Fotografski kutak: slike s penjanja.

na slici: Trpimir Jakovina
gdje: Torre Lusy, Cinque Torri (Italija)
foto: Sinia Alavanja, 07/2006

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2011. izvješće pročelnika

Izvješće pročelnika za 2011. godinu

Na žalost, moram izvijestiti o teškoj i tužnoj godini zbog prerane smrti našeg člana Tonija Rose (20) koji je tragično preminuo 16.3.2011. u nesreći pri pokušaju penjanja smjera La Ginat u Francuskim Alpama. Stradao je zajedno s partnerom, u navezu s Igorom Skenderom (25), alpinistom iz Srbije, članom AO PDS Velebit. 23.3. smo održali komemoraciju u našim prostorijama koja je bila veoma posjećena i mnogi su se upisali u knjige žalosti. 27.3. smo bili na sprovodu u Makarskoj u većem broju iz većine odsjeka iz Zagreba i Hrvatske. Bili smo i u Beogradu na sprovodu u manjem broju.

Godina se nažalost nastavila u crnom tonu zbog još jedne nesreće. Pročelnik AO PDS Velebit, Martin Užarević (29), iz Zagreba je tragično preminuo 9.7.2011. pri pokušaju penjanja smjera Puntarska smer u Vršacu u dolini Trente.

Početak 2011. godine dio članstva je ponovo obilježio u Frischaufovom domu na Okrešlju koji je postao sinonim za lijepe zimske ture i dobru veselicu. Standardno su se obišla okolna sedla i vrhovi u kombinaciji starijih članova s neiskusnijim članovima. U nastavku zimske sezone obilazili su se slapovi, ali u nešto manjoj mjeri nego prošlih godina, djelomično zbog vremenskih uvjeta. Led se penjao u Gašparcima, Logarskoj dolini i malo udaljenijem Maltatalu. Tako su popeti Strannerbach (WI3+) u velikom broju Željezničaraca u više navrata i to Iva Kaštela, Danko Ferber, Tomislav Novak, Krešimir Milas, Ivanka i Tomi Jakopec, Zoran Grah, Roman Hren, Marko Vučinić, Ivana Podnar. Grape su se penjale više nego inače, a bilo je i mnoštvo ski tura. Lokacije za skijaše bile su Begunjščica, Nad šitom glava i ostale alpske destinacije. Od zimskih smjerova Teran u Dolgom Hrbtu je više puta popet. Pokojni Toni Roso je popeo s Domagojem Bojkom (AOV) u prvom mjesecu nekoliko smjerova i to Varijantu Tschadove smeri, Tomazinovu u Stenaru, Led sa sjevera u Stenaru,koji je sa njima popeo i Igor Skender, Bik u Dolgom Hrbtu te Steber Grintavca sa Majom Lobnik i Desni slap pod Prisojnikom sa Markom Ercegom. Marko Vuković i Marko Dukši su početkom godine popeli više zimskih smjerova i to Steber Grintavca i Grapu med Travnikom i Šitami. Popelo se i smjerova na Risnjaku, i to su bili Danko Ferber, Orsat Kratofil, Marko Vuković i Marko Dukši. Tko nije išao na snijeg, penjao je „sportivu“. Posjećene lokacije su bile Mišja peć, Limski kanal, Kompanj, Kotečnik, Kalnik te Okić gdje je smjer Vujakl rado ponavljan pa čak i u zimskim uvjetima.

