Fotografski kutak: slike s penjanja.

Buši: Krešimir Klasan, Klacko
Smjer: Tri mesara buhu klala, 5a, 70m
Foto: Hrvoje Jenei

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Alpinisticki cetvrtak u Slovenskom domu u Zagrebu: Martina Èufar Potard

## petak 12.5. u 20h

Ovog proljeĂŚa u Slovenskom domu u Zagrebu ugošĂŚujemo svjetsku prvakinju! Martina Èufar Potard istaknuta je sportska penjaèica i takmièarka koja se 2001. godine okrunila ovom laskavom titulom. Iako joj je to bio takmièarski vrhunac karijere, na iznimno visokoj razini aktivno penje od najranijeg djetinjstva sve do danas. Presjek njenih aktivnosti seže od natjecanja preko teških sportskih smjerova sve do znamenite Sfinge u Triglavu.

Pošto krajem osamdesetih u Sloveniji nisu postojali sportsko-penjaèki klubovi i škole, Martina je s dvanaest godina završila alpinistièku školu i položila ispit za alpinistièku pripravnicu. Ipak, njena prva ljubav bilo je sportsko penjanje gdje se natjeèe od 1990. s više osvojenih državnih prvenstava i postolja u Svjetskom kupu. Dugu i uspješnu natjecateljsku karijeru završila je 2006. godine a sa sigurnošĂŚu se može reĂŚi kako je bila predvodnica cijele jedne generacije uspješnih natjecateljica iz Slovenije.

Osim u penjanju po umjetnim stijenema, Martina je podjednako uspješna i u pravoj stijeni. VeĂŚ 1997. godine postala je peta žena na svijetu koja je savladala smjer ocjene 8b+ a zatim je 2005. godine još jednom podignula ljestvicu te dosegnula ocjenu 8c. Bavi se i penjanjem dugih sportskih smjerova. Zapažen je njen uspon u tristo metara visokom smjeru Hotel Supramonte na Sardiniji gdje dvije penjaèke dužine nose ocjenu 8b.

Iako alpinizam nikada nije bio njen primarni fokus, nipošto se ne bi moglo reĂŚi kako Martina nema što za reĂŚi o tom polju djelovanja. Djetinjstvo provedeno u Mojstrani, na ulazu u dolinu Vrata s pogledom na Triglav, sasvim sigurno ĂŚe prije ili kasnije penjaèicu njenog kalibra prizvati u Stenu. Nakon prvog uspona, s dvanaest godina u Slovenskom smjeru, svakih par godina vraĂŚala se u Triglav. Iza nje su Nemška smer, Èopov steber, Raz mojstranških veveric i Obraz Sfinge.

Na vlastito iznenaĂ°enje, 2010. godine proglašena je slovenskom alpinisticom godine. Sjajna je to ilustracija kako je granica izmeĂ°u sportskog i alpinistièkog penjanja imaginarna. Martina je praktièki niti ne primjetivši, jednostavno penjuĂŚi, te godine nanizala naprosto fascinantan popis smjerova koji joj je priskrbio tu titulu.

Les dents de l'amer (Balme/Cluses), 150m, 7c+
Axe du mal (Tadrarat/Taghia), 500m, 7c
Rouge Berbere (Tadrarat/Taghia), 560m, 7a+/trad
Babybel    Paroi de (Cascade/Taghia), 300m, 8a, prvo ponavljanje
L'oeil de Lynx (Timghazine/Taghia), 250m, 7a+
Super Dupont (L'aiguille du Midi), 160m, 7b/trad
Police des glaciers (Pointe Adolph Rey), 250m, 6c+/trad
Arrete de Purtshceller (Ag. Purtscheller), 300m, V+
Ligne blanche (La Chandelle), 200m, 7a+/trad
L'echo des alpeges (Gran Capucin), 400m, 7a+/trad
Draculacescu (Blatiere), 250m, 6c+/trad
Duel (Balme/Cluses), 170m, 8a
Sunset boulevar (Haegefljel/Norveška), 500m, 6b/trad
Bonne ethique (Trident de Tacul), 150m, 6c+/trad
Elephant rock (Yosemite), 150m, 7a+/trad
Le Corazon (El Capitan), 1000m, 8a(C2)/trad

Danas živi u Chamonixu sa suprugom i dvoje djece, aktivno penje te je zaposlena u sportskoj jedinici slovenske vojske.plakatcreated by: marko @ 2016-05-03 08:58:20 / updated by: marko @ 2016-05-03 08:58:57