Fotografski kutak: slike s penjanja.

gdje: Starigrad Paklenica
foto: Marko Duki, 12/2004

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Prvo desetljeće: 1950. - 1959. godina

Drugo desetljeće: 1960. - 1969. godina

Treće desetljeće: 1970. - 1979. godina

Četvrto desetljeće: 1980. - 1989. godina

Peto desetljeće: 1990. - 1999. godina

Šesto desetljeće: 2000. - 2009. godina

Sedmo desetljeće: 2010. - 2019. godina

Osmo desetljeće: 2020-2029 godina

Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

2013. Izvješče pročelnika

 Godišnja skupština 29.1.2014.

Izvješće pročelnika za 2013. godinu

2013. godinu smo počeli vrlo aktivno na raznim frontovima. Prvi front su otvorili Željezničarci Krešo Milas i Rene Lisac sa ekipom na Visočići na Velebitu. U nekoliko vikenda su popeli 10ak prvenstvenih zimskih smjerova u raznim varijantama naveza. Iz njihovih izvještaja i fotki jedino se može zaključiti da im je bilo odlično. Uvod u zimsku sezonu je svakako obećavajući po količini snijega i temperaturama koje su vladale.

Slijedeći front je Zimska alpinistička škola AO HPD Željezničar u sezoni 2012/2013. koja je održana u periodu 16.10.2012 - 1.5.2013. Vođa škole bio je Marko Vuković, a zamjenik vođe škole Marko Dukši. Radilo se o prvoj zimskoj školi u Hrvatskoj koja je izvodila program Komisije za alpinizam HPS-a objavljen tijekom 2012. godine. Budući da ostali zagrebački odsjeci nisu raspisali održavanje zimske škole, solidarno smo odlučili prihvatiti kandidate iz drugih odsjeka te je školu pohađalo 10 polaznika. Iz Željezničara: Matko Patekar, Damir Abičić, Petar Kasum i Zoran Grah. Pored zajedničkih vježbi, škola je polaznicima omogućavala i individualni rad s mentorima. Dio polaznika iskoristio je tu mogućnost te je zabilježeno nekoliko uspona: Teranov smjer u Dolgom hrbtu, Zimski smjer u Prisojniku te više zaleđenih slapova u Maltatalu. Uvjete za diplomu steklo je 9 polaznika a škola je zaokružena "maturalnim usponom" na Grosses Wiessbachhorn tijekom listopada. Cjeloviti izvještaj o radu škole dostupan je na web stranicama odsjeka. Također, krajem godine započela je Zimska škola 2013/2014 koju vodi Marko Dukši uz zamjenika Marka Vukovića, a upisalo ju je četvoro polaznika: Nikola Skendrović, Nenad Jović, Hrvoje Črnjak i Irena Bošnjak. 