Sezona suhe stijene je otvorena na Točilima, nakon čega su slijedile uobičajene hrvatske penjačke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Na Kleku se penjao Žoharov stup, Dragmanica te More snova. Među vrijednijim spomenima je i uspon Siniše Alavanje i Orsata Kratofila u Paklenici, popeli su Jenjavi i Klin, a Sinke je obadva riješio slobodno uz to još je i popeo svoj najteži sportski smjer u Kompanju i to ocjene 7c. U 6. mjesecu od 22. - 26. je održan pripremni seminar na Dabarskim kukovima i Paklenici što i kako će se raditi na školi 2011. u organizaciji Nikole Derežića kao vođe škole. 4 dana su dobro iskorištena. Zapaženiji uspon je i onaj našeg najmlađeg člana Jakova Budića na Cima Grande 3001m u ukupnom trajanju od 13 sati, 500 metara smjera i otpenjavanja i abseilanja po istom. Uz taj Jakov je uz Gordana i Anu s kim je najčešće u navezi popeo i Vzhodnu u Rinki, alpski klasik teškoća do IV+. U šestom mjesecu su se još u Dolomitima našli Krešimir Klasan Klacko, Goran Žauhar i Ivana Podnar te popeli Piccolo Lagazuoi teškoća do IV i 2. stup Selle, a kasnije u osmom mjesecu opet Klacko u Dolomitima penje sa Bojanom Čobanićem (AOV) dva smjera teškoća V i to Terzo Spigolo i Abram Kante. Da se vratimo na početak sedmog mjeseca koji su obilježili Marko Martinović i Siniša Alavanja popevši u Vežici Akademsku smer teškoća do VII- koje je ujedno i najteži alpski smjer popet u AOŽ-u u 2011. godini. Sedmi mjesec je nastavio sa nekoliko većih penjačkih izleta u Alpe, u Sjevernoj Triglavskoj Kratku nemšku su popeli Gordan Budić, Ana Bokulić i Damir Abičić, te Ivan Padavić i Roman Hren. Penjalo se i u Maloj Mojstrovki i Nad Šitom glavi. Marko Dukši sa Damirom Abičićem Kranjsku poč i Počarsku smer. Nikola Derežić je s Karmen Čondić-Jurkić popeo Lukmanovu na Vršićima i Novu centralnu u Velikoj Babi. Kasnije su Danko Ferber i Roman Hren u osmom mjesecu također popeli Novu centralnu i Kranjsku poč u Nad Šitom glavi. Od zapaženiji uspona u cijeloj godini je uspon Rene Lisca na Dent du Geant u skupini Mont Blanc sa vrhom na 4014 metara u 8 mjesecu 2011 godine. Pri spuštanju iz smjera im se dogodilo da su naišli na dvojicu stranaca s kojima su krenuli absajlat i dogodila se nezgoda strancu koji nije mogao naći štand i tako su morali zvati pomoć i sudjelovali u akciji spašavanja, također su i Renea i partnera spustili helikopterom iako su bili neozljeđeni. Također je za spomenuti da su dva stara vuka popela u Kamniškim Alpama Igličevu smer i to Dado Mesarić i Neven Petrović krajem osmog mjeseca. Dakle sezona je bila vrlo aktivna u Alpama i penjalo se još puno, ali su spomenuti samo neki smjerovi i relativno svježiji članovi sa svojim novim alpskim iskustvima.

Na žalost dogodila se i nesreća našem članu Romanu Hrenu u Veloj Dragi i to pri penjanju smjera Istočni od dna, kada je kao prvi u navezu pao na klin koji se isčupao iz stijene i napukla je lopatica. Nakon tri tjedna se vratio i popeo Kratku Nemšku u Triglavu. Još jedna nesreća se dogodila nakon škole i to mlađoj pripravnici Lani Novoselu prvom cugu Abseil piste u Paklenici. Poskliznula se noga i ostala je na ruci i zadobila isčašenje ramena, partner ju je spustio i odveo na pregled u KBC Zadar. Sve se okončalo dobro za ozljeđene.

Naše članice Ana Bokulić i Ivana Stiperski kao dio tima podrške su bile članice ženske ekspedicije na Ismoil Somoni (Pik Komunizma) 7495m. Ana se žestoko pripremala za ekspediciju. Bilo je jako puno pripremnih izleta na Triglav, Grossglockner i ostale alpske destinacije. Nažalost ekspedicija je otkazana.

