Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: pogled sa vrha Begunj¹čice, gladne ptice
foto: Iva Ka¹tela, 02/2007

Učitaj iduęu fotografiju ...
AO HPD ®eljezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička ¹kola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knji¾nica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via StĆ¼dlgrat 29.04.2018 - izvjeĀ¹taj
IzvjeĀ¹taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruĆØje Monte Rose
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj s Kleka
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj iz Paklenice
Ljetna AlpinistiĆØka Ā©kola (LJAĀ©) - Izlet OkiƦ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su¹tina penjačkog iskustva jest u dono¹enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi¹e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguęuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svišaju. vi¹e


Kontakt

AO HPD ®eljezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

VjeĀ¾ba za asistente LJAĀ© - izvjeĀ¹taj sa Kamenjaka

Ove subote na Kamenjaku je bila upriliĆØena jednodnevna vjeĀ¾ba samospašavana namijenjena asistentima ljetne alpinistiĆØke škole.

  O TEHNIKAMA Kako je bilo i najavljeno vjeĀ¾ba je ukljuĆØivala slijedeƦe tehnike:

 • prva grupa tehnika
  • pristup sa sidrišta ozlijeĆ°enom partneru koji je penjao kao prvi (prema gore)
 • druga grupa tehnika
  • pristup sa sidrišta ozlijeĆ°enom partneru koji je penjao kao drugi (prema dolje)
  • sveti Bernard i švicarski škripac u realnim uvjetima
  • otpuštanje autobloka na sve moguƦe naĆØine

Prva grupa tehnika je raĆ°ena u kratkim sportskim smjerovima Pepo i Kruška, ispod kojih su zabušeni nova sidrišta na 1 spit + 1 klin (hvala Dadi što je ponio klinove i kladivo). Na kraju vjeĀ¾be su klinovi izbijeni, a ploĆØice uklonjene - ostali su vijci za slijedeƦu godinu.  

Druga grupa tehnika je raĆ°ena sa prvih sidrišta dugih smjerova "Široki kamin", "Duboki kamin", te "Ā®ljebetina".  

O NAƈINU PROVOƐENJA VJEĀ®BE Kao i na Kleku polaznici su bili podijeljeni u dvoĆØlane neveze, te su tako pristupali odraĆ°ivanju vjeĀ¾be. Na Kleku je vjeĀ¾ba bila odraĆ°ivana tako da je navez polaznika zajedno sa demonstratorom penjao jedan dugi smjer, te su tijekom tog uspona radili vjeĀ¾bu. Na Kamenjaku je vjeĀ¾ba bila odraĆ°ivana drugaĆØije: demonstratori su bili stacionirani na svojim vjeĀ¾balištima (specijaliziranima za jednu grupu tehnika), dok su se polaznici rotirali  / izmjenjivali.  

Ovakav naĆØin provoĆ°enja vjeĀ¾be se pokazao puno efikasnijim od onog koji je korišten na Kleku (ako izuzmemo to da su se demonstratori dobro nasmrzavali na hladnom vjetru).   Kamenjak se pokazao kao idealna lokacija za provoĆ°enje ovakve vrste vjeĀ¾be, zbog lako dostupnih laganih smjerova i komotnih polica na kojima se nalaze sidrišta!  

O DEMONSTRATORIMA Na vjeĀ¾bi je u svojstvu demonstratora sudjelovalo 9 ĆØlanova našeg odsjeka (abecednim redom):

 1. Dado MesariƦ
 2. Igor MarkoviƦ
 3. Irena Weigand
 4. Iva Rudi - RudaĆØa
 5. Krunoslav Gulden
 6. Neven KmetiƦ
 7. Petar Weigand
 8. Rahela Zadravec
 9. Sanda BanoviƦ

Moram ih sve pohvaliti, jer su unatiĆØ hladnom vjetru stojiĆØki drĀ¾ali svoju poziciju, neki zahvaljujuƦi grivi, ĆØak u kratkim rukavima i bez nogavica! ;)  

Ono što treba posebno istaknuti jest to da su tako malo vremena sa lakoƦom napravili kvantni skok od polaznika vjeĀ¾be (na Kleku) do demonstratora, koji sa punom sigurnošĆ¦u objašnjavaju sloĀ¾ene tehnike koje su tek nauĆØili. To samo pokazuju da razmišljaju svojom glavom, te tehnikama pristupaju sa razumjevanjem, a ne štreberski na pamet! BRAVO !!!  

