Fotografski kutak: slike s penjanja.

Penju: Sanda Šarko i Vlado Sarkotić
Gdje: Rž, sjeverna grapa pred spust (IV, S4+ 55/50 st)
Foto: Rene Lisac, 05/2011

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

AOÂŽ NAS - Sjeverna triglavska stijena

Baton, beton, samo beton, deci treba beton. U našem sluèaju Stena. Ne nije tipfeler ovo veliko S, veĂŚ se radi o sjevernoj Triglavskoj stijeni. Dva vikenda zaredom ÂŽeljeznièarci su uživali u njoj. Prvi vikend, 3. rujna naveèer iz Zagreba kreĂŚemo Mirka, Krešo, Orsat i Wilder u jedom autu i Dora, Dragec, Petar i ja (Ivana Samaržija) u drugom autu. Spavamao u Šlajmerici kraj Aljaževa doma koji je krcat. Ako se tri sata sna mogu uopĂŚe nazvat spavanjem. U samo svitanje krenuli smo prema smjerovima - Mirka, Krešo, Dragec, Dora, Petar i ja u Bavarsku, a Orsat i Wilder u Skalašku-Gorenjsku. Problemi za mene veĂŚ na samom pristupu, totalno iscrpljena i iznemogla dolazim do pod smjer gdje umalo ostajem bez doruèka kojeg sam na jedvite jade strpala u sebe (ak razmete na kaj mislim :) ). Tu radim najbolju odluku koju sam tada mogla donijeti. Zbog loše kondicije i ne baš dobrog stanja odustajem od plezanja. Petar se navezuje sa Mirkom i Krešom, a iza njih pièe Dora i Dragec, penju Bavarsku s izlazom Zimmer Jahn. Ja se spuštam u dolinu Vrata gdje po povratku, ispod Slovenke snimam i gledam spašavanje iz Slovenke. Toga vikenda izvlaèili su nekoliko ljudi iz tog istog smjera, uz jednog poginulog nažalost. I dok su je ekipa uživala u plezanju po Steni, ja sam se šetala po dolini i obišla Mangarstko jezero.

A ovako je svoj prvi uspon opisala Dora:
"Pero je vodio Mirku i Krešu, a Dragec mene u Bavarsku. Malo sporiji tempo, malo razmišljanja i traženja po smjeru i eto ti rezultata od 12sati u smjeru, ukupni poduhvat 18 sati. Pristup ok, smjer ok, izlaz ok, silaz ok, al sve zajedno žestoki poduhvat i pred kraj potpuna muka. Zapravo sam zadnjih 2 sata silaza samo vrtila u glavi kak brda nisu za mene, kak želim ležat na plaži. I onda još onaj put u Zagreb, haos!"


Na kraju su svi kod auta, iako umorni, bili sretni i zadovoljni, barem se meni tako èinilo. :)

 

Drugi vikend, 10.rujna ponovno kreĂŚemo u napad na Stenu. Ja se u startu odluèujem na hodaèku turu da malo poradim na kondiciji. Sa mnom u hodaèu idu Vera i ÂŽeljka Marinkova. Petar i Marin penju Skalašku-Gorenjsku. U drugom autu Dora i Tomo idu u Kratku Nemšku, a Toni s Europljanima (citiram Doru) završio na VršiĂŚu. Nas sedam spava u Aljažu. Deèki i kombinovani navez Dora i Tomo udaraju spartanski rano i rano ujutro ulaze u smjer.