Pripreme za alpinističku školu AO Željezničara su krenule već u lipnju kada je održano uvodno predavanje te obavljeni upisi čime je niski start u rujnu bio osiguran. Vođenja škole se prihvatio Nikola Deržić koji nas je sve postrojio, a njegov glavni oslonac su bili Tomislav Jakopec. Školu je obilježilo odlično vrijeme zbog čega je popeto puno smjerova (181) i  cjelokupno gradivo je savladano što je potvrđeno na završnom ispitu. Završni tulum su mlađi pripravnici izvrsno odradili i odlično se potrudili oko vraćanja duga svojim instruktorima. Više o školi u zasebnom izvještaju voditelja škole.

Ove godine je majice izradio Rene Lisac. Majice su super i sve su podijeljene, nema više. Na kraju škole imali smo, kao i prijašnjih godina, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku prethodne generacije, a proglašen je Rene Lisac i primio je knjigu alpinističke tematike.

Web stranica AO Željezničar je kroz 2011. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljujući svima koji vrijedno pišu izvještaje s izleta i objavljuju korisne informacije. Tu bi pohvalio Rene Lisca koji je nadopunjavao web stranice s odličnim fotkama i dobrim izvještajima.

Komisija za alpinizam je puno radila u 2011. godini. Izdan je novi pravilnik te su licencirani instruktori alpinizma nakon više godina. Alpinistički odsjek Željezničara je uz Dadu Mesarića koji naslov instruktora alpinizma nosi već niz godina, dobio čak četiri nova instruktora: Marka Dukšija, Krešimira Klasana – Klacka, Orsata Kratofila i Marka Vukovića. Počelo se intenzivnije raditi na poboljšavanju sustava školovanja. Problem održavanja zimskih alpinističkih škola postoji već niz godina, ali se krenulo u pripreme u našem odsjeku i spremamo se za zimsku školu u sljedećoj sezoni. U 2011. naslov  Alpinist zaslužio je Krešimir Milas koji je odlično odradio predavanje u 2. mjesecu iste godine. S obzirom na sve promjene koje se događaju u našem malom hrvatskom alpinističkom svijetu, članovi se potiču na izlazak na ispite.

Sastanci Odsjeka održavani su kao i inače srijedama navečer izuzev tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora te za trajanja alpinističke škole. Dok sastanaka službeno nije bilo, sastajali smo se neslužbeno, knjižnica i oružarstvo su bili na raspolaganju članovima. Oružarstvo je suvereno vodila Ivanka Jakopec, knjižnicu Zoran Grah, a blagajnu Danko Ferber, o čemu više u zasebnim izvješćima. Šank se održao i ovu godinu, ali je dobio novog voditelja i to Matiju Nociara, mlađeg alpinista pripravnika koji je završio školu 2011. Bravo za Matiju! Inače još je šank primio donaciju Željke Sokol u obliku kokičara i donaciju Petre Kejle u obliku frižidera. Ovim putem se zahvaljujem na donacijama. Kroz godinu je održano i nekoliko predavanja s projekcijama slika: Krešo Milas - Povijest AO Željezničara (dio ispita za naslov alpinist), Siniša Alavanja - trad penjanje u Cornwallu 2010., Marko Dukši i Marko Vuković - Penjanje zimi i u zimskim uvjetima, Gordan Budić - 18/400 pregled 18 godišnje alpinističke karijere i Krešimir Milas - Chamonix 2010.

Unatoč nesrećama možemo reći da je godina bila jako aktivna što i pokazuje broj članova te popetih smjerova. U 2011. godini smo imali 46 članova, a od kojih je većina bila penjački aktivna iako smo zaprimili samo 25 penjačkih kartona. Ukupan broj prijavljenih tura je 529, od kojih je 8 prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni u Hrvatskoj. Uz školske smjerove ta je brojka rekordnih 710 smjerova. Statistika govori da su ovi članovi penjalil najviše: = Rene Lisac (64), Danko Ferber (57), Ivanka Jakopec (42), Goran Žauhar (34), Ana Bokulić (30). Posjećenost sastanaka u 2011. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najviše je bilo 33, a najmanje 6. Ukupno 512 čovjek-sastanaka smo imali u godini, ne računajući komemoraciju za Tonija i Igora.  Većina izleta dogovarala se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posjećeni, te možda čak i više neposredno prije vikenda zahvaljujući internetu i prognostičkim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima osobnim automobilima. Imali smo i nekoliko masovnijih okupljanja u brdima, također vlastitim prijevozom. Penjali smo standardno diljem Hrvatske i Slovenije, te na omiljenim lokacijama u Austriji i Italiji, ali i u Centralnim Alpama.

