Fotografski kutak: slike s penjanja.

skija: Gordan Budić
gdje: Hintertux, Austrija
foto: Gordan Dinter, 05/2005

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Di si bio 91, na Babi sam bio

Nakon dugog vremena literarne apstinencije nisam oèekivao da ĂŚe me jedan mali TS izlet potaknuti na izvještaj, no još manje je bilo vjerovatno da bi mogao, pakirajuĂŚi se u petak naveĂŚer, pretpostaviti što me sve èeka sutradan.


Sve je poèelo èinjenicom da uvjeti iskljuèuju sve opcije osim lagane turno smuke i mojim pozivom AOÂŽ da se svi, kao i novopeèeni turno smuèarji, prikljuèe. S druge strane Vanja StarèeviĂŚ je radio svoju propagandu i u petak naveèer smo završili na 4 auta i broju od 18, što je prema mojim saznanjima dosadašnji rekord u povijesti turno izleta.


 MeĂŚava i ralice na putu za Ljubljanu, masovni susret na Jesenièkom Petrolu, svježe zabijeljeno èarobno okruženje Karavanki i gomile dobrog raspoloženja. No AOÂŽ auto, uz Maria, Igora, Kmece i mene, vozi i konspirativni kamen smutnje - Kaštelu koja nas još od 5:50 na Kinky Crossu jaši da moramo iè na Dovšku Babu, pa Baba ovo pa Baba ono. Dva auta predvoĂ°ena upornim Vanjom nastavljaju prema Sella Nevei dok AOÂŽ i AOV (Bojko, Ines, Lux) auti grabe prema Babi pod motom: "Baba je Baba, al dvaput je dvaput". Naime Baba je bliža od Neveje ali i kraĂŚi spust, a gornji lijepi i otvoreni dio možemo odraditi dvaput.


 Cesta iz Dovja je fest zasnježena i moj crni 4x4 visoko na gozdnoj cesti ostavlja putnike i vraĂŚa se po AOV-ce da im skratimo pristup. Lanci su gore, koènica, zanosi stražnji kraj, puštanje koènice da se ispravi smjer, semti taman auto u suprotnom smjeru, pa opet koènica, proklizavanje na ledu pod snijegom, volan u desno, uz poljubac sa slovencom završavam u grabi. Long story short, dok vadimo traktorom crnog miceka iz grabe ostatak ekipe odlazi na turu a ja ostajem ispunjavat izvješĂŚa... Ispostavilo se da sam sudarom poèastio Vojka Buèera, legendarnog alpinista iz 60'ih i 70'ih, koji je s partnerom ponovio Sfingu prvi odozdola i stanuje 100m iznad mjesta cirkusa. ÂŽena èaj i kolaèe, Vojko njihov domaèi pelin - izvještaj se razvukao u rakijanje, èavrljanje i zezanciju do iza podne. Ipak pozdravim se s Vojkom, autu više ne možemo pomoĂŚi, a brda i dalje zovu.
 

S pelin raketom u riti udarim tempo da sustignem ekipu koja je negdje razbana na pol brda. Prvo sustižem AOVce koji su kasnije krenuli i pred vrh nalazim ostale. Na tabli piše Dovška Baba 1891 gdje imamo grupni fotosešn na temu "Disi bio 91', pa kaj di sam bio, bio sam na Babi, i to još 1891...." Spust je bio solidan, u blago otežanom pršiĂŚu i dalje jurnjava po šumi (uz naganjanje srna) i cesti do auta.

Iako dost smoreni na kraju, Kmeco i Igor su muški i sa zadovoljstvom odradili svoje alpsko turno krštenje. U birtiji kod Aljaža opet 4 auta, kao da se nismo niti razdvojili. A Baba nije na kraju dala dvaput no zato su tu novi prijatelji s kojima ĂŚu se družit, u najmanju ruku, oko osiguranja.

Rene Lisac

 00_novi prijatelj
01_zaflitani julijci
02_flanjke
03_oblacki
04_mac prema vrhu
05_Kastela prema vrhu
06_navlace se oblacki
07_krijesta
08_di si bio 91created by: zeljka @ 2016-03-14 19:25:07 / updated by: marko @ 2016-06-04 17:38:15