Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Martina, prema Velikom Triglavu
foto: Iva Katela, 12/2006

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Arhiva novosti

Arhiva iz vremena prije nastanka ovih stranica

Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

El Dorado za penjače

From: Tea - teaslavic@yahoo.com
Date: Tue, 29 Sep 2009 09:52:25 -0700 (PDT)

Iako je u planu bio Klek, zbog najavljivanih vremenskih (ne)prilika, dogovoren je izlet u Paklenicu. Super stijena, hrpa smjerova, većinom pospitanih - Paklenica razmazi penjača. Citiram jednog od instruktora. =)

Službeni polazak je bio u subotu u 06,00h od Bille. Ipak, nekolicina nas je došla u petak navečer. Dočekala nas je velika bura i makar mi je Tomica "muški" zakucao šator, nemali broj puta sam se probudila uvjerena da mi je otpuhan krov. S ostatkom ekipe našli smo se ujutro oko 9. Gdje drugo, nego kod Dinka - nezaobilazna stanica svih posjetitelja Paklenice. Kava za razbuđivanje, za nekog nakon burne noći =) i doručak. Marko je napravio raspored. Bilo je 11 instruktora na 19 tečajaca i u planu 1. penjanje dugih smjerova, 2. Sv. Bernard i 3. prevezivanje. 8 naveza je otišlo u smjerove.

Mi ostali smo čekali drugu rundu na Ljusci, naravno ne nezaposleni. Dukši nam je prvo pokazao kako izvesti Sv. Bernarda (tehnika samospašavanja) i prevezivanje (što kad na štandu imaš ring?). Onda smo trebali vježbati s Ivanom na Bernardu, jedan "spašavatelj" i jedna "žrtva", i pomalo se spetljali u svim tim koracima izrade (doduše, i voditelja nam je malčice namučila garda. =)) Tomo je čekao na vrhu Ljuske da se popnemo kao prvi pa prođe s nama prevezivanje. Penjali smo i neke kratke smjerove. Kako su se vraćali iz dugih smjerova, tako smo se izmjenjivali. Naporan dan za instruktore. Dočekala nas je i noć u smjerovima, ili ispod istih. =)

Po povratku u kamp kratko raspremanje pa se Alen primio roštilja i pošteno se nadimio dok je napekao dovoljno mesa da nahrani 30-ak gladnih usta. Makar mu je lakše išlo uz njegovu "sportsku čašu" da si navlaži grlo. Prije nego su se Danko i Marko primili gitare pa krenula pjesma, trebalo je još odraditi službeni dio - krštenje, za prve ispenjane duge smjerove. Neću reći od čega se sastoji jer neke još čeka, al' pokazalo se da žene i nisu nužno nježnije ruke. =)

Veselica je trajala do dva u noći, pa je rastjerivanje mamurluka sutradan u Dinka bilo obvezatno. Potom opet na penjanje i vježbu na Ljusci. Ovaj smo put dobili priliku voditi smjer te su navezi bili instruktor-tečajac i tečajac-tečajac. Penjali su se Sjeverni greben, Prijatelju moj, Tinin, Josipa Debeljaka, Sjeverno rebro, Nosorog, Centralni kamin, Ča je draga i Spitbull. Otprilike oko 18h krenuli smo u Zg.

Tea

(ko kuži, kuži :))
created by: zeljeznicar @ 2009-09-29 18:56:01 / updated by: duksi @ 2009-09-29 23:18:27