Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Ana Bokuli
smjer: Divokozinim tragom, IV/III,M (Risnjak)
foto: Marko Duki, 12/2008

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Počeci su važni !!!

From: spajki spajki - ds.spajki@gmail.com
Date: Mon, 14 Sep 2009 22:48:05 +0200

Došao je i taj dan - misija: okupacija Okić.

Okić ko Okić. Sunce, šuma, stijena. Jedina novost; dvadeset dvoje tečajaca kreće u osvajanje njegovih vrhova.

Jutro je počelo totalno ležerno. Sunce je lagano grijalo (ništa od kiše koju su nam prognozirali meteorolozi). Nijedan od lokalaca se nije mogao nadati da će im od devet sati njihovo malo mjestašce dodatno zagrijavati dvadesetak uspuhanih alpinista koji su jedva dočekali da dođe dan kada konačno počinje i praktični dio škole.

Nakon što smo se skupili u planinarskom domu i riješili se krmelja u očima, počelo je uvježbavanje čvorova kako bi nam naši dragi učitelji uopće dozvolili da se približimo stijeni. Za neke je to bio poprilično mukotrpan dio (ja sam bio jedan od njih, kada je na red došao toliko "jednostavni" bulin i "još jednostavniji" ambulantni čvor), za neke dosadan, al sve u svemu iznimno koristan dio za absajlanje, penjanje, osiguravanje i štošta drugo. Tada je trebalo i vjerovati onome što smo prakticirali u domu.

Penjalo se: Eskijev brid, Modec, rotten.com i Stup. Polovica tečajaca se dosad i upoznala sa sportskim smjerovima pa su znali što ih očekuje, ali dobar je dio onih koji su ovom prilikom prvi puta zakoračili na stijenu (čast onima koji su već penjali duge smjerove). Uglavnom dosta dobre ocjene za prvi put.

Ovdje je došlo na vidjelo i zašto alpinisti nose one čudne, male, uske cipelice koje se obuvaju prije početka penjanja. Bez njih je bilo mnogo napornije popeti bilo koji od smjerova.

Absajl: E tu smo se također napatili - pogotovo na samom početku spuštanja gdje je bilo potrebno shvatiti da naš organ za sjedenje treba biti najbliži zemlji. Kad nam je to pošlo za rukom trebalo je ruke natjerati da popuštaju uže u spravicu i začas smo bili u podnožju stijene.

Prebrojavanje opreme nakon penjanja postalo bi pomalo mučno da nije bilo duhovito - od iznenadnog viška užeta, matičara i pojasa pa sve do izgubljene spravice, za koju se na kraju ispostavilo da nije izgubljena.

Pokoji pad, tu i tamo poneka ogrebotina, ali svakako dan koji će se dugo pamtiti - bar toliko dugo koliko smo pamtili i prvi dan u osnovnoj školi :)

Do sljedećeg vikenda,

Spajki
created by: zeljeznicar @ 2009-09-14 22:51:01