Citiram Dorin opis plezanja drugi vikend zaredom u Steni:
"Plan je bio ÂŽeljin kamp u Vratima. Jedan auto je odustao, neki su se pogubili u prijevodu, na kraju išlo nas tri auta. BegiĂŚ je s Evropljanima završio na VršiĂŚu, a nas je ostalo 3 naveza koji se meĂ°usobno nisu ni vidjeli, osim dve minute na doruèku u 5 ujutro :) Tomo i ja išli u Kratku Nemšku i Zimmer Jahna. Bila sam na ulazu i izlazu vikend prije, pa bi trebala znat to sve pogodit. Tak je i bilo, osim kaj smo po smjeru malo skrenuli, pa smo popeli varijantu po krušljivim tornjevima i spojili se abseilom natrag na Nemšku. To je bilo dost uzbudljivo dok nismo skužili gdje smo, a i ocjenu smjera smo podigli, to je Tomo sve vodio. I još neku ploèu V je nepotrebno popeo, to bi bila zagorska varijanta, inaèe je smjer više orjentacijski nego penjaèki zadatak. Èim smo se doèepali izlaza poèela je kiša, pa onda i tuèa. Nije dugo padalo al je stijena bila mokra, taman za soliranje Zimmer-Jahna. Onda smo skužili da su to sve budalaštine (citat T. LopandiĂŚ), pa smo se u gornjem dijelu navezali. Izašli oko 18 sati, kod skretanja za Stanièa odluèili se ipak spustit u Vrata, kod Aljaža smo bili u pol 23. Dakle ukupno 17 sati, ali uz lakši tempo spuštanja i više pauzi bilo je dosta podnošljivije nego prvi vikend."


Vera, ÂŽeljka i ja odluèile smo se za turu Aljaž-Luknja-Pogaènikov i natrag dole. Lagano s noge na nogu napredujemo to jutro prema Luknji s nekoliko stajanja ispred Stene jer smo dalekozorom škicale deèke dok penju Skalašku-Gorenjsku. Dakle, zakaj prije nisam imala dalekozor??!! Vrhunska stvar! Obzirom na malo sporiji tempo odluèujemo da ne idemo na Pogaènikov dom veĂŚ da se popnemo na Bovški Gamsovec i onda dole èez Sovatno na Aljaža. No, meĂ°utua, kako to veĂŚ biva, planovi su ostali samo planovi. Po dolasku ispod Gamsovca nas tri odluèile smo napraviti kratki brejk i pojest pa nastavit dalje. Na predivnoj livadici pogled je pucao na Stenu gdje smo opet dalekozorom škicale naveze u njoj. Idilu su prekinuli grozni oblaci koji su se približavali Steni i dolini Vrata. Plan je bio - bežanija dole kroz Luknju. Taman se spremile kad je poèeo pljusak. Pogled na Stenu bio je grozan, pa mi je ovaj naš pljusak u usporedbi sa našima u stijeni bio niš. Deèki su bili debelo u sivom oblaku. Iako im je u planu bila bežanija iz smjera, odluèili su nastaviti dalje kad je prestala tuèa koja ih je granatirala u Skalaškoj.

Citiram Marinov kratki opis iz Stene:
"U subotu ja i Kasper Buba (Petar) popeli Skalaška in Gorenjska smer (ili ti ga Skalaška z Ladjo smer) V+, 1000 m u sjevernoj Triglavskoj. Cjelokupna avantura (od parkinga kraj Aljaža i nazad) je trajala od 5 ipo ujutro pa sve do cca. ponoĂŚi. Penjanje nam je išlo brzo, ali nas je usporilo jedno moje flaksanje, nevrime sa kišom i tuèom i odstup po nauljenom Bambergu."


Mi cure spustile smo se dole i guštale u 'noĂŚnom životu' Kranjske gore. Tu veèer stigli su Rene, Orsat i Èrnjak koji su u nedjelju penjali Visiakov pa smo s njima kratili vrijeme do dolaska deèkiju. U Zagreb stižemo u pola 4, kak sam vozila uopĂŚe se ne sjeĂŚam.

Moram napomenuti kako su oba vikenda bila organizirana kao dio NAS-a gdje su iskusni vodili one manje iskusne u neopremljene smjerove u stijeni. Stena je izabrana kao vrhunac NAS izobrazbe. Kako god dva divna vikenda u Steni!

 

Ivana

 AOĹ˝ NAS - Sjeverna triglavska stijena
Bavarska 1
Bavarska 2
Nemska 1
Nemska 2
Skalaska-Gorenjska 1
Skalaska-Gorenjska 2
Setnjacreated by: kmeco @ 2016-09-21 16:09:27 / updated by: kmeco @ 2016-10-20 11:05:47