Fotografski kutak: slike s penjanja.

Penje: Toni Bikię
Smjer: Stüdlgrat, III,A0/II-III, 500m
Foto: Hrvoje Jenei, 09/2007

Učitaj iduęu fotografiju ...
AO HPD ®eljezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička ¹kola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knji¾nica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via StĆ¼dlgrat 29.04.2018 - izvjeĀ¹taj
IzvjeĀ¹taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruĆØje Monte Rose
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj s Kleka
LJAĀ© 2017 - IzvjeĀ¹taj iz Paklenice
Ljetna AlpinistiĆØka Ā©kola (LJAĀ©) - Izlet OkiƦ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su¹tina penjačkog iskustva jest u dono¹enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi¹e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguęuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svišaju. vi¹e


Kontakt

AO HPD ®eljezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Zimski alpinistiĆØki logor - Cogne 20.-27.02.2016.

Nekad jednostavno treba samo otiƦi. Tjednima je grupica od 12 zainteresiranih pod koordinacijom Saleta i KA kalkulirala gdje i da li uopƦe iƦi po ovim visokim temperaturama, i na kraju je nas 7 reklo iưemo i to u Cogne.

VoĆ°a Dragec u navezi s Perom, Istarska naveza Ɛana i Davor, i sklepana trojka ST-RI-ZG Bocko, Frano i ja kojima su partneri u hodu odustali. Nitko od nas nije penjao led u Cogne, vodiĆØ nismo imali, nismo znali koliko ima leda, neki kao ja nisu znali ni s kim Ʀe penjati, prognoza je bila neizvjesna... no ipak smo se utrpali u kombi i otišli provjerit. Na kombiju pak preko velike slike Bijelih stijena piše: "Volte planine? DoĆ°ite na www.hps.hr". Pa valjda Ʀemo u bijelom svijetu naiƦi i na nekog ljubitelja planina pa da se pojavi i koji dodatni klik na HPS-ov web... 

Ralica u Gorskom kotaru, skupljanje na vratima jadrana, preskakivanje ograde na Decathlonu Brescia i iza 18 smo u apartmanima kompleksa Ciel Blue pod skijaškim stazama Pila na brdu iznad Aoste.

Osim punog kombija raznorazne opreme, skijaške i penjaĆØke, koja Ʀe nam omoguƦiti bogat outdoor tjedan, u apartmane smo dovukli priliĆØne koliĆØine kojeĆØega da nam osiguraju i indoor komfor i wellness: od neizostavnih lonaca graha i sarmi, preko tekuƦih i plinovitih dobrota do multimedijalnih sustava projektora, laptopa i zvuĆØnika.

Nakon dobrog penjaĆØkog dana redovito je slijedila izvrsna klopa najĆØešĆ¦e u reĀ¾iji by Bocko, dobrote by Pero i filmska veĆØer. Za savršeno svakodnevno montiranje plahte za projekciju i ostale visinske radove bio je zaduĀ¾en naravno Dragec.


  Da ne ispadne da se radi o nekom osnovnoškolskom maturalcu... ali kako u kratkom izvještaju opisati tjedan dana penjanja u srcu Alpa? Prvi dan je uz sve to trebao biti najtopliji pa smo se uputili u Valeille koja kreƦe iz mjesta Lillaz, nešto uz dolinu u odnosu na veƦi Cogne, dolinu koja obiluje slapovima (oko 80) na visini preko 1850m.

VeƦ iz daljine, s parkinga, moglo se vidjeti debele bijele linije koje se spuštaju niz sjeveroistoĆØne padine... i tu je sve poĆØelo.

Frano i ja ravno dva najbliĀ¾a slapa, Bocko u pješaĆØko foto izviĆ°anje doline, a ostali na ledene sportiƦe na upenjavanje.

NaveĆØer projiciramo Bockove fotke ostalih slapova i luĆ°aštvo od filma Sharp End ĆØime samo potpirujemo veƦ dobro zapaljeni entuzijazam.

Drugi najbogatiji dan penjanja, svi penju po barem dva slapa i padaju najteĀ¾e ocjene na kampu. Opet doza penjaĆØke psihodelije - Sharp End. Dan treƦi opet smo vrlo rano u istom kvartu, uspješno napadamo i slapove sa zapadne strane doline koji se veƦ pod jutarnjim suncem opasno zagrijavaju. 


 Ne bi ĆØovjek vjerovao, ali nakon tri dana meni je leda, slapova i inog bilo više nego dost. Dok drugi opet jaše led Lillaza, a Frane i Bocko penju svoj prvi samostalni slap, ja uzimam poludnevnu ski kartu na skijalištu Pila i istraĀ¾ujem malo kvart. Nakon pola danja fenomenalnih staza prijeĆØim oko 2 km grebena izmeĆ°u tri vrha gotovo identiĆØnih visina, Pointe Couis (2662 m) - Pointe  du Drinc (2662 m) - Pointe de la Pierre (2653 m). I bacam oko na prekrasni 3tisuƦnjak Pointe Valletta.

ƈetvrti dan je sad i drugima veƦ dost leda i stavljamo skije u pogon. Cilj je Ā¾iĆØarom do 2240 m, turno ski padinama Vallette do sedla i oštrim grebenom na vrh visok 3090m. Jedino Bocko radi wellness u kadi a Pero i Frane idu istraĀ¾iti dolinu Valnontey koja se diĀ¾e ravno iz Cogne i prema info od penjaĆØa koje smo susreli, takoĆ°er iako visoko, vrvi ledom. I debelo penju slap Cascada di Patri dok mi ostali, bolje naspavani, pod vedrim nebom i osunĆØanim padinama grabimo prema Valletti.

