Fotografski kutak: slike s penjanja.

Penju: Vanja Starevi i Hrvoje Medven
Gdje: prema Aguille de Rochefort (4003m)
Foto: Rene Lisac, 08/2011

Uitaj iduu fotografiju ...
AO HPD Željezničar
Povijest odsjeka
Alpinistička škola
Alpinistički i sportski smjerovi u Hrvatskoj
Klek

Velebit

Okić

Paklenica

Vela draga

Kalnik

Sisol

Biokovo

Ledolomstvo u Hrvata (i malo šire)

Stijene iznad Bribira

Omiš

Popis prvenstvenih smjerova AOŽ - neautorizirana kronika

Alpe

Knjižnica odsjeka
Ekspedicije, putovanja, izleti
Novosti
Linkovi

Novosti
Osmi vikend LJAŠ 2022: 21. - 22.5. - Tulove grede
Sedmi vikend LJAŠ 2022: 14. - 15.5. - Klek
Šesti vikend LJAŠ 2022: 7. - 8.5. - Paklenica
Peti vikend LJAŠ 2022: 30.3 - 1.4. - Dabarski kukovi
Četvrti vikend LJAŠ 2022: 23. - 24.4. - Paklenica

Upozorenje

Penjanje je, po svojoj prirodi, potencijalno opasna aktivnost. Suština penjačkog iskustva jest u donošenju odluka: koje osiguranje upotrijebiti, koje smjerove penjati, kojoj informaciji vjerovati. više


RSS Feed

RSS je tehnologija koja omogućuje jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web stranica koje vam se sviđaju. više


Kontakt

AO HPD Željezničar
Trnjanska cesta 5b/I
HR-10000 Zagreb
info@aozeljeznicar.hr

Sisol

Grande course i Terra incognita

  Već par godina, u penjačkim krugovima, kružila je priča o velikoj, zaista velikoj stijeni, u srcu Istre. Nekako mi je bilo neobično, da tako blizu postoji  400 m visoka stijena,a da se o njoj ništa ne zna. Uostalom poznati riječki razdjevičivač stijena, Stanko Gilić, sigurno bi tu gurnuo svoje prste, da takvo nešto postoji.  I na tome je ostalo, sve dok mi jednom, u povjerenju Nikša, priženjeni zagrebački Istrijan, nije šapnuo da stijena doista postoji, i da je bio tamo, da su prošetali oko stijene i da se sprema... Zapalio sam se ko šibica. Nova velika stijena, neispenjana!

Stijena Sisola s ucrtanim smjerom Žalfia

  Naravno Pula i Pazin su bliži Sisolu od Zagreba, tako da je prvenstvo pripalo Mesu i Nikši, i tako i treba, ipak su oni lokalci, a mjesta za prvenstvene još ima. Ima tu i još jedna neispenjana 200 metarska stijena, ali je ona sada moja tajna.

  Znam da zvuči nevjerojatno, da u Istri postoji stijena visoka 380 metara, i smjer od 10 dužina. Ali istina je, ili je barem to istina djelomično. Naime, stijena nije monolitna, već je sklop više strmih grebena i ploča, između kojih se može proći bez težeg penjanja. Tuda su očito prolazili lovci i Istarski penjači, tzv. Šodering (ocjena trentarski 1-2, 400m visine). Neka vas to ne zavara, jer kameni su dijelovi doista strmi, i nude pravo penjanje, u ne baš najboljem kamenu.  U stijeni je prava divljina, i premda se cesta vidi cijelo vrijeme, iz stijene, imaš osjećaj, kao da si negdje gdje civilizacija ne dopire. Kad sam penjao 3. ponavljanje s Malim (koji je u međuvremenu postap veliki) Markom, naprosto mi je bilo nezamislivo, da bi nas netko mogao naći, da nam se nešto desilo, pogotovo s obzirom da onda još nismo imali mobitele.

  U Slovenskim stenama Tine Mihelič često spominje izraz "grande course", ili po naški veliki smjer, a Žalfia je to sigurno.


Pogledajte podstranice:

Žalfia - Sisol, Učka

Žalfija - impresije prvih penjača!created by: klacko @ 2005-11-30 19:06:16 / updated by: klacko @ 2009-11-09 10:45:56