Fotografski kutak: slike s penjanja.

ęto: prelazak ledenjaka
Gdje: Ande, Peru
Foto: Tihomir Frangen, 2008.

UŔitaj iduŠu fotografiju ...
AO HPD «eljezniŔar
Povijest odsjeka
AlpinistiŔka ╣kola
AlpinistiŔki i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjiżnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Penjanje u suhoj stijeni

Penjanje u snijegu i ledu

Ekspedicije

Visokogorstvo

Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via St├╝dlgrat 29.04.2018 - izvje┬╣taj
Izvje┬╣taj o pohodu - ekspediciji 2017. u podru├Ęje Monte Rose
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj s Kleka
LJA┬ę 2017 - Izvje┬╣taj iz Paklenice
Ljetna Alpinisti├Ęka ┬ękola (LJA┬ę) - Izlet Oki├Ž i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Su╣tina penjaŔkog iskustva jest u dono╣enju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. vi╣e


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omoguŠuje jednostavan naŔin za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se svi­aju. vi╣e


Kontakt

AO HPD «eljezniŔar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Kavkaz, 1974.

SEDMI JUGOSLAVENSKI POHOD NA KAVKAZ

Vladimir Mesari├Ž

Ovogodi┬╣nji jugoslavenski pohod na Kavkaz prvi je, i nadajmo se posljednji, od pohoda sa tako tragi├Ęnim zavr┬╣etkom. Pogibija na┬╣ih alpnista Urse Vrdoljaka, Nenada ├łuli├Ža, Viktora Tabakovi├Ža i Ante Bedalova dala je nesretno obilje┬żje cijelom putovanju. Vratili smo se utu├Ęeni i umorni. A po├Ęelo je tako lijepo.

U prosincu pro┬╣le godine dobili smo slu┬żbeni poziv iz Moskve da petnaest na┬╣ih alpinista posjeti alpinisti├Ęki logor Elbrus, a isto toliko sovjetskih alpinista da za uzvrat boravi u na┬╣oj zemlji. Zaredalo je dopisivanje i sastanci. U o┬żujku je kona├Ęno sastavljena lista ├Ęlanova ekipe. Bili su to: Tomislav Vra├Ęevi├Ž (AO Ni┬╣), ┬«arko Gostovi├Ž (AO Beograd), Muhamed ┬ęi┬╣i├Ž, Muhamed Gafi├Ž (AO Sarajevo), Ivan Kotnik (┬ęAO), Jo┬że Ro┬żi├Ę (AO Mojstrana), Stane Klemenc (AO Dom┬żale i AO Kamnik), Marjan Prelog (AO TAM), Silvester Jo┬╣t (AO Celje), Urso Vrdoljak, Viktor Tabakovi├Ž (AO Velebit), Ante Bedalov, Nenad ├łuli├Ž (AO Mosor), Velimir Bari┬╣i├Ž i Vladimir Mesari├Ž (AO ┬«eljezni├Ęar-Zagreb).

Treninzi su bili individualni. Sudionici pohoda sastali su se prije odlaska na Kavkaz u Kamni┬╣koj Bistrici sa Tonetom ┬ękarjom koji je ve├Ž bio u tom alpinisti├Ękom logoru. Dopisivanje i administraciju prije polaska vodio je Franci Savenc, predsjednik Koordinacione komisije za alpinizam PSJ, dok se Viktor Tabakovi├Ž pobrunuo oko organizacije samog putovanja. U dogovoru od 21. III 1974. sa Franci Savencom i Pavlom ┬ęegulom, predsjednikom Komisije za pohode u strana gorja, preuzeo sam 10. VII, na aerodromu Brnik, vodstvo pohoda.

Tro┬╣kovi su iznosili preko 7000 dinara po osobi, a sastojali su se od 4000 dinara pologa za boravak alpinista iz SSSR-a kod nas, te od 2360 dinara za povratnu avionsku kartu. Osim toga, svatko je morao upotpuniti ili obnoviti opremu i nabaviti filmove. Neki od ├Ęlanova pohoda dobili su veliku pomo├Ž od svojeg mati├Ęnog plaininarskog dru┬╣tva, dok su se drugi morali prili├Ęno zadu┬żiti.

