Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Siniša Alavanja
gdje: Torre di Sella (Italija)
foto: Trpimir Jakovina, 07/2006

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Mladi škripavac

ÂŽelja za Alpama potpaljena friškim informacijama iz Zimmerjanke u Steni od slovenskih kolega koji stvaraju zavist, lansirala je Keleta, Dugog i mene na Bivak IV. Pogled na sjevernu stijenu Stenara nije baš obeèavao i subota je veĂŚ lagano curila prema ranom zimskom zalasku sunca, ali svejedno nabacujemo izvidnicu u Prevèevu smjer 4/2 250m.

Prvi strmi cug - škripavac. Duga preèka ulijevo, pa opet gudura s ledom i škripavcem. Još jedan fenomenalni strmi cug završava prilièno lošim štandom i iznad kojeg nas suhih 12-ak metara dijeli od fino zalivenog drugog dijela smjera. Prvih 6-7m jezivog èaèkanja miksa s još gorim osiguravanjem na olakšanje sviju završavam spuštanjem s dobrog klina do mjesta za postavljanje apseila i u sam sumrak koraèamo nazad do bivka.

Misao o topljenju snijega, toplom obroku i èaju biva brutalno rasplinuta suoèavanjem s nekompatibilnosti izmeĂ°u keletove kartuše i mojeg kuhala. Na sreĂŚu uskoro pristigli Jetboil osim što je nahranio veselu slovensku petorku, osigurao nam je dodatnu litru vode za iduĂŚi dan.

Nedjelja je osvanula sunèana i vedra s nešto vjetra, Dugi se penje na Križ a Kele i ja idemo u istraživanje u smjeru Dolkove špice i Škrlatice. Potpuno proizvoljno muvanje pod sjevernom stranom Dolkove špice i uspon preko sedla na vrh predstavljalo je totalni užitak jer je sve zaliveno u tvdu podlogu. Spust po omekšaloj južnoj strani nazad do Bivka i u dolini smo veĂŚ oko 14h.

Izvrstan kondicijski i estetski izlet, dovlaèenje penjaèke opreme do bivka je bar nešto bolje bilo iskorišteno od silne klope koja se u nedostatku plina neskuhana vratila u dolinu. Tko ima slobodan iduĂŚi vikend, nek se svakako uputi iznad 2000m jer ĂŚe èini se uvjeti izdržati. Triglav izgleda zaliven do kraja, Milerjev kamin, Veseli tobogan i tako to pa navali narode! :-)

 

Rene  Bivak Stenar
4. cug detalj
4. cug detalj odozgora
Zadnji stand
Prema Dolkovoj
Kele u seceru
Spustcreated by: kmeco @ 2016-12-06 15:57:09 / updated by: kmeco @ 2016-12-06 15:57:47