Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Gams na vrhu Skalake & Gorenjske
gdje: Triglav
foto: Iva Katela, 08/2009

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Škola 2002.

Alpinistička škola počela je 2.10.2002 i trajala je puna 2 mjeseca. Vođa škole bio je Orsat Kratofil, a broj polaznika je bio velik. Sveukupno 20 tečajaca i tečajki, koji su skoro svi uspješno položili završni ispit i postali pripravnici. Nakon škole nisu baš svi ostali aktivni u društvu, ali navodno je uvijek tako. Ovo su samo neki od fragmenata o tome kako je sve prošlo. ....

Prvi izlet bio je 6.10. na Okić u Samoborskom gorju. U planu škole je pisalo: čvorovi, abseil, navezivanje, osiguravanje, osnove penjanja. Većini je to bio prvi kontakt s alpinističkom opremom, i prvi penjački susret sa stijenom.

Penjanje na Okiću - Alen     Abseil, Marko Totić

Zatim smo 13.10. posjetili Gorsko zrcalo na Medvednici. Impresivna i zanimljiva stijena na kojoj se vježbalo tehničko penjanje, prusiciranje i abseil. Tko se do tad nije oslobodio straha, na Zrcalu je morao. Kažu da je abseil niz Gorsko zrcalo najbolji lijek za strah. Na tom izletu smo imali i prve ranjenice. Luciji je napukla šaka, a Ivi je ipak bila samo natučena. Srećom, obje su se veoma brzo oporavile.

Gorsko zrcalo, Medvednica     Tehničko penjanje

Uslijedio je dvodnevni izlet na Klek 19. i 20.10. Prvi susret s velikom stijenom i prvi alpinistički smjerovi. Izlet pun novih iskustava za sve tečajce. I na tom izletu desila se nezgoda. Matija, jedan od instruktora, je nezgodno pao u Smjeru za gitaru i razbio kacigu koja mu je rasjekla kožu na glavi. Na kraju je ispalo da je izgledalo puno gore nego što je stvarno bilo.
Tradicionalno, svi kojima je ovo bio prvi alpinistički smjer kršteni su, a tulum koji je uslijedio imao je svoju neprikosnovenu zvijezdu - Blaža Govorimnekimčudnimjezikom. Blaž je i na nekim kasnijim izletima demonstrirao svoj talent za izmišljene jezike, nekontrolirano smijanje te tulumarenje opće prakse.
Osim za tečajce, i za neke instruktore je ovo bilo vatreno krštenje, čitaj prvo vođenje tečajaca u smjer.

Roman i Davorin, Smjer za gitaru     Klacko, smjer List

Za vikend 26. i 27.10. u planu su bile Alpe. Međutim, snijeg je 2002. godine pao veoma rano, tako da je promijenjen i plan. Umjesto u Alpe, otišli smo u Paklenicu. Taj izlet, i onaj koji je slijedio idući vikend (opet u Paklenicu), su tečajci definitivno najviše napredovali u penjanju. Naime, u Paklenici su svi imali priliku voditi neki od smjerova, i okusiti što stvarno znači penjati a ne biti samo vođen kroz smjerove kao turist. Svatko je vodio smjer prikladan svojim mogućnostima, a pod budnim okom instruktora.
Popelo se puno smjerova i uživalo u suncu. Ta dva izleta su mnogima ostala u lijepom sjećanju. Doduše, sigurno ne svima. U Paklenici je Žic izbačen iz škole zbog neodgovornog ponašanja. Kasnije su se svi složili da je to bila opravdana mjera.

Marko Vučinić, izlaz iz smjera Sjeverno rebro

Lucija i Davorin

Jesenje vrijeme pokvarilo nam je planove za još jedan izlet. Umjesto na dva dana u Vranjskoj dragi, završili smo na jednodnevnom izletu na Kalniku. To je ujedno bio i posljednji izlet na školi. Prilika za ponavljanje naučenog i još malo samostalnog penjanja u sportskim smjerovima. Neki tečajci kao npr. Martinović i Dukši impresionirali su kvalitetom penjanja, a za petama im je bila i super hrabra Anita koja je pokazala da padanje nije problem.

Velimir osigurava Luciju

Ispit je održan 24.11. na Oštrcu, a nakon toga je uslijedio tulum u Velimirovom podrumu. Orsat je, valjda presretan što je njegova golgota sa vodenjem škole konačno završila, prednjačio u ispijanju vina. Zatim je u srijedu uslijedio i "službeni tulum" u društvu te dodjela diploma.

Zajednička fotografija. Dom na Oštrcu.

Kao tečajac koji je kroz Alpinističku školu 2002. postao pripravnik i nastavio se aktivno penjati u društvu mogu konstatirati da sam kroz ta dva mjeseca naučio dosta o alpinizmu. Dovoljno da se mogu samostalno i sigurno penjati i nastaviti sa učenjem, a to mi je bio i cilj. :o)

Marko Vuković

p.s. fotografije: Alen Domanovac, Danijela Lovinčić i Marko VukovićOrsatov izvještaj sa školeIzvještaj vođe školecreated by: marko @ 2003-08-18 22:35:07 / updated by: orsat @ 2004-07-28 10:36:28