Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Tomislav Jakopec
gdje: Maltatall, Strannerbach WI3
foto: Marko Vukovi, 01/2010

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Treći vikend LJAŠ 2022: 10.4. - Vela draga
Drugi vikend LJAŠ 2022: 3.4. - Gorsko zrcalo
Prvi vikend LJAŠ 2022: 26. - 27.3 - Kalnik i Okić
OBAVIJEST: Ljetna alpinistička škola 2022 - ZATVORENE PRIJAVE
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Škola 2010.

Alpinistička škola AO HPD "Željezničar" održana je u ljetno-jesenjem terminu od 9. rujna do 27. listopada 2010. godine. Školu je vodio Nikola Derežić, te Orsat Kratofil u funkciji zamjenika. Nakon informativnog predavanja održanog 26. lipnja u prostorima Društva, obaveznog svim kandidatima, školu je 02. srpnja upisalo 25 polaznika.

Program škole sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela. Predavanja su održana u 6 termina srijedama u prostorima Društva, te neka na izletima, a obuhvaćene su sljedeće teme: penjačka oprema, priprema penjačkog uspona, opasnosti u planini, stilovi penjanja, ocjene, opis i skica smjera, prva pomoć u planini, gorska služba spašavanja, povijest alpinizma, zimski alpinizam i ekspedicionizam te meteorologija. Predavači su bili: Ivanka Jakopec, Ana Bokulić, Tomislav Novak, Lana Đonlagić, Marko Dukši, Ivana Stiperski, Krešimir Klasan te Orsat Kratofil.

Terenska nastava održana je na 7 izleta, tijekom 6 uzastopnih vikenda i ukupno 11 dana i to na sljedećim lokacijama: Okić, Gorsko zrcalo, Kalnik, umjetna stijena fitness centra Mo-Fit, Paklenica i Klek. Sastojala se od sljedećih praktičnih vježbi s teorijom: čvorovi, abseil, penjanje i osiguravanje na sportskom penjalištu, prusiciranje, tehničko penjanje, samospašavanje, uporaba klinova i zaglavaka, izrada složenih sidrišta, komunikacija u stijeni, abseil u više dužina, te penjanje i osiguravanje u dugim smjerovima.

Polaznici škole u svoje penjačke kartone upisali su 128 duga smjera, što s instruktorima, što u navezu sa drugim polaznikom. Penjani su standardni školski smjerovi, te i poneki nešto duži nezaspitani smjer među kojima su Tinkara i Akademski. Težine popetih smjerova kretale su se od III do VI stupnja UIAA ljestvice. Na izletima je sudjelovalo ukupno 29 različitih instruktora, od kojih su najaktivniji bili Danko Ferber i Ivanka Jakopec.

Izvještaji s izleta:


Pogledajte podstranice:

kronologija

plan škole

Animirani čvorovicreated by: nikola @ 2010-10-30 12:34:21 / updated by: marko @ 2011-11-03 11:22:37