Sa Brnika kod Ljubljane po┬╣li smo 10. srpnja 1974. i isti dan istigli u Kijev. Tamo smo se sastali s na┬╣im budu├Žim pratiocem Ahmetom Sabaginovim, koji nas je sve do odlaska iz SSSR-a pratio i pomagao nam u dobru i zlu.

Nave├Ęer 12. VII stigli smo u alpinisti├Ęki logor Elbrus. U sovjetskim alpinisti├Ękim logorima obi├Ęaj je da se stranim alpinistima dodijeli konzultant-alpinist, dobar poznavalac podru├Ęja u kome grupa namjerava djelovati. Nama su dodijelili izvanredno sposobnog Georgija ├łihradzea, majstora sporta.

Prema ranijem dogovoru za svoj smo prvi uspon odabrali Elbrus. Nakon obaveznog ispunjavanja mar┬╣rutnog lista i lije├Ęni├Ękog pregleda, krenuli smo 14. VII na Elbrus. Do poznate »Ku├Že jedanaestorice« (Prjut 11) na 4100 m vodio nas je ├łihradze. Do samog vrha i┬╣li smo sami. Od nas petnaest, trinaest nas se popelo na zapadni vrh (5633 m). U logor smo se vratili 17. Vll.

Slijede├Ži su dan po├Ęele pripreme za uspone koji su trebali znatno dulje trajati. Podijelili smo se u tri skupine od kojih je svaka imala svoj cilj. Jedna je grupa odabrala Mi┬╣ljajevski smjer (VI) u sjevernoj stijeni ├łatin Taua, druga Centralni smjer u sjevernoj stijeni Ullu Tau-Cana (Vb), a tre├Ža Kri┬ż U┬╣be (Vb) u zapadnoj stijeni U┬╣be. Na prva dva vrha alpinisti iz Jugoslavije jo┬╣ nisu bili, dok su se na U┬╣bu popele dvije skupine iz na┬╣eg tre├Žeg pohoda na Kavkaz,1964. godine.

19. VII su I. Kotnik, M, Prelog, S. Klemenc, J. Ro┬żi├Ę i S. Jo┬╣t krenuli pod ├łatin Tau. U stijenu su u┬╣li 21. VII, no istog su se dana vratili zbog toga ┬╣to je kamenje pogodilo Klemenca u nogu i Ro┬żi├Ęa u ruku. Slijede├Žeg dana su se spustili u logor. Ostala trojica neozlije├░enih su 24. VII ispenjali u jednom danu smjer u sjevernoj stijeni Pika S├Ęurovskog (Vb) i 25. VII se vratili u logor Elbrus.

Druga grupa, ┬«. Gostovi├Ž, T. Vra├Ęevi├Ž, M. ┬ęi┬╣i├Ž, M. Gafi├Ž, V. Bari┬╣i├Ž i ja, krenuli smo tako├░er 19. VII prema udaljenom Ullu Tau. U stijenu smo u┬╣li 21, na vrhu smo bili 23, a u alpinisti├Ękom logoru Ullu Tau 24. VII poslije podne. Narednog smo se jutra autobusom prebacili do alpinisti├Ękog loigora Elbrus.