O POLAZNICIMA S obzirom da je (pre)veliki broj demonstratora to dopuštao, ovu vjeĀ¾bu su osim naših ĆØlanova voljenog odsjeka pohaĆ°ali i ĆØlanovi susjednog i prijateljskog AO Velebita. Slijedi popis polaznika:

 1. Andrija BlaĀ¾iƦ (AOV)
 2. Borna Špalat
 3. Branimir JašareviƦ
 4. Marin Šapit
 5. Dejan Rudi
 6. Petar Krpan
 7. Suzana Antolin (AOV)
 8. Toni Nemet (AOV)
 9. Vedran GaliƦ (AOV)
 10. Vera JovanoviƦ

Svi polaznici su uspješno odradili sve vjeĀ¾be (neki doduše uz korištenje neregularnih sredstava  - Ketonala).  

Ono što valja primjetiti je velika mjera usuglašenosi u procedurama na koji dva odsjeka odraĆ°uju tehnike (npr bernard, otpuštanje autobloka).  

O KAPACITETU Na vjeĀ¾bi je sudjelovali 10 polaznika, odnosno 5 polazniĆØkih naveza, te je za njih postavljeno 5 vjeĀ¾bališta, kako nitko od polaznika ne bi morao ĆØekati na red. Pri tome su neki demonstratori ostali kratkih rukava, te su ili penjali nešto za sebe ili su sekundirali na nekom od vjeĀ¾bališta.   VjeĀ¾ba je poĆØela oko 10:00 u jutro, dok je zadnji navez polaznika sa vjeĀ¾bom završila nešto prije 18:00. Dio vremena je u startu izgubljen na pripremu sidrišta ispod sportskih smjerova.  

Kamenjak kao lokacija nudi veƦi broj lokacija pogodnih za odraĆ°ivanje navedenih vjeĀ¾bi (smjerovi "Nemam pojma" i "Školski"), uz eventualnu potrebu za bušenjem još jednog dodatnog sidrišta (u smjeru "Nemam pojma").  

Ovakva statistika vodi ka zakljuĆØku da bi se ova vjeĀ¾ba mogla bez problema organizirati za 16, pa moĀ¾da ĆØak 20 polaznika koji bi istovremeno odraĆ°ivali vjeĀ¾bu, pod uvjetom da bude osiguran potreban broj demonstratora.  

O ROŠTILJU Dan smo zakljuĆØili mini logorom na uobiĆØajenoj lokaciji ispod dalekovoda, uz peĆØenje nezaobilaznog roštilja (hvala majstorici roštilj Ireni), koji smo zalili pivom vinom i rakijom!   Dio ekipe je spavao u šatorima, a vlasnici Citroena u autima (to je Das Auto, a ne VW !!)  

O NEDJELJI Dok nas je u subotu cijeli dan propuhivao vjetar, a sunce rijetko mazilo (osobito demose koji su morali ĆØuĆØati u hladu), nedjelja nam je dala nešto bolje vrijeme sa više sunca i puno manje vjetra. Bilo je teško se odluĆØiti penjati ili leĀ¾ati na mekanoj travi ... ipak penjanje je prevagnulo, pa je ekipa dobro izlizala gotovo sve duge smjerove koje Kamenjak nudi.  

Osim penjanja, dio nas je "Duboki kamin" pretvorio u filmski set, gdje se uz ĆØeste povike "kamera - ide, zvuk ide, klapna i KAT" snimala tehnika otpuštanja autobloka. U glavnoj ulozi je bila Sanda, dok je Kmeco dobio prateƦu ulogu balasta, koju je s ponosom stojiĆØki podnosio (vidi sliku u attachmentu).  

Dan smo završili relativno rano oko 17:00. Dio ekipe je odmah otpiĆØio za Zg, dok se "tiha veƦina" spustila do Grobnika na peĆØena jetrica u Putniku (o ĆØemu Ʀe nam morati reƦi netko od tih Ā¾deronja, jer ja sam morao za Zg).  

ZAKLJUƈAK Mogu zakljuĆØiti da smo imali jedan ispunjeni i produktivni vikend, na kojem smo se uspjelo i ugodno druĀ¾iti.  

Uspjeli smo svi zajedno dobro utvrditi i steƦi sigurnost u neke napredne tehnike, što je dobra priprema za objašnjavanje osnovnih tehnika na školici koja samo što nije poĆØela!  

Pozdrav,

Nikola
created by: zeljka @ 2015-08-24 11:29:08 / updated by: zeljka @ 2015-08-24 14:12:27