Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Gams na vrhu Skalaške & Gorenjske
gdje: Triglav
foto: Iva Kaštela, 08/2009

Učitaj iduću fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

OkiĂŚ

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOÂŽ - neautorizirana kronika

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Grossglockner via Stßdlgrat 29.04.2018 - izvještaj
Izvještaj o pohodu - ekspediciji 2017. u podruèje Monte Rose
LJAŠ 2017 - Izvještaj s Kleka
LJAŠ 2017 - Izvještaj iz Paklenice
Ljetna Alpinistièka Škola (LJAŠ) - Izlet OkiÌ i Ravna Gora

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Paklenica

  Paklenica je dio Velebita, ali je Paklenica takoĂ°er pojam za sebe. Ako u Hrvatskoj postoji meĂ°unarodno poznato penjalište, onda je to Paklenica. Premda ona više nije ono, što je bila, kada sam se ja poèinjao penjati, a da o prethodnim generacijama ne govorim, ipak je Paklenica BR. 1 u hrvatskom penjanju.

  Nekada se tu kalilo u alpinistièkim smjerovima, a danas je težište na dugaèkim sportskim smjerovima, pri èemu se otišlo, ne korak, nego tri-èetiri predaleko. Tako smo, nažalost, svjedoci, oprostite na izrazu, pezzolatoidnim izdrkavanjima, tj. linijama spitova na par metara razmaka. Prespitavanje Brida klina je takoĂ°er korak natrag, a o Rumenom strahu nema smisla ni prièati.

  O ljepoti penjanja nema smisla trošiti previše rijeèi. Tko jednom doĂ°e, vraĂŚa se stalno. Iako sam u zadnje vrijeme poèeo izbjegavati Paklenicu, za vrijeme Uskrsa i 1. svibnja, ponekad mi fale one masovke, s Velebitovih starih škola, šašavi tulumi s lomaèom u borovoj šumi, penjanje slapova (e to je prava legenda), spavanje u Devnjaèi, i još puno toga èega više nema. Ostale su stijene, i njima se uvijek vraĂŚamo. Još uvijek sa strahopoštovanjem, i teškog koraka kreĂŚemo prema AniĂŚa kuku. A nakon dobrog uspona, skaèemo u potok, što od sreĂŚe, što od vruĂŚine, neki puta obuèeni, a neki puta i s opremom. Tu smo prvi put solirali smjerove, penjali prve šestice... I sigurno nismo zadnja generacija.


Pogledajte podstranice:

Kuk od skradelincreated by: klacko @ 2005-09-16 12:28:41 / updated by: klacko @ 2005-10-07 23:16:04