Na┬╣a tre├Ža skupina, U. Vrdoljak, A. Bedalov, V. Tabakovi├Ž i N. ├łuli├Ž, krenula je prema U┬╣bi 20. VII. Put ih je vodio ┬ęeldinskim ledenjakom do ┬ęeldinskog (njema├Ękog) bivaka. 21. VII su se popeli preko U┬╣binskog ledopada na U┬╣binski plato gdje su (prema kasnije razvijenim fotografijama) drugi puta bivakirali. Slijede├Ži bivak imali su pod samom stijenom U┬╣be, tako da su sa usponom po├Ęeli 23. VII. Tokom njihova uspona primijetili su ih sovjetski alpinisti s obli┬żnje ┬ęelde. 24. VII nave├Ęer na┬╣i su alpinisti (Kotnik, Prelog i Jo┬╣t) vidjeli crvene rakete (znak opasnosti, poziv u pomo├Ž) ispaljene sa Kri┬ża U┬╣be. O tome je slijede├Žeg jutra obavije┬╣ten logor, odnosno Kontrolno-spasila├Ęki punkt. Istog popodneva uzletio je dva puta helikopter u svrhu izvi├░anja, no zbog slabe vidlivosti morao se vratiti bez rezultata.

26. VII ujutro ponovo je uzletio helikopter, u kojemu sam, uz dvojicu spasavalaca, bio i ja. Kada smo nadlijetali Kri┬ż U┬╣be, vidjeli smo u donjem dijelu dvojicu penja├Ęa kako vise navezani u┬żetom na snje┬żnoj padini. Ostalu dvojicu nikako nismo mogli ugledati. Spustili smo se na U┬╣binski plato i pri├Ęekali ostale spasavatelje i opremu. Oni su odmah krenuli pod U┬╣bu i, udru┬żeni s grupom alpinista-spasavatelja iz alpinisti├Ękog logora Bezengi, spustili tijela na┬╣ih drugova iz stijene. Kako iznad mjesta nesre├Že nisu vi├░eni nikakvi dijelovi opreme ni tragovi, spasavatelji su usmjerili traganje za preostalom dvojicom u velikoj ledenoj lavini koja je prekrila dobar dio podno┬żja stijene i ispunila dvije rubne pukotine. Poslije podne se

ponovo po├Ęeo ru┬╣iti led i postojala je stalna opasnost od novih lavina. Tada je odlu├Ęeno da se prekine s traganjem kako ne bi bilo novih ┬żrtava.

27. VII su tijela Urse Vrdoljaka i Ante Bedalova donijeli na U┬╣binski plato. ├łekalo se samo na helikopter pa da ih preveze u dolinu, no kako je vrijeme bilo nestabilno i dolazak helikoptera neizvjestan, odlu├Ęio sam da se slijede├Žeg dana spustim sa ve├Žinom spasavatelja u logor U┬╣binskim ledopadom i dalje ┬ęeldinskim ledenjakom.

29. VII obavijestili smo prijatelje u Zagrebu o nesre├Ži.

Tek 30. VII ujutro bila je vidljivost dobra i tijela na┬╣ih drugova su prenesena helikopterom u dolinu. Istog dana poslije podne krenuli smo ku├Ži. Na Brnik kod Ljulbljane smo sletjeli 1. VIII.

Ovogodi┬╣nji pohod na Kavkaz razlikovao se od pre├░a┬╣njih po tome ┬╣to je to prvi puta bio, po sastavu sudionika, zaista jugoslavenski alpinisti├Ęki pohod. Ranijih su godina, naime, ve├Žinom sudjelovali samo alpinisti iz Slovenije.

Po svojoj namjeni bio je to kadrovski pohod. Namjera je bila dati priliku onim odsjecima kojih ├Ęlanovi nisu sudjelovali na sli├Ęnim akcijama. I da nije do┬╣lo do tragedije, Kavkaz '74 bi bio zaista uspje┬╣na akcija i po usponima i po iskustvu koje smo stekli. ┬«elim naglasiti da sli├Ęne akcije, u kojima sudjeluju alpinisti iz razli├Ęitih krajeva, imaju itekako smisla i da ih treba biti vi┬╣e. Prije su, naime, izra┬żavane sumnje u uspjeh zbog nehomogenosti grupe sastavljene od penja├Ęa iz razli├Ęitih dijelova Jugoslavije. Ovogodi┬╣nji pohod na Kavkaz to opovrgava. Najbolji dokaz za to su usponi koje i nakon povratka iz SSSR-a zajedno poduzimamo i planiramo.
created by: neven @ 2005-03-26 20:10:13