Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Siniša Alavanja, Vranjska draga
foto: Iva Kaštela, 11/2007

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Branko ŠeparoviÌ: najuspješniji zg himalajac

Mjesto održavanja: SC, Savska 25, Dvorište Teatra &td. U sluèaju kiše Polukružna dvorana Teatra &td.   Program je realiziran u suradnju sa Studentskim centrom u Zagrebu - Kulturom promjene. Ulaz je slobodan.

Branko ŠeparoviĂŚ najuspješniji je zagrebaèki himalajac. Èlan je PDS Velebit, pripadnik Gorske službe spašavanja, skijaški i spašavateljski instruktor. Sudionik je Prve hrvatske alpinistièke ekspedicije Grenland 1971. Zatim je slijedio uspon na McKinley 1978. a 1979. vodio je ekspediciju na Mt. Kenya, kada je popet raritetni smjer, Dijamantni kuloar. Poznat po svojim iznimnim fizièkim sposobnostima, bio je vrijedan èlan mnogih ekspedicija: Alpamayo (1981), Kang Guru (1982), St. Elias (1983), Patagonija (1983), Ruwenzori (1985), Ngozumba Kang (1987), Tian Shan (1989). U dva navrata bio je pod Everestom u pokušajima ispona iz Tibeta (1989. i 1997) te na Annapurnu I. (1990). Godine 1995. uspeo se bez dodatnog kisika na Cho Oyu te se s njega, kao treĂŚi èovjek na svijetu kojemu je to uspjelo, spustio na skijama. Slijedio je uspon na još jedan himalajski vrhunac, 1998. godine popeo se na Shisha Pangmu.
Mnogi ŠeparoviĂŚa povezuju s turnim i planinskim skijanjem. To potvrĂ°uju i prvi hrvatski uspon i spust na skijama s najvišega vrha Kanade, Mt. Logan (2001) odnosno skijaški spust s Muztagh Ata (2009). Proèelnik je Komisije za planinsko skijanje HPS-a.

Pored ove službene i šture bilješke bilo bi nedopustivo ne zapisati kako se radi o pravom "Velebitašu", spremnom ljubav prema planinama zaèiniti drugim aktivnostima. Svirao je u zloglasnim "Èmarnim ubrušĂ¨iĂŚima", kultnom bendu iz '80ih a zatim i u GSS Blues Bandu. Vjerojatno je prvi zagrepèan kojemu je palo na pamet biciklom otiĂŚi pod Gross Glockner, a zatim se i popeti na najviši vrh Austrije. Na dobrom (ili zlom?) je glasu kao britak, duhovit, direktan. 

Njegovo predavanje biti ĂŚe posebno po tome što možemo oèekivati neke raritetne video snimke iz povijesti domaĂŚeg alpinizma.

Program je dio serije predavanja "Druženje pod zvijezdama" kroz koju se prisjeĂŚamo srednje generacije domaĂŚih alpinista. Njihove aktivnosti danas je zanimljivo promatrati jer se radi o vrijednim uspjesima neodvojivim od širih društvenih okolnosti. Prièa je to o društvenoj tranziciji iz perspektive jedne sasvim male i nevidljive povijesti.  

plakatcreated by: marko @ 2016-09-12 13:06:39