U nastavku zimske sezone penjali su se slapovi i grape. Led se penjao u Sloveniji u Julijskim i Kamniškim alpama uglavnom. Grape su se penjale više nego inače, a ove godine je bilo i puno više ski tura. Članovi su počeli nabavljati turnu opremu i uvidjeli prednosti takvog kretanja u snježnim uvjetima. Lokacije za skijaše bile su Begunjščica, Nad šitom glava te standardne alpske destinacije. Penjalo se i pod Špikom, Gordan Budić i Iva Kaštela su popeli i odskijali grapu pod Špikovom škrbinom.
Tko nije išao na snijeg i led, penjao je suhu stijenu, budući da su uvjeti u Istri bili izvrsni. Posjećene lokacije su bile Mišja peć, Limski kanal, Kompanj, Kotečnik, Marijan, Kalnik te Okić gdje je smjer Vujakl ponavljan čak i u zimskim uvjetima. Od dugih sportskih je za spomenuti i Orsatov smjer Nema Dinka do Dinka u Paklenici dužine 300m i težine do 7b. Ove godine je definitivno puno izleta u Francusku, posjetili su je mnogi Željezničarci, a počeli su Danko Ferber, Iva Kaštela, Domagoj Jug i Petar Kasum na Valle Blanche, bilo im je loše vrijeme ali su uspjeli napraviti nekoliko ski tura. Jedan od većih izleta ove godine odradili su Krešo Milas i Rene Lisac u Francuscku i Švicarsku na dvotjedno proputovanje kroz Alpe, popeli su Frendo Spur na Aguille du Midi uz nastavak na vrh Mont Blanca od kojeg je Krešo Milas odustao pred samim vrhom zbog mučnine. Rene je nastavio i posjetio vrh Mont Blanca. Nastavili su dalje penjati u kvartu po Švicarskim alpama itd. Dečki su i napravili predavanje nedavno na temu njihovog Road tripa. Dečki svaka čast za smjerove i uspone. Njih dvojica su za pripreme za taj uspon popeli Čopov steber u Sjevernoj Triglavskoj. 
Sezona suhe stijene ove godine bila je jako bogata posjetile su se mnoge lokacije izvan Hrvatske, uz naravno i uobičajene hrvatske penjačke lokacije – Paklenica, Dabarski kukovi, Bribir, Kamenjak, Risnjak te Klek. Bilo je tu puno izleta još, ali jedan se ističe kada se dogodio pravi pohod na Veliku Babu sa čak 8 Željezničaraca. Na ovom izletu su bila i dva pripravnika Josip Lukačević i Zvonimir Planinić kojima je to bio prvi alpski smjer. Čestitam dečki. Sjevernu Triglavsku su pohodili i Orsat Kratofil i Igor Kuzmanić te popeli Bavarsku smer. U steni su bili i Domagoj Jug i Markom Dukšijem u Kratkoj Nemškoj. Ove godine su posjećeni i Dolomiti u više navrata. Iva Kaštela se uputila sa svojim partnerima i na Matterhorn i naravno uspjela obići vrh. Svaka čast Iva.
U petom mjesecu smo organizirali dvodnevni odsječki izlet na Dabarske kukove, bilo nas je oko 20ak i puno se popelo. Večer je protekla uz ugodno druženje sa Velebitaškom školom i vrhunski roštilj koji je pripremio naš dragi Roman Hren. Drugi dan je nažalost pokvarila kiša tako da se nije moglo penjati. 2014. godine se također sprema isti takav vikend, ali ne mora biti na Dabrovima. Predlažem da odemo na Kozjak.
Na Biokovu se ove godine penjalo puno, Željezničarci su popeli puno dugačkih smjerova, treba spomenuti Ivanu Podnar sa popetim prvenstvenim smjerom Bogomoljka. Krešimir Klasan je završio svoj prvenstveni smjer na Radetinoj gredi i nazvao ga Ace of Spades. Moramo ga ići probati na proljeće!
Dakle sezona je bila vrlo aktivna u Alpama i u nas, penjalo se puno po Triglavskoj stijeni, Velikoj Babi itd., ali su spomenuti samo neki smjerovi i relativno svježiji članovi sa svojim novim alpskim iskustvima.

Ljetna alpinistička škola AO Željezničara je i ove godine sjajno funkcionirala pod vodstvom Nikole Derežića. Uvedene su neke pokusne promijene, ali o svemu tome više u zasebnom izvještaju samog vođe ljetne alpinističke škole 2013. Završni tulum su mlađi pripravnici izvrsno odradili i odlično se potrudili oko vraćanja duga svojim instruktorima. Naš odsjek sudjelovao je i u provođenju alpinističke škole HPD Japetić gdje je Japetić registriran kao alpinistički pododsjek Željezničara. Školu su vodili "naši" samoborci Ivanka i Tomislav Jakopec, ove godine im nije bio potreban mentor škole budući da je Tomislav Jakopec licencirani demonstrator alpinizma za 2013. godinu. Puno sreće i puno penjanja želim Japetićevim pripravnicima alpinizma. 
Majice je ove godine za AOŽ školu dizajnirao Zaviša Šimac, mlađi pripravnik alpinizma sa škole 2012. Majice su odlično prihvaćene i sve su podijeljene prema zasluženom angažmanu na školi. 

Sada ćemo kao i prijašnjih godina proglasiti najperspektivnijeg tečajca i tečajku. Nekada je to bila praksa na kraju ljetne škole, ali budući da sada imamo i zimsku i ljetnu školu odlučili smo prebaciti proglas na godišnju skupštinu gdje smo svi prisutni, bar bi trebali biti! Dakle priznanja osvajaju Irena Bošnjak i Josip Lukačević, Irena je u 2013. popela 45 smjerova, a Josip 31 smjer. Što bi se usudio reći rekord za mlađe pripravnike alpinizma.

