika5
Slika6
Slika7created by: zeljka @ 2015-06-30 14:48:41 / updated by: zeljka @ 2015-06-30 15:35:27