Fotografski kutak: slike s penjanja.

to: prelazak ledenjaka
Gdje: Ande, Peru
Foto: Tihomir Frangen, 2008.

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2012. Izvješče pročelnika

Godišnja skupština 6.2.2013.

Izvješće pročelnika za 2012. godinu

Početkom 2012. godine smo organizirali tečaj pod nazivom Zima 2012. kojem je bio cilj osposobljavanje kadra za buduće zimske škole koje će postati obavezan dio školovanja alpinista koje će biti propisane od strane Komisije za alpinizam. Održan je u dva dijela, prvi dio je održan  na Sljemenu 6.1.12. gdje su se održale vježbe kretanja na snijegu i ledu, ledenjački navez, vađenje iz pukotina i naravno provjeru kondicije polaznika. Iduća vježba je održana 8.1. na Zelenici gdje smo obradili problematiku lavina, štandove i osiguravanje u snijegu te planirani penjanje grapa, nismo stigli grape. Za ovaj tečaj je glavni inicijator Marko Dukši i sudjelovalo je 25 sudionika od čega 20ak članova odsjeka.

U nastavku zimske sezone obilazili su se slapovi i grape, ali u nešto manjoj mjeri nego prošlih godina, djelomično zbog vremenskih uvjeta. Led se penjao u Sloveniji i to Julijskim i Kamniškim alpama uglavnom. Grape su se penjale više nego inače, a bilo je i mnoštvo ski tura. Lokacije za skijaše bile su Begunjščica, Nad šitom glava standardne alpske destinacije. Od zimskih smjerova Teran u Dolgom Hrbtu je više puta popet. Marko Vuković i Marko Dukši su početkom godine popeli Sinji slap i Kratku Nemšku u Dolgom Hrbtu. Nakon njih su isto učinili i Krešo Milas s Rene Liscem. Iva Kaštela je s Domagojem Bojkom iz AOV popela Tomazinovu u Stenaru. Marko Dukši je sudjelovao na međunarodnom skupu alpinista BMC Winter Meet 2012 u Škotskoj, popeo je pet smjerova dužina do 300 metara, a penjao je i u Ben Nevisu. Svaka čast Marko, projekciju još čekamo. Krešo Milas je popeo na skijanju nekoliko smjerova u Chamrousseu dužina do 200m. 2012. je bila dobra i za okolne slapove koji su se smrznuli tako je u velikom broju popet i Sopotski slap na Žumberku. Među skijaškim spustevima je svakako za spomenuti onaj kad je Rene Lisac odskijao sa Velikog Ozebnika. Također je za spomenuti da je Rene Lisac sa Markom Petrunićem iz Vučjeg bratsva napravio treće ponavljanje Zelenog vira WI5. Slapovi su pored užitaka pružili i brige. Prvo je Marko Vuković dobio drvena krila u Vikijevoj svijeći na Jezerskom. To nije poljuljalo Renea Lisca i njegovog partnera Marka Petrunića koji je također pao te zaradio nezgodne lomove.

Tko nije išao na snijeg i led, penjao je „sportivu“. Siniša Alavanja na sportivama penje smjerove teškoća do 7c, a Orsat Kratofil do 7b. Posjećene lokacije su bile Mišja peć, Limski kanal, Kompanj, Kotečnik, Kalnik te Okić gdje je smjer Vujakl rado ponavljan pa čak i u zimskim uvjetima.