Web stranica AO Željezničar je kroz 2013. standardno funkcionirala zahvaljujući svima koji vrijedno pišu izvještaje s izleta i objavljuju korisne informacije, s naglaskom da bi mogla biti i još bolja. Tu bih pohvalio Rene Lisca i marljive školarce koji su nadopunjavali web stranice s odličnim fotkama i dobrim izvještajima. Također hvala i svima ostalima koji su pisali izvještaje i posjećivali web stranice. U 2013. smo otvorili i facebook grupu AO HPD Željezničar u nadi da će se više pisati izvještaji i linkati na facebook stranicu budući da je sve više ljudi prisutno na facebooku gdje šalju svoje slike sa uspona ali pojedinačno, teško je to sve grupirati i pohvatati. Ovom prilikom molim sve da pišu izvještaje na stranice, a povezuju na svom i na facebooku odsjeka. 2013 je poslano otprilike 88 novosti što je manje nego 2012. kada je poslano 131 novost. Youtube kanal alpinističke škole je obogaćen predavanjima sa škole zahvaljujući Nikolinom snimanju i montiranju svih predavanja. Svaka čast Nikola.

Komisija za alpinizam 2013. godini je dobila novog pročelnika i to našeg člana Krešimira Milasa. Čestitam mu ovim putem. On se uhvatio mukotrpnog posla i počeo uvoditi red u rad komisije. U ime komisije su Krešo Milas i Feđa Vilić odradili obavili zamjenu starih klinova u Dragmanovom smjeru na Kleku. Zamijenjeno je 12 starih klinova. U 2013. za naslov Alpinist iz AOŽ su pristupili Rene Lisac i Feđa Vilić, obojica su uspješno položili. Svaka čast dečki. Trebali bi se i svi ostali ugledati na njih i pojačati motive za prijavljivanje za naslov alpinista kako bi obogatili odsjek sa još više članova koji su potvrđeni alpinisti. Ispit je organizirao Marko Dukši dok je u radu komisije sudjelovao Krešimir Klasan. Komisija je organizirala logor u Švicarskoj u području Val Masino na kojem su sudjelovali Orsat Kratofil, Josip Lukačević, Petar Kasum i Hrvoje Črnjak te popeli dosta smjerova do teškoća VI.

Sastanci Odsjeka održavani su kao i inače srijedama navečer izuzev tijekom ljetnih praznika i godišnjih odmora te za trajanja ljetne alpinističke škole. Dok sastanaka službeno nije bilo, sastajali smo se neslužbeno, knjižnica i oružarstvo su bili na raspolaganju članovima. Oružarstvo je izvrsno vodila Tatjana Šavorić koja je i uspjela organizirati akciju čišćenja i proširiti kapacitete oružarstva sa novim ormarima. Knjižnicu je također izvrsno vodio Siniša Kecerin koji je uspio motivirati ljude i povećati broj posuđenih primjeraka te blagajnu Danko Ferber, o čemu više u zasebnim izvješćima. Šank se održao i ovu godinu zahvaljujući našem Romanu Hrenu.

Ove godine smo kao i prošle imali nogometnu utakmicu protiv Velebita, ali se to na kraju pretvorilo u pravi nogometno-alpinistički turnir na kojem su sudjlelovala sva tri zagrebačka odsjeka. Počelo je sa utakmicom Matica – Velebit gdje su pobjedu odnijeli Velebitaši, uslijedila je Velebit – Željezničar gdje su također pobijedili Velebitaši i time pobijedili na turniru. Treća tekma je bila između Matice i nas gdje smo pobijedili i pozicionirali se u sredini ljestvice. Sudjelovalo je puno Željezničaraca i atmosfera je bila odlična. Nakon svega veliki roštilj gdje se skupilo oko stotinjak ljudi.

Što se tiče uređenja foto-panoa, Tanja Šavorić je predala palicu prošlogodišnjoj pripravnici alpinizma Lani Ujdenica koja sjajno odrađuje zadatak.

Kroz godinu je održano i nekoliko predavanja s projekcijama slika i radionica. Predavanje Danka Ferbera „Alpinizam“ na planinarskoj školi HPD Željezničar, Krešo Milas, Uvod u alpinizam – planinarska škola HPD Kapela; Zimski alpinizam – alpinistička škola AO PDS Velebit; Ljetni road trip – sa Reneom, AO HPD Željezničar; Osiguranja u alpinizmu i odgovornost edukacijskog osoblja – seminar za voditelje lj. škola na Baškim Oštarijama. Također smo bili aktivni i u pisanju članaka i to Krešo Milas sa 11 članaka za Hrvatski planinar i 1 za Velebiten. Marko Dukši je također napisao jedan članak u Hrvatskom plannaru. 

