Fotografski kutak: slike s penjanja.

Bui: Kreimir Klasan, Klacko
Smjer: Tri mesara buhu klala, 5a, 70m
Foto: Hrvoje Jenei

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Stremen, Fifi i Sky Hook

Ilitiga, svaka kuka je dobra kuka. Sve troje iz naslova se koristi uglavnom u tehničkom penjanju, mada neke kombinacije dobro dođu i za savladavanje kraćih težih dijelova u stijeni koju većinom slobodno penjete. Da razjasnimo prvo što je što i čemu služi. Stremen je najlakše opisati kao ljestvice, po kojima se penjač penje kada vise nema na što stati ili se za što uhvatiti. Ima više izvedbi, mogu biti od grutni, od zamki, za čvrstim prečkicama, bez njih, sa prečkicama u liniji, asimetrični, dugi, kratki…uglavnom, kako tko voli i za što ih misli koristiti. Fifi je pak kukica koju se obično našije na vrh stremena, da bi ga se moglo zakačiti u klin, spit ili što već i kasnije povlačenjem špagice koju ste za njega vezali lagano izvaditi (k'o da zovete pudlicu :o)). To je pogotovo sjajna stvar kada kombinirate tehniku i slobodno penjanje jer se u delikatnom prijelazu ne morate saginjati po stremen. U potpuno tehničkim smjerovima umjesto njega je stabilnije koristiti karabiner. Sky hook je isto kukica, ali savijena u prostoru, za razliku od fifija koji je savijen u ravnini da može prijanjati uz stijenu, tako da se može zakačiti za neke izbočine u stijeni (uhvati ih poput kanđe). Njime se napreduje kroz stijenu u koju se ne da postaviti nikakvo međuosiguranje, i to veoma delikatno. Fifi i sky hook su međusobno različito građeni i imaju različite funkcije, tako da nisu međusobno zamjenjivi…no to se ne da baš svakome objasniti :o)…kao što pogađate po ovom bezobraznom smiješku, ima o tom' i anegdota.
Ona je mjesto uzela u penjačkom dućanu u blizini jednog poznatog penjališta. Gubeći vrijeme u očekivanju prestanka kiše, nekoliko je nas penjača iz odsjeka gledalo sve divote nove opreme u dućanu, kad evo ti nekog novog lika u dućanu, došao po uže koje je naručio…dobro. Pita čovjek jel' mu stiglo 80m penjačko uže i odmah krene objašnjavati kako je to super ideja, jerbo će ga on rasjeći na 50+ 30, pa će imati dva užeta. Ajde dobro, možda često penje 15m sportske, pa će mu to dobro doći, a rijetko apseila po 30m. Vid'lo se da je čovjek željan novih znanja i razgovora o penjanju, jerbo je odmah skočio kad sam priupitao za jedan frend i pitao jel' ta veličina korisna,a zatim se odmah okrenuo i prodavačici s pitanjem: «jel' imam ja taj?» na što mu je ona odgovorila da ih sve ima jerbo je dosada pokupovao sve veličine. Ispalo je da on penje samo sportske, ali je preventivno pokupovao sve sto je mogao, da mu se nađe kad odluci krenuti u veće poduhvate…dobro i to, čovjek je kolekcionar, što da ne. Željan daljnjih mudrosti, pažljivo je pratio što ja pričam sa ostalima, jer sam im objašnjavao smisao nekih komada opreme i opet skočio kada sam pohvalio jedan stremen.
- Jel' taj dobar? - odmah je pitao.
- Pa jeste, dobar je, ako misliš penjati tehnike, velik je, čvrst, ima puno prečkica, a i nije preskup - rekoh.
- Aha, aha… taj ću onda da kupim.
- A što misliš penjati? Tehnike?
- Aha, i to ću da penjem, ima l' neka zgodna ovdje.
- Pa to ti je malo opasno, bolje da probaš nešto gdje imaš samo malo tehniciranja, a dobro je osigurano, po mogućnosti sa spitovima.
- Pa dobro, neka mi se onda nađe ako negdje zapnem.
- Onda bolje kupi jedan manji lakši, jes' da je nešto sitno skuplji no ovaj ti je preglomazan da ga potežeš stalno na pojasu dok penješ.
- Ma nek' se nađe, penjat' ću ja i neke tehnike, a ovaj je veći i manje košta…nego, kako se ovo čudo zakači?
- Možeš i sa običnim karabinerom, no ako ti treba samo za neka teža mjesta dok slobodno penješ…
- E, to, to…
- …onda ti je zgodno imati fifi na njemu.
- …??? čega ???…kako to izgleda?
- To ti je jedna kukica, koju prišiješ na vrh stremena da ga možeš zakačiti u klin ili spit.
(sad obojica šacamo opremu po zidu).
- Bojim se da ih sada nemaju u dućanu.
(naš junak se ne predaje i dalje traži nešto što mu liči na kuku…i konačno sav ozaren pronalazi nešto).
- Jel' to ovo!
- Bas i nije, to ti je sky hook.
- …??? koga ???…čemu to služi.
- Isključivo u tehničkom penjanju, njega zakačiš za stijenu, a onda zakačiš stremen za njega, to koriste samo iskusni tehnički penjači, jerbo zna biti opasno.
- Aha, aha…
(šaca sad on sky hook, ima to njemu oblik kuke, možda bi se dalo iskoristiti)
- Jel' mogu ja to staviti 'mjesto fifija, isto je kuka…da se zakačit?
- Ne može, savijena je u prostoru, predebela i ima široku bazu, neće ti dobro sjesti u klin ili spit i lako će ispasti.
- Aha, aha…mrmljmadalob'setogrmblj.
- Dobro…hvala na objašnjenju…(okreće se prodavačici)…uzet ću ovaj veći stremen i ovu kukicu…kako se to ono zove?…sky hook…e to sve…daj mi račun onda za sve to i uze.
Mi smo se onda pokupili u birtiju da tamo vidimo tko će prvi da popusti, mi ili kiša. Popustili smo mi kada nam se pridružio naš junak i pitao 'oćemo l' ići s njim penjati, kiša samo sto nije stala, a i on je sada sjajno opremljen, ima čak i dva pojasa, jerbo teško nalazi partnere, pa je uvijek spreman ako netko naleti, makar i bez opreme. Mi smo mu rekli da smo nekako inkomodirani ovom kišom (iako više zaista nije bila jaka), a i tko će čekati da se stijena posuši, a i čeka nas dug put do Zagreba, a i evo jednom od nas upravo javili da mu je pas pao u depresiju, mnogo mu fali gazda, pa se komšije pribojavaju za njega i zato moramo odma' da krenemo…i tako bijaše.
Nadamo se da je naš junak još u jednom komadu i da vrijedno skuplja opremu…makar hobija radi :o)     (Orsat Kratofil)


Na fotografiji: Stremen, Fifi, Sky Hook.
Ponosni vlasnik: Neven Petrović
created by: marko @ 2003-10-14 14:10:38 / updated by: marko @ 2003-10-14 15:07:44