Sezona suhe stijene ove godine bila jako bogata posjetile su se mnoge lokacije izvan hrvatske, uz naravno i uobičajene hrvatske penjačke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Rene Lisac i Stipe Mikulič su popeli Rumenu zajedu (V+/A1, 100m), impresivnu mjestimično previsnu vertikalu u Kamniškim Alpama. Krešo Milas i Rene Lisac su popeli u Courmayeru Aguille Noire South rib TD dužine 1200m. Svaka čast momci na vrhunskoj turi u Centralnim Alpama i hrabrom pokušaju penjanja Peutrey Integral-a. Na povratku su svratili još do Dolomita pa su tamo prošarali po četiri smjera dužina do 250m. Gordan i Ana su se u 6 mjesecu uputili na Korziku gdje su popeli četiri smjera i za naglasiti da je mladi Jakov Budić s njima penjao u tri smjera. Danko Ferber i Iva Kaštela su bili u Valle Blanche i tamo su proveli par dana penjući i skijajući, popeli su na Aguille des Thoules South East Ridge na visini od 3543m i turno skijali po Valle Blanche. Iva Kaštela se još i dva puta ove godine uputila u Himalaju. Tamo je odradila dva trekinga i dosegla visine od 5500m. Krešo Milas je još pohodio i Triglavsku stijenu i popeo Wisiakovu smjer sa Domagojem Bojkom iz Velebita i na jednom od izleta u tu dolinu su postavili spomen ploču pod Vršacem gdje je smrtno stradao naš prijatelj i pročelnik AOV 2011. godine. Kamen je težak 25-30 kg i ima ugravirano "Martin Užarević; 1982.-2011.". Svaka cast dečkima. Još je za spomenuti da je Iva Kaštela posjetila i Dolomite ove godine,ali su bili loši vremenski uvjeti pa se nije napenjala. Tomi i Ivanka Jakopec su popeli Novu Centralnu i bilo je jako puno Željezničaraca u Kratkoj Nemškoj u Triglavskoj steni. Danko Ferber i Krešimir Klasan su popeli Šentansku smer u Begunjskoj vrtači dužine 160m i teškoća V+.

Na Biokovu se ove godine penjalo puno, Željezničarci su popeli puno dugačkih smjerova, treba spomenuti prvi slobodni uspon Siniše Alavanje i Dalibora Plaščara Forever Young, 7a 280m, te Marka Dukšija I Orsata Kratofila u Velikom Bukovcu Prvo Svijetlo VII/VI 600m.

Dakle sezona je bila vrlo aktivna u Alpama i u nas i penjalo se još puno, ali su spomenuti samo neki smjerovi i relativno svježiji članovi sa svojim novim alpskim iskustvima.

Ove godine je bilo puno penjanja druženja i svih mogućih veselih aktivnosti u brdima, a pale su i zaruke u smjeru Brahm 350m u Paklenici u Aniča Kuku između Josipe Grbić i Marka Dukšija. Čestitke i sretan budući zajednički život.

Naša članica Ivana Podnar je članica ženske ekspedicije na Manaslu 8156m, ovim putem sve molim da je podržimo maksimalno da u tome i uspije. Isto tako ona je u Dubrovniku osnovala alpinistički odsjek unutar društva Snježnica i postala pročelnicom istog. Čestitam.

Pripreme za alpinističku školu AO Željezničara su krenule već u ožujku kada su poslani na demonstratorski ispit Nikola Derežić i Tomislav Jakopec i uspješno položili kako bi mogli voditi škole dok se ne donese novi pravilnik o školovanju od strane Komisije za alpinizam. Dok to ne bude demonstratori alpinizma mogu voditi alpinističku školu. U lipnju nastavak aktivnosti kada je održano uvodno predavanje te obavljeni upisi čime je start u rujnu bio osiguran. Vođenja škole se prihvatio Nikola Deržić koji nas je sve postrojio, a njegov glavni oslonac je bio Tomislav Jakopec. Školu je obilježilo odlično vrijeme zbog čega je popeto puno smjerova (172) i cjelokupno gradivo je savladano što je potvrđeno na završnom ispitu. Završni tulum su mlađi pripravnici izvrsno odradili i odlično se potrudili oko vraćanja duga svojim instruktorima. Više o školi u zasebnom izvještaju voditelja škole.

Naš odsjek sudjelovao je i u provođenju Prve alpinističke škole HPD Japetić gdje je registriran alpinistički pododsjek. Školu je vodio "naš" samoborac Tomislav Jakopec dok je mentor škole bio Marko Vuković.

Majice je ove godine dizajnirala Ana Kovačić, mlađa pripravnica alpinizma sa škole 2012. Majice su odlične i sve su podijeljene prema zasluženom angažmanu na školi. Na kraju škole ove godine nismo imali, kao i prijašnjih godina na kraju škole, dodjelu priznanja najperspektivnijem pripravniku prethodne generacije, pa ćemo ih sada proglasiti, a to su Tatjana Šavorić i Matko Patekar.