Moram reći da je ove godine popeto više smjerova nego ikad možemo reći da je godina bila jako aktivna što i pokazuje broj članova te popetih smjerova. U 2013. godini smo imali 49 članova od kojih je većina bila penjački aktivna. Želim naglasiti i da smo učlanili najmlađeg člana Šimuna, sina Ane Bokulić i Gordana Budića, sa samo nekoliko navršenih mjeseci. Čestitam Šimunu i roditeljima. Ove smo godine zaprimili 31 penjački karton. Ukupan broj prijavljenih tura je 677, od kojih je 17 prvenstvenih smjerova u suhoj stijeni. Uz školske smjerove ta je brojka 770 smjerova. Statistika govori da su ovi članovi penjalil najviše: Rene Lisac (51), Petar Kasum (47), Irena Bošnjak (45), Orsat Kratofil (41). Krešo Milas je ove godine podbacio sa samo 33 smjera, ali to je sjajan uspjeh budući da je osvojio ovogodišnja „drvena krila“ sa padom pod stijenom Piz Badile-a i slomljenog skočnog zgloba. Posjećenost sastanaka u 2013. je bila u prosjeku oko 18 ljudi, najviše izleta dogovaralo se na redovitim sastancima srijedom koji su bili dobro posjećeni, te možda čak i više neposredno prije vikenda zahvaljujući internetu i prognostičkim modelima, a uglavnom se radilo o dvodnevnim i jednodnevnim izletima osobnim automobilima. Imali smo i nekoliko masovnijih okupljanja u brdima, također vlastitim prijevozom.

Suorganizirali smo penjački logor na Biokovu pod nazivom „Glavno je da se klajmba“ koji se održao od 4.-8. listopada. Bitno je napomenuti da se Krešo Milas jako angažirao oko organizacije i da je izvrsno odradio svoj dio posla. Logor je održan u sjećanje na Tonija Rosu i Igora Skendera. Ovaj skup bi se moglo već reći da je postao tradicionalno okupljanje, u istom terminu i na istom mjestu.

Prijavili smo i prvenstvene smjerove i to:

Krešimir Milas i Rene Lisac na Južnom Velebitu na sjevernoj stijeni Visočice
06.1.2013. Balerina 70°, M4/50° 300m da 1/2 (cug-cug)
12.1.2013. Nagazna direkt 55°,M3/40 220m, Ratko Johan, Lada Lukinić, Matko Patekar
12.1.2013. Zimski Cvijet 60°,M3/45° 250m, Ratko Johan, Lada Lukinić, Matko Patekar
12.1.2013. 3 Baletana 65°,M4/50° 280m, Ratko Johan

Krešimir Milas
12.1.2013. Visočica, Sjeverna graba,55°/45°, 200m
12.1.2013. Visočica, Minski svijet,55°,M3/45°, 180m, Ratko Johan
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Razvedena ploča,IV/III, 150m
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Lipa Buža,IV/III,130m
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Stup jaruga,IV/III, 130m
23.6.2013, Pag,Sv. Vid,Mala Buža,IV/III,130m
4.5.2013, Dabarski Kukovi,Velebit,Prijateljski silaz,IV/III,120m,Roman Hren, 1/2,(cug-cug), Prvenstveno u silazu

Krešimir Klasan
Velebit, Radetina greda, Ace of spades, 5a,A1, 100m, Bojan Čobanić
Samoborsko gorje, Okić, Smjer za tri mala praščića,4b,90m,Tomislav Jakopec

Rene Lisac
12.01.2013. Sjeverni greben 55°,40° 180m, Ratko Johan, Matko Patekar
12.1.2013. Balerina izlazna varijanta 55°/45° 100m
22.12.2013 Julijske alpe Mala Mojstrovka Mali mojster WI 4, smrznuti slap, 120m Dario Majetić, Marko Petrunić