Na Dragecovu ideju, umjesto okolišanja preko sedla i grebena, okreƦemo se u direktne grape u sjeverozapadnoj stijeni, u potrazi za finom špurom za odskijati ili kako bi rekao naš Ogulinac "dobrom Ć°ombom". Grapa se zatvorila 100tinjak metara prije vrha otkud Ɛana i Davor skijaju, a Dragec i ja penjemo dalje prema vrhu. Nagrada je bila jedan od najboljih spusteva, oko 900m visinskih plutanja i ronjenja po savršenom pršiƦu, te još pola toliko po unatoĆØ kasnom popodnevu fino popeglanim ski stazama.


 Stvarno nam nije trebalo puno, malo pogled u vodiĆØ, malo izviĆ°anja, malo priĆØanja na štandovima sa supenjaĆØima... i korak po korak se sve otvaralo jedno za drugim. Zadnji, šesti dan smo se uputili u Valnontey gdje su Pero i Frane dan ranije uspješno savladali svoj slap i saznali za dodatne u blizini. Da sam bar dijelom Francuz potvrĆ°uje ĆØinjenica da stalno nalijeƦem na neke nenormalne i nabrijane Britance. Zadnji dan se po drugi put susreƦemo u slapu i opet neka izmišljena drama i kuršlus. Pogled na impozantni i svjetski slavni WI6 Repentance Super okrunio je naš posjet Cogne.


 Kamp 2016 obiljeĀ¾ila je neka bojazan hoƦe li biti uvjeta, koju smo mi iskoristili na najbolji naĆØin - Carpe svaki Diem - jer ne znaš kakav Ʀe biti iduƦi. Nije bilo jednom da su "odreĆ°ene naveze" si rekle ma idemo u još jedan, ili otkrile na silasku neki kratki komad leda, znajuƦi da Ʀe kasniti na dogovor kod kombija. Na kraju se penjalo svih šest dana logora, hvala Saši i KA na organizaciji, Dragecu na menaĆ°erstvu i logistiki, Peri na upornom upravljanju našim malim tenkom i svim ostalima na genijalnom društvu! 

Ponovilo se!
 

Na logoru "Cogne 2016" od 20. do 27. veljaĆØe popeti su slijedeƦi smjerovi:


DOLINA VALEILLE:

- Pattinaggio Artistico, III/3 180m

Ɛana PetroviƦ I Davor MatoševiƦ, Frano UdoviƦ, Ā®eljko Bockovac i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan DragiĆØeviƦ

- Lillaz Gully, III/3 M 200m

Ɛana PetroviƦ I Davor MatoševiƦ, Frano UdoviƦ, Ā®eljko Bockovac i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan DragiĆØeviƦ

- Hard Ice in The Rock, III/4 M 300m

Petar Kasum i Dragan DragiĆØeviƦ

- E Tutto Relativo, III/4+ 180m

Ɛana PetroviƦ I Davor MatoševiƦ, Frano UdoviƦ i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan DragiĆØeviƦ

- Tuborg, III/4-5 200m

Rene Lisac, Frano UdoviƦ i Ā®eljko Bockovac

- Lau Bij, II/5 80m

Rene Lisac i Frano UdoviƦ

 

DOLINA VALNONTEY: 

- Cascata di Patri, III/3 250m

Ɛana PetroviƦ I Davor MatoševiƦ, Frano UdoviƦ, Ā®eljko Bockovac i Rene Lisac, Petar Kasum i Dragan DragiĆØeviƦ

 

- Acheronte, III/3 300m

Frano UdoviƦ i Petar Kasum
  POINTE VALLETTA (3090 m), sjeverozapadna stijena:

- Direktna grapa, 70°,M 250m
- Lijeva grapa, 45°, S3/4 300m
Rene Lisac i Dragan DragiĆØeviƦ

 

 075_Davor-u-Patri-2
074_Davor-u-Patri-1
073_Bocko-vodi-duzinu-u-Patri-2
072_Djana-prva-duzina-Patri
071_Bocko-vodi-duzinu-u-Patri-1
070_Pristup-skijama-cascata-di-Patri
061_Pero-u-Hard-Ice-in-the-Rock
055_Frano-i-Rene-nakon-Lau-Bij
053_Rene-u-izlazu-Lau-Bij-1
054_pogled-niz-Lau-Bij
052_Rene-u-izlazu-Lau-Bij-2
051_Frano-i-Rene-u-prvoj-duzini-Lau-Bij
043_Rene-i-Bocko-nakon-Tuborga
042_Bocko-u-zadnjoj-duƅĀ¾ini-Tuborga
041_Rene-u-detalju-Tuborg
034_Dragec-u-mix-detalju-Lillaz-Gully
033_Frano-u-Lillaz-gully-2
032_Djana-u-Lillaz-gully
031_Frano-u-Lillaz-gully-1
023_Frano-u-Pattinaggio-Artistico
022_Rene-u-Pattinaggio-Artistico
Cogne - Cinestar
010_Davor-u-detalju-Tutto-Relativo
011_Rene-u-detalju-Tutto-Relativo
021_Djana-u-Pattinaggio-Artistico
076_Cascata-di-Patri-zadnja-duzina
080_Pointe-Valleta-pristup-skijama-1
081_Pointe-Valleta-pristup-skijama-2
082_Pointe-Valleta-uspon-SZ-stijena-1-(Dragec-i-Rene)
083_Pointe-Valleta-uspon-SZ-stijena-2-(Dragec-i-Rene)
084_Pointe-Valleta-uspon-SZ-stijena-3-(Dragec-i-Rene)
085_Pointe-Valleta-vrh-(Dragec-i-Rene)
091_Tim-Konj-2016created by: zeljka @ 2016-03-14 16:38:01 / updated by: zeljka @ 2016-03-14 19:15:20