Web stranica AO Željezničar je kroz 2012. standardno izvrsno funkcionirala zahvaljujući svima koji vrijedno pišu izvještaje s izleta i objavljuju korisne informacije. Tu bih pohvalio Rene Lisca i marljive školarce koji su nadopunjavali web stranice s odličnim fotkama i dobrim izvještajima. Također hvala i svima ostalima koji su pisali izvještaje i posjećivali web stranice.

Komisija za alpinizam je puno radila u 2012. godini. Počelo se intenzivnije raditi na poboljšavanju sustava školovanja u čemu su sudjelovali i naši članovi. U radu komisije sudjeluju Krešo Milas, Marko Dukši, Orsat Kratofil i Tomislav Novak. Bitno je za napomenuti da je Krešo Milas postao zamjenikom pročelnice komisije u 2012. Najbitnija promjena u sustavu školovanja je donošenje programa Zimske alpinističke škole. U 2012. za naslov  Alpinist nitko iz AOŽ nije pristupio, ali ga je organizirao Marko Dukši dok je u komisiji sudjelovao Marko Vuković. S obzirom na sve promjene koje se događaju u našem malom hrvatskom alpinističkom svijetu, članovi se potiču na izlazak na ispite te se nadamo kako će u periodu koji slijedi naš odsjek dobiti nekoliko članova s naslovom Alpinist.

Sastanci Odsjeka održavani su kao i inače srijedama navečer izuzev tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora te za trajanja alpinističke škole. Dok sastanaka službeno nije bilo, sastajali smo se neslužbeno, knjižnica i oružarstvo su bili na raspolaganju članovima. Oružarstvo je suvereno vodila Ivanka Jakopec, knjižnicu Zoran Grah sa malim problemima sredinom godine koje smo riješili sa njegovim pomoćnikom Romanom Hrenom koji je uskočio kao zamjena, a blagajnu Danko Ferber, o čemu više u zasebnim izvješćima. Šank se održao i ovu godinu, ali je dobio novog voditelja i to Romana Hrena, budući da je prethodni šanker Matija Nociar odselio u Abu Dhabi za poslom. Za spomenuti je još i važna utakmica koja se nakon par godina stanke napokon ostvarila Velebit protiv Željezničara u nogometu. Na žalost izgubili smo od Velebitaša, ali ove godine ćemo naslov nogometnog prvaka probati preuzeti natrag. Odlična zafrkancija i roštilj su uslijedili. Što se tiče uređenja odsjeka, Tanja Šavorić se primila posla popunjavanja panoa slikama.

Kroz godinu je održano i nekoliko predavanja s projekcijama slika i radionica Rene Lisac  Radionica izrade Y za cepine, Iva Kaštela predavanje Costa Rica, Nikola Derežić radionica o vođenju alpinističke škole, Iva Kaštela  predavanje Nepal i Tibet te Danko Ferber Alpinizam na planinarskoj školi HPD Željezničar.

Unatoč tome da je godinu prije popeto malo više smjerova možemo reći da je godina bila jako aktivna što i pokazuje broj članova te popetih smjerova. U 2012. godini smo imali 42 člana, a od kojih je većina bila penjački aktivna iako smo zaprimili samo 24 penjačka kartona. Ukupan broj prijavljenih tura je 506, od kojih je 8 prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni. Uz školske smjerove ta je brojka 710 smjerova. Statistika govori da su ovi članovi penjalil najviše: Krešimir Milas (58), Rene Lisac (40), Ivanka Jakopec (33), Danko Ferber (31), Petar Kasum (28). Posjećenost sastanaka u 2012. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najviše izleta dogovarala se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posjećeni, te možda čak i više neposredno prije vikenda zahvaljujući internetu i prognostičkim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima osobnim automobilima. Imali smo i nekoliko masovnijih okupljanja u brdima, također vlastitim prijevozom.