Ivana Podnar
Biokovo, Bast, Bogomoljka, IV+/III, 220m, Tea Čalogović

AO Željezničar i mnogi njegovi članovi su nesebično podržali rad Penjati se mora te uvelike doprinjeli projektu. Na tome im hvala! Veliku podršku pružili su i članovi ostalih sekcija HPD Željezničar te mnogih drugih odsjeka, društava i klubova. Kratak izvještaj o radu Penjati se mora u 2013 slijedi. U drugoj sezoni postojanja, Penjati se mora, inicijativa za organizaciju kulturoloških događanja i edukacija u alpinizmu, nastavio je s zacrtanim programom rada kao projekt u sklopu HPD Željezničar od kojeg je dobio svesrdnu podršku. Tu se posebno treba zahvaliti predsjedniku društva, Zvonku Filipoviću. Rad inicijative podržali su brojni članovi alpinističkog odsjeka a većina ih se i aktivno uključila kao volonteri, suradnici, organizatori. Odsjek treba biti ponosan na angažman tolikog broja svojih članova. Koordinator inicijative bio je Marko Vuković, nosioci aktivnosti bili su i Ana Kovačić, Nikola Derežić, Danko Ferber, Marko Dukši, Petar Kasum, Tomislav Novak, Daroslav Habijan, Siniša Kecerin, Tanja Šavorić i Neven Petrović. Jedan od pozitivnijih efekata postojanja ove inicijative je što je okupila i povezala penjače iz različitih sredina, odsjeka i klubova koji su prepoznali njenu vrijednost. Hvala im na tome! U 2013. godini održano je sedam projekcija filmova, sedam predavanja, jedna izložba te tri radionice, u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci. Posjećenost programa varirala je od odlične do zabrinjavajuće ali opći je dojam da je Penjati se mora pozitivna pojava na domaćoj sceni te da ima smisla nastaviti s djelovanjem. Prioriteti i plan rada za 2014. se tek trebaju definirati ali trend je aktivno uključivanje većeg broja članova u organizaciju te više edukacijskih programa.

Članove koji su doprinijeli radu Odsjeka i Društva u protekloj godini, predvidjeli smo za Priznanja Društva. Ove godine to su: 
- Rene Lisac (angažman i motivacija novih pripravnika alpinizma)
- Roman Hren (dopročelnik i veliki angažman u odsjeku)
- Tomislav Novak (pročelnistvo 3 godine, penjati se mora)
- Nikola Derezić (školovanje, ogroman trud i uloženo vrijeme)
- Siniša Kecerin (knjižničar, penjati se mora)
- Daroslav Habijan (ogroman doprinos penjati se mora).

Hvala vam.

U skladu s nagradom uvedenom prijašnjih godina, kojoj je ideja poticanje penjanja iskusnih s manje iskusnim članovima odsjeka radi efikasnijeg prijenosa znanja i iskustva na nove generacije, svakome tko povede člana odsjeka u njegov prvi alpski smjer u zimskim, ali i ljetnim uvjetima odsjek poklanja jedan klin.

Članovi koji su zaslužili klinove su:
Milas 2x (Lukačević, smer izgubljene rokavice u špegovcu; Zvonimir Planinić, Nova centralna u Velikoj babi)

Hren 1x (Patekar, JV raz Mangarta)

Lisac 4x (Patekar, Visočica + Josip Lukačević nova centralna + Irena Bošnjak Južni raz skute + Toni Begić

Vidova srajčka + Sanda Banović, Goran Kelečić za Rastlinca i Mali Mojster)

Jug 4x (Kecerin, Zeleniške špice + Kecerin Y i Sestopna Begunjska Vrtača + Kecerin, Mazor, Lončar Mangart +

- Kecerin, Begić, Banović, Štruca Črnivec-pribernik)

Na kraju moram reći da 2013. jako brzo protekla i da u 2014. moramo još više raditi na promicanju odnosa stariji – mlađi alpinisti i što više mentorskih tura u Alpe i ostale penjačke destinacije. Također bi htio naglasiti važnost da u jednoj od slijedećih godina organiziramo jedan jaki izlet koji bi trebao biti ekspedicijskog stila kako bi učvrstili naš status u alpinističkoj zajednici.

Hvala svima!

U Zagrebu, 23. siječnja 2014.

Tomislav Novak

pročelnik AO HPD Željezničar
created by: tomislav @ 2015-03-10 08:25:45 / updated by: tomislav @ 2015-03-10 09:41:59