Fotografski kutak: slike s penjanja.

penje: Dorja Munjak
smjer: Desni Ivovec, WI3+, 180m, Logarska
foto: Marko Duki, 02/2005

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Naučite više

Ljetna alpinistička škola

Zimska alpinistička škola

Škola planinskog skijanja

Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Deveti (ispitni) vikend LJAŠ 2021; 17.-18.07 - Dabarski Kukovi
Osmi vikend LJAŠ 2021; 03.-04.07 - Veliki Kozjak
Sedmi vikend LJAŠ 2021, 26.-27.06. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2021 19. - 20.06. - Dabarski Kukovi
Peti vikend LJAŠ 2021 - 12. - 13.06.2021

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Manifest škole

1. CILJEVI ŠKOLE

1.1. Zadovoljiti formalne uvjete za naslov stariji alpinist pripravnik.
U dosadašnjem sustavu školovanja nije bilo zimske škole i po završetku ljetne bi nastala rupa koju će zimska škola premostiti. Također ona bi trebala poslužiti kao poticaj za prikupljanje uvjeta potrebnih za naslov alpinist.

1.2. Samostalno i sigurno penjanje zimi

1.3. Prenijeti dio našeg entuzijazma za zimu

1.4. Testirati model organizacije škole -> ova škola je eksperiment

1.5. Stvoriti super atmosferu, tim, grupu koja uči i napreduje zajedno, motivira se međusobno i diskutira. Također, širi bratstvo i jedinstvo među odsjecima.


2. PLAN ŠKOLE

2.1. Sastanci škole počinju u studenom kako bi grupa bila spremna za teren u prosincu

2.2. Sastanci će se održavati u AOŽ ili na Sljemenu uz hodanje do gore

2.3. Terenska nastava ovisi o uvjetima. Ciljamo odraditi sve što se može u Hrvatskoj (Sljeme, Gorski kotar, Samoborsko gorje) zbog cijene i logistike. To je jedan ili dva dana. Dva izleta planiramo da budu dvodnevni u Sloveniju. Ukupno imati ćemo 4,5 ili 6 dana terena.

2.4. Trajanje škole nije točno određeno. Želimo završiti program škole u što kraćem roku, ove sezone. Ukoliko uvjeti to ne dozvole, škola se može rastegnuti na dvije sezone.


3. METODE RADA

3.1. Nema predavanja. Teorija se pokriva kroz samostalni rad polaznika škole, čitanje literature i gledanje video materijala koje odredi vođa škole.  Npr. prva domaća zadaća biti će čitanje knjige Extreme alpinism, Marka Twighta.

3.2. Polaznici škole dolaze na sastanak škole pripremljeni i s popisom pitanja koje žele prodiskutirati. Vodi se razgovor o svim temama u sklopu programa. Vođa škole se brine za to da sve teme iz programa budu obrađene na ovaj način te da se pokrije i obradi sve što je važno za svaku pojedinu temu iz programa.

3.3. Polaznici škole bi trebali iskoristiti pripremni period za samostalni kondicioni trening

3.4. Praktični dio škole se nadovezuje na teoriju

3.5. Na terenu nema predavanja nego se radi praktično uz prethodnu samostalnu pripremu

3.6. Izleti su dio završnog ispita. Polaznik pokazuje praktično što je naučio i tako pokazane vježbe smatraju se odrađenom ispitnom temom. Zbog toga je važno ne izostajati s izleta. Kad se ide na teren, to je to. Polaznici moraju biti fleksibilni. Ne može se garantirati ponavljanje ili nadoknada vježbe.


4. ISPIT I ZAVRŠETAK ŠKOLE

4.1. izleti su dio ispita

4.2. Polaznik mora odraditi sve praktične teme te popeti samostalno slap i smjer. Ispitna tura.


5. OBAVEZE POLAZNIKA

5.1. Pohađanje sastanaka škole, sudjelovanje i rad na domaćim zadaćama

5.2. Sudjelovanje na izletima

5.3. Osiguranje od nezgode

5.4. Revizija opreme kojom se raspolaže. Polaznici se moraju pobrinuti da samostalno posude iz oružarstva ili od prijatelja opremu koja je potrebna za provođenje škole. Isto tako, sami su odgovorni za tu opremu i njena posudba se ne regulira u sklopu škole. Vođa škole daje savjete i mišljenja, po potrebi.


6. FINANCIJE

6.1. Cijena škole je 800kn što nije malo. Znamo to i namjerno je postavljena takva cijena kako bi se privuklo samo motivirane polaznike. Također, izleti su skupi kao i oprema i to će trebat pratit financijski.

6.2. Vođa škole radi bez naknade, koristi svoje privatno osiguranje u slučaju nezgode te troši privatnu opremu

6.3. Troškovi instruktora su pokriveni iz budgeta škole (put, spavanje, ulaznice i sl.)

6.4. Cijeli budget škole će biti potrošen na školu. Na školi će instruktori sudjelovati na poziv. Izleti će biti otvoreni za sve (gdje god je to moguće) ali će nadoknadu troškova imati samo instruktori s kojima je dogovorena suradnja za taj izlet. Tako se osigurava racionalno trošenje budgeta i kontrola troškova.

6.5. Po završetku formalnog programa škole, ovisno o uspješnosti u ostvarivanju ciljeva škole postoje dvije mogućnosti. Preostali budget će se potrošiti na subvencionirane mentorske izlete ili na "maturalac" škole npr. na neki ledenjak. Odluka o tome donosi se nakon što se odradi zacrtani plan i program.


7. IDEJE VODILJE ŠKOLE

7.1. Uče se samo suvremene tehnike, ono što literatura trenutno navodi kao pouzdano, sigurno ili dobru praksu.

7.2. Prate se Light and fast principi gdje se traži od polaznika da mogu odgovoriti kondicijski, stilom penjanja, rutinom baratanja opremom te odabirom opreme. Brzina je naime faktor sigurnosti.

7.3. Zagovara se Dry and warm princip gdje treba prilagoditi način oblačenja uvjetima na terenu kako bi stigli pod smjer suhi i ne-pothlađeni. Sve drugo znači da se ne smijemo uputiti u penjanje smjera.

7.4. Na zimskoj školi treba očekivati hladnoću i bol. U sukobu komfora i patnje pobjeđuje patnja. Prvenstveni cilj je sigurno penjati, ne fotografirati ili uživati u pogledima.

7.5. Zimsko penjanje znači da se često kući vraćamo bez popetog smjera. Ponekad se jednostavno mora odustati zbog uvjeta ili okolnosti.
created by: marko @ 2012-10-18 11:58:56 / updated by: duksi @ 2015-07-18 15:39:14