Suorganizirali smo penjački logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se održao od 5.-9. listopada. Bitno je napomenuti da se Krešo Milas jako angažirao oko organizacije i da je izvrsno odradio svoj dio posla. Logor je održan u sjećanje na Tonija Rosu i Igora Skendera. Ovaj skup bi se moglo već reći da je postao tradicionalno okupljanje, u istom terminu i na istom mjestu. Željezničarske snage su pomogle na skupu tako da su prvi dan imali zadatak organizirati večeru za sve sudionike, glavna kuharica je bila Tanja Šavorić i pritom joj se zahvaljujem u ime odsjeka i naravno njenim pomoćnicima Zoranu Grahu i Aleksandri Bogunović te naravno svim ostalim Željezničarcima koji su došli i uveličali skup svojim prisutsvom. Sudjelovali smo u troškovima najma kemijskih wc-a i to smo podijelili sa Velebitom i Ekstremom iz Makarske.

Prijavili smo i prvenstvene smjerove i to:

- Ivana Podnar, Tea Čalogović (AOV) / Bikovo, Križ; „Veliki Macan“; V-, III-IV 1150m

- Krešimir Milas / Marko Jertec - Dabarski Kukovi, Uulaznom varijanta za debile Grebena za kretene, IV, 200m

- Rene Lisac / Hvar Sv.Nikola Stijene iznad uvale Lučišća, Trnja Stine i Krša, IV/II 250m

- Rene Lisac i Ivan Padavić, Jezersko Velika Baba, Bablji jezik s izlaznom prečnicom III/M4 80°/40-70°, 170m

- Danko Ferber i Ivanka Jakopec, Paklenica, Susedov smjer IV/III, 200m

- Matija Nociar, Nikola Derežić, Karmen Čondić-Jurkić, Dabarski Kukovi, Greben za kretene V, 100m

 

Budućnost odsjeka će biti vrlo živahna jer nas čeka puno posla oko rješavanja pitanja Alpinističkog kluba Željezničara, dogovorena je radna skupina od dva člana i to Danko Ferber i Tomislav Novak da se prime tog posla i u što kraćem roku podnesu izvještaj Nadzornom odboru. Također rad na motivaciji članova za organiziranje više masovnih izleta i pokretanje samoinicijativnih radionica i tribina na razne alpinističke teme.

Zimska škola AOŽ krenula je sredinom listopada kad su obavljeni upisi. Tijekom studenog i prosinca nastavilo se raditi na teoriji i kondiciji. Školu vode Marko Dukši i Marko Vuković. Za upis su kandidati morali imati u kartonu minimalno 10 ljetnih smjerova od kojih barem jedan nije osiguran spitovima. Pokazalo se kako bi za iduću školu trebalo postrožiti uvjete upisa te jasnije navesti da se traži alpski smjer. Upisano je 10 polaznika a pošto je škola otvorena i za članove drugih društava imamo 4 polaznika iz AOŽ, 3 iz AO Zg Matica te po jednu osobu is APO HPD Japetić, AO Dubovac i AOV. Ukoliko uvjeti na terenu dozvole, očekuje se da će škola završiti tijekom 2013. godine. Radi se o prvoj zimskoj školi koja radi po novom programu Komisije za alpinizam pa se uslijed nedostatka iskustva i adekvatne literature na Hrvatskom snalazimo kako znamo i umijemo prilagođavajući metodologiju rada u hodu.

Slijedeći zaključke skupštine AO iz veljače 2012. godine na prijedlog Marka Vukovića a uz podršku Tomislava Novaka, Dade Mesarića, Nikole Derežića, Ane Kovačić, Danka Ferbera (svi AOŽ) te Branimira Rajšela i Željka Žaraka (AOV) osnovan je Penjati se mora - inicijativa za poticanje projekata edukacije u alpinizmu. Upravni odbor HPD Željezničar prihvatio je odluku o osnivanju u travnju 2012. te je tako Penjati se mora dobio i pravni okvir. U planu rada zacrtane su tri linije djelovanja: organizacija kulturoloških događanja, organizacija edukacijskih radionica, poticanje nezavisnih projekata edukacije u Hrvatskoj. Spomenute tri linije djelovanja su ujedno i tri čvrste točke na koje se Penjati se mora oslanja za svoje napredovanje. Tijekom 2012. pokazalo se kako su dvije točke stabilne a na jednoj treba poraditi.

Kroz organizaciju kulturoloških događanja Penjati se mora prikuplja sredstva za rad. Slijedeći "od zajednice za zajednicu" princip i naglašavajući važnost suradnje i solidarnosti u 2012. godini prikupljeno je 14200kn. Taj iznos je puno veći od očekivanog i upućuje na to da penjačka i planinarska zajednica podržava inicijativu.

