Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Neven Petrović u pohodu na Gran Sasso d\'Italia
foto: Nada Dabo, 08/2007

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

GDSK 2016

Unatoè najavljivanom lošem vremenu, Izidor, Branimir i ja, donijeli smo èvrstu odluku da krenemo na ovogodišni Memorijal GDSK 2016. To nismo smatrali samo još jednim penjaèkim izletom, iako smo se veselili penjanju, veĂŚ smo to smatrali i moralnom obavezom nas èlanova jedne male zajednice, penjaèke zajednice. Memorijal, kao što to i samo ime govori je prilika da se sjetimo naših nedavno poginulih èlanova i na taj naèin im odamo poèast te se jednom godišnje podružimo i upoznamo s ostalim penjaèima. TakoĂ°er, s obzirom na to da je AOÂŽ sudjelovao u organizaciji kampa odluèili smo se bar mi pojaviti kao predstavnici našeg Odsjeka i Društva.

Krenuli smo u petak 07.10. u 21.30 sati i stigli smo u Brela u 2.00 poslije ponoĂŚi. U Brelima nas je doèekao natpis „Alpinistièki kamp“ na magistrali koji je upuĂŚivao da smo na dobrom mjestu. Tu su nastali problemi jer nitko od nas još nije bio na GDSK i nismo znali gdje se toèno nalazi kamp. Uz malo lutanja i puno sreĂŚe nabasali smo na kemijske WC-e i parkirane automobile koji su bili dupkom puni penjaèkom opremom. Znali smo da smo na dobrom mjestu i razvili smo šatore uz zavijanje bure s Biokova.

Ujutro nas je doèekao predivan dan i bilo je potrebno samo popiti kavu i odluèiti u koji smjer ĂŚemo iĂŚi. Odluka je pala da se držimo ÈujiĂŚevog vodièa jer je to bilo jedino što smo posjedovali u papirnatom obliku i sa najboljim opisima nama dostupnim. Odabrali smo strijenu „Vrisove glavice“ na kojoj se nalazi skoro 30 dugih sportskih smjerova duljine 100 – 150 m ujednaèenih težina od 5a do 6b+ sa predivnim pogledom na obalu, more i otoke. Naš smjer bio je G.R.B. 3. 5c, 130 m. Penjali smo u troje što je bilo nešto novo Branimiru i Izidoru. Nakon ispenjanog smjera i po završetku ugodnog dana uslijedio je program GDSK koji se održavao u školskoj dvorani. Tea ÈalogoviĂŚ je održala predavanje na temu Erasmusovog projekta „Penjanje za sve“ koji se održavao u Èeškoj a nakon nje su Ivan Vitez i Mario Musulin održali predavanje o svojim alpinistièkom uspjesima i u kratko su predstavili svoju penjaèku karijeru od trapavih poèetaka do sadašnjih, a nadajmo se i buduĂŚih vrhunskih rezultata. SAK Ekstrem je u to vrijeme pripremio odliène gradele nakon kojih smo doslovno polizali prste.

Te noĂŚi sruèila se ozbiljna kiša na nas i rastjerala dio ljudi u šatore kao i nas. Tijekom noĂŚi i jutra bili smo uvjereni da u nedjelju neĂŚe biti ništa od penjanja veĂŚ smo mislili da ĂŚemo krenuti rano za Zagreb ali na svu sreĂŚu, prevarili smo se. Oko 9 ujutro nebo se otvorilo i bili smo blagoslovljeni za još jedan predivan dan, koji smo odluèili opet iskoristiti u Vrisovim glavicama. Popeli smo, opet u troje, smjer Bodri morning 5b, 100 m, nakon èega smo se popakirali, pozdravili se s ljudima i odvezli se za Zagreb. Sve u svemu, predivan vikend ugodno druženje i odlièno penjanje.

Tomislav LopandiĂŚGDSK transparent
Izidor
Branimir
Tomislav
Abseil s pogledom
Hodanje s pogledom
Samo pogled
Ekipacreated by: kmeco @ 2016-10-20 10:48:26 / updated by: marko @ 2016-10-20 22:54:18