Suorganizirali smo penjački logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se održao od 7.-9. listopada. Bitno je napomenuti da se Krešo Milas jako angažirao oko organizacije i da je izvrsno odradio svoj dio posla. Logor je održan u sjećanje na Tonija Rosu i Igora Skendera. Tom prilikom je na inicijativu našeg odsjeka Komisija za alpinizam Toniju Rosi posthumno dodijelila naslov Alpinist. Toni je to svakako zaslužio. Planira se pretvoriti ovaj skup u tradicionalno okupljanje, u istom terminu i na istom mjestu.

 

Prijavili smo i prvenstvene smjerove i to:

- Danko Feber, Ivan Padavić, Luka Zulim / Velebit, Bojinac; „Vaginalna manipulacija“; IV/III, 120m

- Krešo Milas, Roman Hren / Velebit, Bojinac; „Arianin“; V/III, 150m

- Krešo Milas, Ratko Johan / Kanjon Čikole; „Mala Juga“; V/IV, 250m

- Krešo Milas, Ratko Johan / Kanjon Čikole; „Kratko i slano“; V/IV, 100m

- Krešo Milas, Boris Kobasić / Biokovo; „Moja mater te traži“; IV+/II-III, 1100m

- Krešimir Klasan, Bojan Čobanić / Dinarsko gorje, Stijena iznad Bribira; „Zločin i kazna“; V(+)/IV, II-III, 150m

- Krešimir Klasan, Domagoj Bojko / Velebit, Gornja Točila; „Brkin greben“; VI-/IV,II, 160m

 

Budućnost odsjeka će biti vrlo živahna jer nas čeka puno posla oko novog sustava školovanja i to već u sljedećoj zimskoj sezoni 12./13. sa zimskim djelom ispita i prvim mlađim alpinistima pripravnicima kao polaznicima. Još jedna od važnih stvari je način odlučivanja i pribavljanja društvene opreme. Vodimo se idejom da se osnuje tehnička radna skupina od nekoliko članova koja bi se sastajala prije neke nabavke i odlučila o istoj. Novosti su uvedene i oko pročelničke dokumentacije, svaka odluka, bilješka se vodi u online googledocs formatu. Tako da će prenošenje dužnosti na nove dužnosnike biti uvelike olakšano. U pripremi su i upute za izvršenje dužnosti pročelnika i ostalih dužnosnika. Revidiran je i odštampan pravilnik o posudbi opreme koji će biti i uskoro na stranicama AOŽ-a.

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Društva u protekloj godini dana od kojih su bili najbitniji kao pomoć u radovima na poboljšanju prostorija HPD Željezničara, predvidjeli smo neke članove za Priznanja Društva. Ove godine to su: Ivanka Jakopec, Danko Ferber, te Krešimir Milas i Domagoj Jug za pomoć pri izgradnji prostorija HPD Željezničara.

 

U skladu s nagradom uvedenom prijašnjih godina, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim članovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije te tako svakome tko povede člana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin, 2 klina je zaslužio Krešimir Milas za uspone s Ivanom Padavićem (Uroševa grapa) te  Petrom Kovač-Konrad (Teranova), 1 klin za Krešimira Klasana za uspon s Goranom Žauharom u Dolomitima i Gordan Budić za uspon sa Damirom Abičićem u Sjevernoj Triglavskoj stijeni.

2011. godina je protekla tako kako je, ali sve u svemu je bila jako dobra na kraju što se tiče penjanja i druženja u brdima.

 

U Zagrebu, 30. siječnja 2012.

 

 

Tomislav Novak

pročelnik AO HPD Željezničar

 
created by: tomislav @ 2012-03-14 12:20:56 / updated by: tomislav @ 2012-04-04 08:43:49