Popis kulturoloških događanja u organizaciji Penjati se mora:

19.04.2012. Predavanje: Monika Kambič, Slovenski dom, Zagreb

20.05.2012. Projekcija filma: Sfinga, Kino Tuškanac, Zagreb

21.05.2012. Promocija knjige: Cordillera Blanca vodič i priče, HPD Zagreb Matica

14.06.2012. Predavanje: Dado Mesarić, Mofit, Zagreb

15.10.2012. Predavanje: Borislav Aleraj, HPD Zagreb Matica

06.11.2012. Program: Tomaž Humar, CeKate, Zagreb

22.11.2012. Predavanje: Klemen Premrl, Slovenski dom, Zagreb

03.12.2012. Program: Tomaž Humar, Zlatna vrata, Split

13.12.2012. Predavanje: Luka Lindič, Slovenski dom, Zagreb

17.12.2012. Predavanje: Klemen Premrl, Filodrammatica, Rijeka

Organizacijom edukacijskih radionica željeli smo testirati postoji li interes za edukacijom u alpinizmu te ujedno postaviti standarde  onoga što nam se činilo dobrom praksom. Organizirane su dvije veoma uspješne radionice i to:

16.06.2012. Radionica: Samospašavanje, Okić

24.11.2012. Radionica: Prva pomoć za penjače, HGSS Zagreb

Nakon svih uspjeha, slijedio je i jedan neuspjeh. Radi se o "Pozivu projektima edukacije u alpinizmu" (15.12.2012.) na koji su se javila 3 projekta, sva tri bila su kvalitetna i vrijedna podrške te će sva tri na neki način ući u program rada ali po sudu Odbora Penjati se mora niti jedan nije pogodio bit - potaknuti viralno širenje znanja i prijenos iskustava.

Penjati se mora je u 2012. godini pokazao kako postoji potreba i interes za slične inicijative. Izrastao je u relativno velik i ozbiljan poduhvat s potencijalom za napredak. Na žalost, s druge strane taj rast nije pratio i povečani broj aktivnih i angažiranih volontera pa je tako incijativna grupa Penjati se mora ostala manje više ista kao i na početku projekta. To stanje nije održivo tako da će Penjati se mora ili povečati broj aktivnih članova ili smanjiti aktivnosti u 2013.

AO Željezničar i mnogi njegovi članovi su nesebično podržali rad Penjati se mora te uvelike doprinjeli projektu. Na tome im hvala! Veliku podršku pružili su i članovi ostalih sekcija HPD Željezničar te mnogih drugih odsjeka, društava i klubova.

Za njihov doprinos radu Odsjeka i Društva u protekloj godini od kojih su bili najbitniji kao pomoć u organizaciji i vođenju projekata Penjati se mora i zimske škole 2012/2013, predvidjeli smo neke članove za Priznanja Društva. Ove godine to su Tatjana Šavorić - veliki angažman na AO školi i pomoći na kampu Biokovo 12, Zoran Grah - knjižničar i također velik angažman za kamp Biokovo 12, Tomislav Jakopec - velika pomoć na AO školi 12, Marko Vuković - fond Penjati se mora, veliki angažman i prva zimska škola 12, Marko Dukši - u suradnji s Markom Vukovićem prva zimska škola 12. Hvala vam.

U skladu s nagradom uvedenom prijašnjih godina, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim članovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije te tako svakome tko povede člana odsjeka u njegov prvi alpski smjer odsjek poklanja jedan klin. Po jedan klin zaslužili su Zoran Grah i Gordan Budić dok će Rene Lisac s ovogodišnje skupštine otići bogatiji za dva "Tržičana".

Na kraju moram reći da 2012. jako brzo protekla i da u 2013. moramo više raditi na promicanju odnosa stariji – mlađi alpinisti i što više mentorskih tura u Alpe i ostale penjačke destinacije.

 

U Zagrebu, 30. siječnja 2013.

 

 

Tomislav Novak

pročelnik AO HPD Željezničar

 
created by: tomislav @ 2013-03-12 12:44:47 / updated by: tomislav @ 2013-03-12 12:46:51